Vánoce trošku jinak
Foto: autorka

Vánoce trošku jinak

1. 1. 2020

Pod podobným názvem jsem vás v září informovala o  této možnosti. Ráda bych vám prozradila, jak tato akce dopadla.

21.prosince  ráno nastoupili bohumínští  senioři do autobusu .Cestou  jsme přibrali zájemce z Rožnova pod Radhoštěm, pak v Olomouci seniory z Jeseníku a společně se těšili na to, co nás v příštích dnech bude čekat. Na místě nás už očekávali senioři z Prahy.

Po ubytování, uvítání a slavnostní večeři nás čekalo milé překvapení. Přišla nám zahrát dudácká kapela. Z nás spadla cestovní únava a rádi jsme se k dudákům přidali společným zpěvem. Byl to opravdu velice hezký večer.

Druhý den -  22.12. - byl cestovatelský. Dopoledne jsme zamířili na prohlídku vánočních trhů v Norimberku.  Hezky vyzdobené, svařákem provoněné náměstí pod hradem jsme si se zájmem prohlédli. I když trošku poprchávalo, pršelo nám vlastně štěstí. V pohodě jsme se vrátili večer zpět, abychom se mohli těšit na další den.

23.12. jsme ráno zamíříli na zámek Zbiroh. Ten leží v krásné krajině křivoklátských lesů  Byl to původně první český šlechtický hrad ze 12.století. Časem byl přestavěn na novorenesanční zámek. Je rovněž nazývám zámkem tří císařů. Všechny nás velice okouzlil. V průvodci zámku bylo poznat,,že touto prací opravdu žije. Velice fundovaně vyprávěl i odpovídal na jakékoliv otázky. A my byli spokojeni.

Odpoledne někteří zůstali v hotelu, jiní odjeli  na vánoční trhy do Plzně. A měli možnost trhy srovnávat. Tady jsme se ujistili, že platí „jiný kraj, jiný mrav“.

24.12  byl dnem svátečním. Dopoledne jsme zdobili napečené perníčky a dozdobovali vánoční stromeček. Mnozí si prošli malebné městečko, jiní se těšili na pohádky v televizi. Vánoční oběd se skládal z husté česnekové polévky a čočky na husto s vejcem a okurkou, abychom prý viděli zlaté  prasátko.

Večer při vstupu do jídelny jsme byli velice mile  překvapení. Nádherně slavnostně přichystané stoly, puštěné koledy, rozsvícený stromeček a zapálené svíčky na stolech. To vše přivodilo opravdovou slavnostní atmosféru. K večeři jsme dostali hustou rybí polévku, bramborový salát a na výběr řízek z kapra nebo vepře. Nechyběl ani moučník. Rozdali jsme si malé dárečky, zavzpomínali, popovídali si. A tím večer neskončil.

Kdo nebyl unavený, ospalý a měl zájem, mohl nastoupit do autobusu. Tím nás pan vedoucí odvezl do kostela Povýšení Panny Marie v Rožmitále pod Třemšínem. Plný kostel lidí z blízkého i dalekého okolí s úctou poslouchal ČESKOU MŠI VÁNOČNÍ  "Hej, mistře…“ Jakuba Jana Ryby  z roku 1796. Byla určená pro sóla, smíšený sbor, varhany a orchestr. Byl to opravdu nezapomenutelný zážitek, plný zvláštního svátečního kouzla.

Když jsme se o půlnoci vrátili do našeho hotelu, nikdo se necítil unavený, zklamaný či otrávený. Každý zářil štěstím. A za tuto  pomyslnou třešničku na dortu jsme panu vedoucímu velice děkovali.

Další den byl zcela odpočinkový. Měli jsme si o čem povídat a plánovat další společné zajímavé akce.

Když jsme 26.12. odjížděli domů, celkem jsme litovali, že pobyt netrval déle.

můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 21 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Kolářová
Pěkná reportáž z pobytu, láká k následování.
Květuše Pinkasová
Hanko, během Tvého vyprávění jsem byla s vámi v autobuse s povídáním úžasného pana Zemana /3v1/ nejen o všem co míjíme a zážitcích i o Spáleném Poříčí a vánoční náladičce. O všech navštívených i nenavštívených vzpomínkových místech a památkách. Hlavně jste prožili nezapomenutelný varhanní koncert mistra J.J. Ryby přímo v jeho kostele... Hezké povídání a všem doporučuji. Byl to určitě znovu moc hezký pobyt a zážitky v příjemném prostředí po všech stránkách a určitě v jakémkoliv ročním období... Děkuji Hani
Soňa Prachfeldová
Hanko, atmosféra tam byla úžasná, to věřím, už jsi v SP jak doma. My vyjedeme v dubnu, tak se také tesime. Krajina kolem Plzeňska, Český les, Brdy, všude je tam nádherně.
Marie Kokotková
Hanko,napsalas to tak krásně,že jsem si opět připomněla každý den!!Díky
Eva Mužíková
Hanko, jako bych tam s vámi byla, tak hezky jsi to vylíčila.
Jarmila Komberec Jakubcová
Hani umí, si představit jak to muselo být pěkné. Byla jsem v hotelu Brdy v červenci a také jsme navštívili i Rožmitál. V hotelu vládnou bratři Zemanové, oba skvělí lidé a hostitelé. V hotelu je všude čisto, pěkné pokoje a hlavně výborná kuchyně.
Alena Vávrová
Hani, to byla bezva akce, díky za přiblížení!
Marie Novotná
Super akce.
Marie Seitlová
Pěkně jste si to užili, v Brdech umí udělat atmosféru.
Marie Seitlová
Pěkně jste si to užili, v Brdech umí udělat atmosféru.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.