O xenofobii s úsměvem II: Američané

O xenofobii s úsměvem II: Američané

16. 1. 2020

Charakter

Vítěz bere vše

Tak jako každý jiný národ, i Amerika ví, že je tou nejlepší zemí na světě. Rozdíl je pouze v tom, že Američané mají důkaz: lidé z celého světa jsou schopni obrovských obětí, aby se dostali do Spojených států, a často přitom dávají v sázku vlastní život.

Být jedničkou je pro Američana velmi důležité. A ve Spojených státech je naprosto podružné, jak tu hru hrajete. Dokonce není ani podstatné, jestli vyhrajete. Skutečně jde jen o to, jak vypadáte: zda jako vítěz, nebo poražený – se zvláštním důrazem na vítěze. Vítězit je ústřední motiv americké psychiky. … Navíc jsou Američané přesvědčeni, že jsou jediný národ, který je schopný vítězit. … Mít v boji na své straně Boha je dobré. Mít na své straně Spojené státy je ještě lepší. Ostatně pro Američana to je totéž. … Jakmile však bitva skončí a nastává vyjednávání, Američané se mění v padavky.

Američané utrácejí tisíce dolarů za knížky, pilulky, přípravky a různé formy psychoterapie – vše s cílem cítit se dobře.

Americká reakce na jakoukoli nepřízeň osudu nebo krizi? Vždy se na ně dívat z té lepší stránky (bez ohledu na to, zda nějaká vůbec existuje), a je-li to jen trochu možné, zdůrazňovat vše pozitivní. … Dobropocit je faktor, který ovlivňuje všechny stránky osobního i veřejného života.

Útok na Dvojčata dramaticky změnil americký pohled na svět. Dnes se Američané bojí víc než kdy předtím. Obávají se teroristů. Obávají se, že přijdou o svá místa. … Obávají se, že poté, co tak těžce pracovali, je někdo (ať už vláda daněmi, nebo lupič násilím) připraví o věci, kterých si cení, a že terorista se na ně osobně zaměří. Obávají se, že z jejich dětí vyrostou kriminálníci, herci pornofilmů nebo politici. Obávají se, že pojídání syrových ústřic je usmrtí, že jejich sousedé vydělávají víc než oni a že asi mají rakovinu.

Jazyk a myšlení

Americký způsob vyjadřování je pozoruhodně přímočarý. Co na srdci, to na jazyku. Lingvistické jemnosti, narážky a ironie, ve kterých se s rozkoší vyžívají jiné národy, Američany spíše vyvádějí z míry.

Američané jsou zvyklí přijímat většinu prohlášení tak, jak jsou řečena, posoudí jejich přesnost a odmítnou všechno, čemu nerozumějí.

Američané milují nová slova a horlivě je adoptují. Potom je však používají až k naprostému opotřebení … Tak, jak rychle přijímají nová slova a fráze ze všech koutů světa, stejně rychle je podle módy vyměňují za slova nová. Je to nepřetržité znovuobjevování, jež nafukuje slovníky a udržuje celou zemi v lingvistickém pozoru.

Diskriminace na základě rasy, náboženství nebo pohlaví již není povolena. … Politická korektnost nyní vládne vhodnosti mnohých slov. To nejhorší slovo ze všech, které nesmí být nikdy, za žádných okolností použito, je rasistická nadávka začínající písmenem „n“.

Objevily se stovky eufemismů, které se s podobnými problémy vypořádávají. Tělesně postižení jsou nyní „pohybově omezení“, slepci jsou „vizuálně omezení“ a ti, co zrovna příliš moudrosti nepobrali, „nevlastní znalostní základ“. Lidé nemají zvířecí miláčky, ale „zvířata – společníky“. Lidé také již nejsou malí či tlustí, ale „vertikálně omezení“ nebo „lidé s objemem“. Nikdo není neúspěšný, to jen ona či on mají „nedostatečné hodnocení“.

 

Pozn.: V článku jsou uvedeny doslovné citace. Z estetických důvodů je nepíši v uvozovkách a neuvádím stránky. Vynechaná místa v souvislém textu jsou vytečkována.

Literatura: Faulová, S.: Xenofobní průvodce. Američané. Praha, Nakladatelství XYZ, 2009.

Foto: https://pixabay.com/cs/photos/search/washington/

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5.2 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Měchurová
Před důchodem jsem prodávala náhradní díly na karusely do USA. Já jsem prodávala, Nick kupoval k naší oboustranné spokojenosti. Dva měsíce po odchodu do důchodu přijeli do ČR a chtěli mě, on a jeho šéf, osobně poznat. Přijali pozvání k nám na večeři. Bylo to moc prima, přinesli mi hrozný kýč - svícen obalený umělýma kytkama. Nick byl "člověk s objemem", málem se nevešel do výtahu a bylo štěstí, že jsme měli široká křesla, jinak by musel stát. Všechno jim chutnalo. Byli takoví usměvaví a pozitivní.
Soňa Prachfeldová
Amerika země neomezených možností a snů a spoustě naším lidem se to i splnilo.
Danka Rotyková
Výborné čtení. Svět se už opravdu zbláznil.
Zuzana Pivcová
Ještě jsem si vzpomněla, jak v někdejším americkém filmu o Supermanovi tento hrdina létá po světě a zachraňuje všude tam, kde to "hoří". V závěru se vrátí do USA a hlásí americkému prezidentovi jako vrchnímu veliteli planety Země, že už je vše v pořádku. To tedy byla síla!
Věra Ježková
Děkuji, ráda jsem vás pobavila. V Americe jsem nebyla a nebudu. Jen pro pořádek připomínám, že autorka je Američanka. Viz O xenofobii s úsměvem. Úvod.
Jitka Hašková
Bezvadné pokračování..
Naděžda Špásová
Američané jsou američtější možná víc, než by sami chtěli. Je škoda, že se náš národ musí neustále po někom opičit, bohužel už neuvidím po kom to bude příště, až se amíků nabaží. :-)
Zuzana Pivcová
Nepřísluší mi hodnotit Američany jako národ, už proto, že jsou vlastně směsicí různých národností, ale jakmile dostanou občanství, jsou čistokrevní Amíci se vším všudy. Já jen ráda přidám jako minule několik svých zážitků s nimi, tedy s návštěvníky archivu nebo s mými lektory angličtiny, mládenci, kteří si sem přišli vydělat a o učitelství neměli ani zdání. Tak třeba se jednomu líbilo, ano, líbilo, že naši lidé na dotaz, jak se mají, začnou sypat všechny maléry, které je potkaly, zatímco Američan použije jen povinnou frázi, že se má skvěle. Amíci mluvili s despektem o úřadujících prezidentech. byl to pouhý jeden z nich. Jeden dokonce prohlásil, že Spojené státy jsou nejfízlovštější zemí. Skutečně! Když sem přijeli, museli se povinně hlásit na své ambasádě. Údajně proto, aby se neztratili, ve skutečnosti, aby bylo možno je sledovat, s kým se stýkají. Celkové znalosti z kultury, dějin atd. měli slabé. mezi Němci, mladými historiky, byl na stáži Američan, zatímco oni několik let studovali na doktorát, z něj si dělali po odjezdu legraci, že nepochybně je už profesorem na vysoké škole. Věrko, díky, ráda si zase porovnám se svými poznatky.
Dana Puchalská
Věrko, povedlo se Ti napsat další díl a je zase parádní. PROSTĚ UMÍŠ A TO JE DOBŘE. Ano, lidi zlatý já nechci žít jako Amík, já jsem jiná - Já jsem Češka.
Jan Zelenka
Mohu jen opakovat, co jsem psal i k prvnímu dílu. Jak píše Libor. Bože, chraň nás před Amerikou a jejím scestným a násilně korektním pohledem na svět. Pokud k tomu člověk přidá jejich zbrojní průmysl, na kterém doslova závisí životní úroveň průměrného Američana, vychází z toho velice skeptický pohled na další vývoj našeho světa.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%