Lipnice nad Sázavou
FOTO: autorka

Lipnice nad Sázavou

12. 1. 2020

Lipnice je město, kde pobývalo několik známých osobností. Malíř J. Panuška sem přivedl spisovatele Jaroslava Haška, rodákem byl vynikající historik českého filmu a znalec starých filmových dokumentů Karel Čáslavský. Na Lipnici žili předkové Gustava Mahlera a na lipnické kostelní varhany po celá léta hrál a komponoval hudební skladatel Petr Eben. V nedaleké Okrouhlici se narodil malíř Jan Zrzavý. Vorlovská hájenka je kolébkou českého skautingu - A. B. Svojsík zde napsal knihu Základy junáctví a nedaleko od ní pořádal první skautské tábory, z nichž několika se zúčastnil básník Jiří Wolker. 

To jen tak něco málo z historie. Mnozí zde již byli a viděli. A protože zde mám jeden z kořenů mého rodu, ráda se vracím. Letošní putování nebylo ničím mimořádné. Snad jen to počasí nebylo zimní. Možná o to kouzelnější je příroda kolem zatopených lomů, které jsou využity sochařem Radomírem Dvořákem. Vznikl zde tzv. Národní památník odposlechu, který tvoří tři sochařská díla. A já se prošla tímto směrem. Pojďte se se mnou cestou, necestou. Lesem a krajinou. A nakonec po silnici domů.

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jaroslava Handlová
Maruško, pěkné. Přestože siluetu lipnického hradu mám také denně na očích (sice ze vzdálenosti 15km), tak se mi nikdy neokouká. Do tamní krajiny zatopených lomů a bohatých lesů opět letos znovu vyrazím. Mám radost, že mnozí zde připomněli náš 1. sraz íčka právě s tím výletem a poznáváním Lipnice nad Sázavou.
Dana Kolářová
Škoda, že ten čas tak letí a nedá se vrátit...
Eva Mužíková
Krásné pozvání Maruško..
Alena Tollarová
Už jsem chtěla napsat, že Lipnici neznám, když jsem si vzpomněla, že jsme se stavěli u nějakého hradu cestou za Evou B. v roce 2017 a mohl a by to být Lipnice. Nelenila jsem a fotky jsem si našla - je to on! Byla jsem tam, i když jen zpovzdálí, nebylo tenkrát otevřeno.
Marie Novotná
Těší mne,že článek vyvolal hezké vzpomínky na sraz v Ředkovci a ještě nalákal zájemce o tuto lokalitu. Ještě tu chybí HLAVA XXII.Ta je při silnici na Dolní Město a vede k ní turistické značení.Ubytování by se také našlo ,jen spojení je moc špatné ,kdo nemá vlastní ,,povoz".
Marie Novotná
P.Douša: moje maminka je ze samoty u lesa.Babička s dědou spí na starém a moje kmotra s manželem a mým bratránkem na novém hřbitově.
Bohuslav Douša
Dobrý den, přečetl jsem si článek o Lipnici a jsem tak ,,trochu,, Lipničák. Jezdíval jsem tam na prázdniny a k příbuzným. Matka je přímo rodačka z Lipnice , bydleli pod ,,Bílou věží,, v Míchaličkovně -samota . Strýček učil na místní škole a teta měla malé hospodářství-nežli to ,,převzalo,, i s dědou ,družstvo . Příbuzenstvo bydlí dodnes v okolí a v Brodě. Občas ,dle cest se na Lipnici rád podívám a zavzpomínám,návštěva hřbitova nevyjímaje.
Soňa Prachfeldová
Díky Maruško, nádherný 1.sraz , ubytování v Redkovci, poznávání HB. Díky i za fotky milé i známé.
Věra Ježková
V Lipnici jsem byla. Samozřejmě ne na srazu, ale individuálním výletě.
Jana Šenbergerová
Díky za připomenutí jednoho krásného íčkařského srazu. Maruško S., a dokonce jsme se i tady sešly. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.