O xenofobii s úsměvem: Úvod
FOTO: autorka

O xenofobii s úsměvem: Úvod

24. 12. 2019

Žijeme v době rostoucí multikulturality společnosti. Ta s sebou nutně přináší jev zvaný xenofobie, tedy odpor, nenávist ke všemu cizímu a neznámému. Ráda bych vám na něj nabídla pohled humorný, velkorysý. Nebude ani trochu kontroverzní a vůbec nepůjde o politiku. Po celý příští rok bych vám chtěla výběrově citovat z dvanácti knížeček, které byly vydány v letech 2008 – 2011 v Nakladatelsví XYZ pod společným názvem Xenofobní průvodce. Charakteristika. Humor. Předsudky. Každá publikace je věnována jednomu národu. Jsou to: Američané, Angličané, Češi, Francouzi, Italové, Maďaři, Němci, Poláci, Rakušané, Rusové, Řekové, Španělé. Autorem je vždy příslušník daného národa.

Když jsme na pracovišti Pedagogické fakulty UK před lety připravovali stávající a budoucí učitele na vstup do EU, používala jsem starší vydání několika těchto publikací pro oživení seminářů a kurzů evropských studií.

Knížečky mají téměř shodnou strukturu. Každou vám představím dvakrát. Obsahem první části bude vždy Nacionalismus a identita a Charakter. Druhou část bude tvořit výběr z kapitolek Názory/Hodnoty a Jazyk/a myšlení.

Mám v plánu tak každý měsíc publikovat dva příspěvky na toto téma; podobně, jako tomu bylo letos s pranostikami. Potěší mne, když se budete zapojovat svými postřehy, názory a zkušenostmi.

Považuji za vhodné vyjasnit dva základní pojmy. Národ: osobité a uvědomělé kulturní a politické společenství, na jehož utváření mají největší vliv společné dějiny a společné území. Jednotlivé národy se vymezují 3 hledisky (dimenzemi), kulturním, politickým a psychologickým. Sociologická encyklopedie. Sociologický ústav AV ČR. https://encyklopedie.soc.cas.cz/w/Národ. Národ: společenství lidí, kteří se hlásí ke stejné národnosti. Národnost: příslušnost k národu v etnickém smyslu. Vychází z toho, ke které národnostní skupině patří naši předkové a ke které se hlásíme. Nemusí se shodovat se státní příslušností. SCS. ABZ. CZ. Slovník cizích slov. https://slovnik-cizich-slov.abz.cz/web.php/slovo/narodnost.

Na závěr vám přináším malou ukázku, abyste si mohli udělat představu, jakým stylem jsou knížky napsány.

Američané přistupují ke každému pokrmu s vědomím, že toto jídlo je pro ně buď naprosto nevhodné, nebo – což je ještě horší – po něm ztloustnou.

Americká posedlost dietami je podporována zdánlivě nekonečnou sérií vědeckých studií, které poukazují buď na blahodárnost, nebo jedovatost různých pokrmů.

Na zdraví orientovaní Američané budou jíst cokoliv, ať je to sebevíce odporné a bez chuti, jen když budou přesvědčeni, že je to udrží zdravé a štíhlé.

Zakázané pokrmy, zejména čokoláda, vyvolávají v Američanech stejný stupeň vzrušení, jaký si jiné národy rezervují pro sex.

Grits je čistě americký pokrm. Dělá se z kukuřice, která byla namočena ve vodě a poté upravena žíravým louhem tak, aby se vědecky odstranila i sebemenší stopa chuti a barvy. Grits vypadá jako bílá, hrudkovitá ovesná kaše a má snad ještě méně chuti než lepidlo na tapety – pokud se ovšem neupraví spoustou másla, soli a tučné omáčky. Jižané tento pokrm milují. Seveřané se naopak domnívají, že právě toto jídlo zapříčinilo porážku Jihu v občanské válce.

 

Pozn.: V článku jsou uvedeny doslovné citace. Z estetických důvodů je nepíši v uvozovkách a neuvádím stránky.

Literatura: Faulová, S.: Xenofobní průvodce. Američané. Praha, Nakladatelství XYZ, 2009.

 

můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Faldynová
Ráda si přečtu takové vtipné hodnocení! Těším se na pokračování!
Soňa Prachfeldová
Též se těším, již úvod je poutavý.
Zuzana Pivcová
Souhlasím s Janou H., že americká posedlost dietami není všeobecná, protože na druhé straně lze právě tam spatřit snad nejmorbidnější případy otylosti. No, na xenofobii jednotlivých národů jsem zvědavá.
Libor Farský
Bezva, Věruško, koupil jsem si je nedávno všechny tři v antikvariátu.
Eva Mužíková
Také si ráda přečtu pokračování..
Věra Ježková
Děkuji vám. Doufám, že vás seriálek nezklame. Budu ráda za vaše komentáře. Co se týká Američanů a jídla, souhlasím s vámi.
Jana Šenbergerová
Už se těším na pokračování.
Naděžda Špásová
Věrko, moc dobrý. Čekám na pokračování, Američané jsou největší pokrytci na světě, my zase závistivci. :-)
Libuše Křapová
Věrko, bezvadná upoutávka :-) Teď už jsem opravdu zvědavá na pokračování.
Jana Hošková
No teda řekla bych, že americká posedlost dietami se týká jen určité skupiny lidí. Na ostatních teda rozhodně není vidět, že by byli posedlí zrovna dietami nebo se zaměřovali na zdravé potraviny :-))

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.