O xenofobii s úsměvem I: Američané

O xenofobii s úsměvem I: Američané

13. 1. 2020

Nacionalismus a identita

Předem varován znamená být předem připraven

Američané jsou jako děti: hluční, zvídaví, neudrží tajemství, neinklinují zrovna k ohleduplnosti, zato dovedou dělat ostudu na veřejnosti. Jakmile se s touto – v podstatě pubertální – povahou Američanů smíříme, dostává jejich způsob chování poněkud smysl a vše do sebe správně zapadá: co na první pohled vypadalo bezohledné a hloupé, jeví se jako sympatické a energické.

Hosté mohou být překvapeni projevem naprostého a nezávazného přátelství Američanů … Posaďte se vedle Američana v letadle: okamžitě vás bude oslovovat křestním jménem, vyptávat se „Tak jak se vám líbí ve Státech?“, povypráví o svém nedávném rozvodu, pozve vás domů na večeři, nabídne se, že vám půjčí peníze a nakonec vás při loučení vřele obejme.

Neznamená to ovšem, že si vaše jméno bude pamatovat i druhý den. … Toto je národ, jehož základním kamenem společenských vztahů je neformální známost.

Jak vidí sebe samé

Jak se sluší na národ, v podstatě vytvořený ztracenými existencemi, trestanci, dobrodruhy a náboženskými fanatiky (demografické složení, které se za 400 let téměř nezměnilo), zachovávají si Spojené státy silnou tendenci neústupně a nekompromisně nespolupracovat. Američané jsou hrdí na to, že jsou Američany – je to ta nejlepší země na světě -, ale každý jednotlivec vám bude vysvětlovat, že právě on není jako ostatní Američané. Že on je jiný.

Američané jsou pyšní na to, že se odlišují jeden od druhého a od zbytku světa. Coby národ přistěhovalců mohou být Američané v podstatě jakékoliv národnosti. Pojem „čistý Američan“ neexistuje. Původní tavenina vykrystalizovala do trilionu etnických odštěpků. Téměř každý Američan je Američan s přívlastkem: chorvatský Američan, mexický Američan, japonský Američan, irský Američan atd. Typický Američan / Američanka se může představit jako Patrik Ng, Oktavio Rosenberg nebo Ilsa-Marie Nugumbwele.

Američan klidně prohlásí „Já jsem Polák“ nebo „Já jsem Ital“, protože jeho prarodiče se narodili v Polsku či v Itálii. Nevadí, že neumí jediné slovo jinak než anglicky a že nikdy nebyl dál na východ než v centru New Yorku a nikdy dál na západ než v Chicagu. Rozhodující je, že umí upéct kolatzki (jestliže je Polák) nebo připravit cannelloni (je-li Ital). To je nejdůležitější.

Jak vidí druhé

Jen 27 % Američanů vlastní cestovní pas. Ve skutečnosti ho nepotřebují, neboť Američan může cestovat celé týdny a přitom setrvávat stále na domácí půdě. Skutečnost, že vlastně každý, kdo žije v okruhu 5500 kilometrů od Američana, je také Američan, dodává průměrnému občanovi nebezpečně provinční rozhled.

Podle názoru Američanů není Evropa příliš rozmanitá. Američtí cestovatelé, účastnící se organizovaných výprav, s klidem zvládnou pět zemí za sedm dnů a vrátí se domů s mlhavou představou, že Eiffelova věž se nachází kdesi v blízkosti šikmé věže v Pise, což vzhledem k americkým měřítkům zase není až takový nesmysl.

Američané mají sentimentální vztah k Britům. Značnou část a literatury a některé lepší televizní programy importují z Británie … z nedostatku vlastních zdrojů hltají Američané všechny nejnovější britské modrokrevní skandály. Náhražkou za královskou rodinu jsou v Americe hollywoodští herci, prezidenti a osobnosti ze světa sportu.

 

Pozn.: V článku jsou uvedeny doslovné citace. Z estetických důvodů je nepíši v uvozovkách a neuvádím stránky. Vynechaná místa v souvislém textu jsou vytečkována.

Literatura: Faulová, S.: Xenofobní průvodce. Američané. Praha, Nakladatelství XYZ, 2009. Foto: z publikace, s. 6, upraveno.

 

můj příběh
Hodnocení:
(4.9 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jan Zelenka
Krásná a výstižná charakteristika Američanů. Sice jsem tak nebyl, ale naše známá pracovala několik let v pobočce Čedoku v New Yorku a vyprávěla nám o tamějším životě a o povaze Američanů. Dominantním rysem byla podle ní sebestřednost a to, co říká dnes Trump - USA FIRST.
Jitka Hašková
Bezvadně napsáno Věro. Myslím, že je to přesně vystihuje. Setkala jsem se několika v Anglii, žili tam a byli už poněkud poevropštění. V Praze mě šokovali v restauraci, když si dali zelí mezi dva knedlíky a jedli to rukama jako hamburger.
Zuzana Pivcová
To se mi určitě bude líbit, protože pár zástupců různých národností jsem přece jen poznala, takže mohu porovnávat. Prototypem mladého Američana byl pro mě v 90. letech náš archivní badatel Mark. Ten po příchodu do studovny hned jako druhou větu řekl: Říkejte mi Marku, bude to méně formální. Byl ohromně přátelský, naivní a spontánní. Hned si tu koupil u stánku ruskou ušanku a tričko s nápisem KGB still watching you (...tě stále sleduje) a že to bude nosit do hospody. Vše posuzoval americkýma očima. Máme mrňavá auta a mrňavé kafe. Oni s kamarádem snědí kilo steaků a vypijí litr kafe. Víc jak 300 metrů už se muselo jet taxíkem. Sentimentální vztah k Britům však neměl. Britská angličtina mu připadala předpotopní. Ode mě však bral všechno. Nějaké mluvnické časy ho nezajímaly. Hlavně, že jsme si rozuměli. Typů jsem znala víc, ale nelze sem tak dlouze psát.
Libuše Křapová
Věrko, krásně shrnuto vše, co sem dosud o Američanech slyšela :-)
Eva Mužíková
No tak fajn, až poletím do USA, bude se mi tato zkušenost hodit..... kecám, nikam nepoletím. Hezky jsi nám to Věrko sepsala. Díky..
ivana kosťunová
Podobně- i když ne tak vtipně- líčí Američany mí známí, kteří v Americe pobývali. K tomu přidávají ještě přívlastky jako důvěřiví, nebo hloupí. Možná je to jedna a ta sa,á vlastnost, jenom každý ji pojmenovává jinak. Věrko , zajímavé, a zrovna tak zajímavé je i to, jak vidí ostatní státy nás.
Mirek Hahn
To je ale velmi svěží text. To se mi moc hezky čte. Díky.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.