Opravit hodiny nebo budíky
umí v Česku čím dál míň lidí

Opravit hodiny nebo budíky
umí v Česku čím dál míň lidí

4. 11. 2012

Spravit hodiny pendlovky, náramkové hodinky nebo budíky umí v Česku už jen málo lidí. Živnostníků hodinářů totiž ubývá. Oslovení znalci odhadují, že jich bude nedostatek ještě deset let. Přitom bývalé Československo patřilo k evropským baštám hodinářského průmyslu, ve kterém jsou odborníci potřební. Do módy se ale nyní vracejí mechanické automatické hodinky prestižních značek. Letos tak dali řemeslu naději na přežití nově přijatí studenti jediné hodinářské školy v Česku.

Sdružení klenotníků a hodinářů eviduje v celé republice jen tři desítky hodinářů. Ačkoli jich ve skutečnosti působí v tomto oboru mnohem více, někteří z nich se zabývají jen výměnou baterií a neumějí klasické budíky nebo cenné hodiny opravit.

„V tuto chvíli je živnostníků hodinářů málo, protože jich několik let bylo velice málo produkováno. Ve škole jich dřív studovalo 31, v posledních letech dva nebo tři. Najednou je o ně zájem logicky tím, že začíná být v kurzu mechanika,“ řekl ČTK jihlavský hodinář Tomáš Vyskočil. Nedostatek hodinářů však podle něj potrvá ještě deset let. Křivka úbytku přesně kopíruje trend quartzových přístrojů, doplnil Vyskočil. „Zájem o hodináře se navýší a dá se říct, že přímo úměrně tomu může odpovídat obrat prodeje mechanických hodinek,“ doplnil.

Práce hodináře je přitom velmi náročná. Musí být přesný, zručný, trpělivý, mít klidné ruce a technické myšlení. „Málokdo ví, co tato práce obnáší a jak je velmi málo ohodnocena," zdůraznil hodinář Jiří Volavka, který patří k předním českým odborníkům. Průměrně si prý ve své dílně v pražském Karlíně vydělá 20 tisíc korun hrubého za měsíc.

Řemeslo v posledních letech upadalo také kvůli velkému množství nekvalitních hodin, převážně vyrobených v Asii, které stále zaplavují český trh. Jsou pouze spotřebním zbožím na jedno použití a nevyplatí se je opravovat. Typickým příkladem toho jsou budíky. „Kvalita budíků čínské výroby je nastavena tak, že slouží po určitou dobu, a výrobky se pak zlikvidují. Řemeslo tak postupně ztratilo význam,“ dodal Volavka.

hodinářství
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
František Klapal
Bohužel, na tento problém jsem také nedávno narazil. Měl jsem takové starší Casio hodinky, které přestaly fungovat. Obešel jsem s nimi asi 3 hodinářství a nikde mi nebyli schopní poradit. Nakonec jsem je tedy odložil do šuplíku a pořídil si jiné, konkrétně tyto: https://yeshodinky.cz/swatch/22882-swatch-irony-chrono-boxengasse-yvs423g.html Ty by měly být kvalitnější, tak mi snad i déle vydrží.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 36. týden

Sledovali jste o prázdninách pozorně portál i60? To prověří náš vědomostní kvíz, který se tento týden zaměří na tipy a fotografie vás, tedy našich čtenářů...