Na jméně (ne)záleží
Ilustrační foto: pixabay.com

Na jméně (ne)záleží

31. 12. 2019

"Co je po jméně?" řekla by Shakespearova Julie, "na jméně přece nezáleží...". Snad se tedy nositelé jmen, která se (často ani nevíme, proč) dostala do přirovnání, rčení...a do Hrátek s češtinou, nebudou nad zde použitými jmény pohoršovat. Otázka je, proč zrovna nositelům těch a těch jmen byly přisouzeny určité vlastnosti. Proč třeba řekneme popletovi Ty jsi ale Matěj, a ne Ty jsi ale Jirka.

Hloupý Honza v pohádkách nakonec leckoho přechytračil, a když se někdo jmenuje Kuba nebo Matěj, tak je to přece neutrální jméno, nic nenasvědčuje tomu, že by něco nepochopil nebo zkazil. Proč je potřeštěný právě jen Janek a ne třeba Luděk? Nevěřící Tomáš pochází z bible, ale ve skutečnosti je přece mnoho takových, hlavně mužů, kteří kromě "své pravdy" nevěří a neuznají téměř nic. I nemocný Lazar, samolibý Narcis a nezdary pronásledovaný Job mají své kořeny v bibli, v pověstech...

Ani holky naše mluva nešetří - rozcuchaná a neupravená Sára i Rozára, rafinovaná Káča, která nám případně něco provedla, nepříliš výřečná, naivní Nána a její opak, povětrná Dorota s nepříliš dobrou pověstí.

"Ty jsi jak malej Jarda" - bez rozdílu věku, trochu naivní, trochu hračička, ale pro mnohé syympaťák. "Jsem jak v Jiříkově vidění" - ale co ten první Jiřík vlastně viděl, už nikdo nezjistí.  Vytáhnout si "Černého Petra" si rozhodně nikdo nepřeje, a rozhodovat se, jestli "Petr nebo Pavel", je úplně jednoduché, když výsledek je vlastně stejný a většinou za mnoho nestojí.

Kdo dělá ze sebe Kašpara. může být sice bez fantazie, ale také velmi vtipný a v této roli se proti soupeři trefí do černého.

Z nouze Franta dobrej! Ano, když není nablízku někdo šikovnější, lepší. Ale zato "Fandy" i "Fanynky" má každá celebrita ráda.

Můj ty Tondo kolenatej! - to jsem toho napsala (jé, my jsme měli dokonce jednoho Kolenatého mezi předky, jen nevím, byl-li zrovna Tonda).

Na jméně asi opravdu nezáleží. Ale určitě se ještě najdou další jména v dalších situacích.

Hrátky s češtinou
Hodnocení:
(5.1 b. / 22 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
ivana kosťunová
Pít s Mírou - mě napadlo.
Zuzana Pivcová
Po Marcelině závěru (sedíme v redakci vedle sebe) ještě připíšu, že kdo měl za socialismu dlouhé vlasy, byl nazýván Máničkou. Proč ne třeba Aničkou? Také zvláštní. :-D
Marcela Pivcová
Děkuji za množství příspěvků, zvlášť paní Janě - ač rčení s "Filipem" znám, nevzpomněla jsem si na ně. Můj původní záměr se jmény byl tedy jen použití křestních jmen...
Zdenka Soukupová
Jsi jak malej Jarda - u nás se občas říká: jsi jak malej Eda. Článek je hezky veselý.
Eliška Murasová
Marcelo, bezva článek, marně jsem se probírala jmény, nic jsem nevymyslila.
Lenka Kočandrlová
Bývávalo to na základce,že se pokřikovalo : Lenka-plenka-podkolenka,Jirka - Sirka- Bublinka,má tatínka Hurvínka a určitě ještě další posměšné říkánky. jak je to dnes,nemám moc přehled.
Jana Kollinová
Ještě doplním - mít filipa.
Naděžda Špásová
Marcelo, to by mě fakt nenapadlo, a můžu s určitostí říct, že jsem některá rčení použila. Krásný rok 2020, prý bude magický. (✷‿✷)
Eva Mužíková
No vida, zkusím přemýšlet.... nic.... hezký článek Zuzko.
Hana Práglová
Copak je pi jméně?I růže zvaná jinaj,voněla by stejně (slova autora hry..)Ale je pravdou,že mnozí jsou z vlastního jména,které jim dali rodiče,nešťastni..

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%