Pro malé i velké holky II
Foto: autorka

Pro malé i velké holky II

6. 1. 2020

Domečky, kuchyňky a panenky

Za předchůdce pokojíčků pro panenky lze považovat honosné domečky, které si nechávaly vyrábět evropské šlechtické nebo nejbohatší měšťanské rodiny již v 17. století, především v Holandsku a Norimberku. Holandské domečky představovaly dokonalé zmenšeniny skutečných či fiktivních obydlí; často byly vysoké i více než dva metry. Jejich vybavení bylo propracováno do nejmenších detailů. V kuchyních se nacházelo veškeré nádobí a náčiní potřebné pro přípravu jídel. Obytné místnosti a salony byly ozdobeny obrazy a vybaveny luxusním nábytkem a cínovým nebo fajánsovým nádobím. O komfortu majitelů svědčily také komory, spižírny a komůrky sloužících.

Domečky si pořizovali bohatí lidé jako doklad svého společenského postavení; nesloužily k dětským hrám. Dívky se seznamovaly jejich prostřednictvím s vedením velké městské domácnosti. Mj. i proto se předávaly v rodinách z generace na generaci a dědily se v ženské linii. Během dalších let pronikly tyto hračky i do dalších společenských vrstev.

Později začaly vznikat domečky v Anglii a Francii a šířit se i do Ameriky. Na našem území nebyla v 17. – 18. století výroba podobného typu zaznamenána. Lze proto předpokládat, že ojedinělý výskyt domečků pro panenky představuje dovoz, zejména z Bavorska.

Vybavení kuchyňky odpovídalo činnostem, které se v nich odehrávaly ve světě dospělých a které bylo možné napodobovat. Na sporáčky bylo možné postavit plechové hrnce, na stoly prostřít porcelánové servisy, do komory vyskládat na dřevěné mísy a proutěné koše zásoby, na křesílka v salonu usadit návštěvu a nakonec uložit děti do postýlek v ložnici. Děti si tak přirozenou cestou osvojovaly dovednosti, které se od nich očekávaly v dospělosti.

K nejtypičtějším hračkám patří panenky, které se vyvinuly z jednoduchých stylizací lidských postav. Od 14. století se posílaly panenky také jako dárky do evropských panovnických domů. Panenky byly zhotovovány jak v luxusních, tak chudších verzích. Vždy však byly určeny k dívčím hrám, které si logicky vyžadovaly další výbavu. Panenku je třeba obléct, umýt, nakrmit a uložit ke spánku. Od improvizací se špalíčkem dřeva, látkovými odstřižky a kousky kartonu dospěl vývoj ke kuchyňkám a pokojíčkům, které byly miniaturizovanou verzí interiérů pro dospělé.

 

Zdroje: informační panely výstavy; https://www.muzeum-roztoky.cz

můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Danka Rotyková
Paní Věro, díky za článek i fotky. Jsou to krásné věci, potěší oko i duši.
Soňa Prachfeldová
Je to moc pěkné, líbí se mi i skanzeny s tradicemi, bydlením, s hospodářstvím a jsem ráda, že i nadále vznikají v různých místech naší země.
Dana Puchalská
Věrko, když jsem prodávala v papírnictví (v mládí) tak vystřihovánky s panenkami byly hodně žádané zboží. Ráda jsem si je prohlížela když jsme je dávaly s "kolegyněmi" do prodeje.
Jaroslava Handlová
Jako muzejní expozice se mi to moc líbí. Jako malá holka jsem upřednostňovala více vlastní tvořivosti. K tomu nám sloužily vystřihovačky - panenky, které jsme si oblékaly do svých namalovaných oblečků a servírovaly namalovaná jídla. Uměly jsme si vyrobit i stůl, židličky atd. z tvrdého kartonu, ač občas trochu neuměle. Prostě improvizace byla nutná, když v nouzi nebylo na víc. Jako velká holka se ráda potěším s pohledem na tyto dokonalé pokojíčky, které jsi pro nás nafotila. Díky.
Věra Ježková
Děvčata a chlapče, děkuji. Je to nádhera. Taky by mě bavilo si s tím chvilku hrát. Matně si vzpomínám na červenobílou kuchyňku, kterou jsem měla. Zuzka mi připomněla vystřihovací panenky s oblečky. Měla jsem je ráda. :-)
Jan Zelenka
Opět perfektně zpracované s hezkými fotkami!
Alena Vávrová
Krása! Měla jsem štěstí, moje babička bydlela po válce několik let ve vysídleném pohraničí v domě po Němcích a odtamtud podobné věci dovezla. O prázdninách u ní jsme si hrály s kytičk. porcelánovým servisem a modrobíle smalt. nádobíčkem, bylo to v bedně z překližky, jednoduchý nábytek nám vyrobil dědeček ...
Eva Mužíková
Hezké vzpomínání.
Alena Tollarová
To je krása. Podobný plechový sporák, jako je na prvním obrázku, jsem měla.
Jitka Hašková
Krása, díky.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.