Postel - víc než jen spánek nebo sex
Ilustrační foto: pixabay.com

Postel - víc než jen spánek nebo sex

26. 1. 2020

Když někdo mluví o posteli, myslí tím buď potěšení z dobrého spánku nebo v přeneseném smyslu sex. Postel však znamená víc, než jen jednu z těchto činností.

Jak stárneme, jsme také unavenější. Někdy máme více energie, jindy málo. Někdy jsme na tom tak, že vstaneme z postele a okamžitě máme pocit, že bychom se tam zase nejraději vrátili. Nebo si potřebujeme na chvíli lehnout i během dne.

Vlastně poprvé od dob, kdy jsme v předškolním věku chodili po obědě, často nedobrovolně, pravidelně spát, si někteří z nás potřebují zdřímnout - buď denně nebo občas. Někdo volí tento krátký spánek nerad, protože mu to pak brání v regulérním nočním spánku. Jinému to žádný problém nedělá a pospí si ochotně ve dne i celou noc.

Poležení v posteli nemusí být nutně spánkem, nýbrž odpočinkem. Zatímco jako děti jsme chodili opravdu spát, nyní můžeme číst, poslouchat rádio nebo audioknihy. Nebo můžeme zkrátka jen ležet a nechat hlavou proudit myšlenky. Je to čas klidu, který dokáže zregenerovat naši mysl. Pokud ovšem při tom neusneme.

Na základě různých lékařských výzkumů je zřejmé, že lidé, kteří příležitostně během dne krátce spí - dají si šlofíka - , mají viditelně nižší riziko srdečních chorob a pravděpodobně i žijí déle.

Odpočívat v posteli je možno i s partnerem, jen tak, bez sexuálních pohnutek, dát si pouze prostor k diskusi o tom, co nám běží hlavou. Je to dobrý čas na zrevidování názorů, přestavění plánů do budoucna i vzájemné pochopení. Ačkoliv taková debata může vyústit do některých zásadních rozhodnutí, neměla by být chápána jako účelová. Naopak, je to čas, kdy můžeme nechat naši mysl žasnout nad vším, co se v nás nečekaně zrodí.

Lehnout si s někým je velmi intimní činnost, i když to nezahrnuje nic fyzického. Zdá se, že v posteli se přestáváme více kontrolovat a jsme ochotnější otevřeněji mluvit. Roli může hrát i fakt, že se při tom navzájem moc nevidíme, což může být méně zastrašující než sedět proti sobě u stolu v obýváku ve stylu "Musíme si promluvit". Proto není divu, že výpověď pacienta na lůžku bývá i formou psychoterapie. Hovory v posteli mezi partnery se mohou odehrávat jak po probuzení, tak naopak před usnutím.

Zajímavé je, že takovouto formu mohou mít i kontakty s dětmi nebo vnoučaty. Představují oboustrannou důvěru, aniž by v sobě nesly známky něčeho nežádoucího.

Jak často si po obědě schrupnete? Čtete v posteli rádi, případně sledujete televizi? Probíráte s partnerem některé záležitosti, když ležíte v posteli?

 

 

spánek zdraví
Hodnocení:
(4.7 b. / 27 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Antonín Nebuželský
Každý den poo zalehnu, rovnám si záda "", abych ve dvě vyskočil a šel to na dvě hodinky rozchodit". To jsou potom ty moje kilometry, možná pro zdraví, tak pět až deset bez ohledu na počasí. No a potom mi chutná :-)
Naděžda Špásová
Svoji postel miluji. Každý večer jí to řeknu, když ulehnu. Nikdy v ní nečtu, TV do ložnice nepatří, hovory nevedeme, buď usnu první já, nebo manžel. Přes den do ní ulehnu jenom tehdy, když marodím, naštěstí to není často. No a to ostatní je tajné. (✷‿✷)
Jan Zelenka
Postel není zrovna můj velký přítel. Když se unaven zvednu konečně od PC a lehnu si, okamžitě je po spaní. Zvednu se, vezmu si prášek a zahraju si karty. Když si chci opět lehnout, zjišťuji, že mi postel zabral pes. Chvíli bojujeme o místo, ale Britney to nakonec vzdá, neboť jsem desetkrát těžší než ona a tudíž pro ni autorita. Takhle to pokračuje, až někdy kolem čtvrté konečně usínám. Taky se mi podařilo jednou neusnout vůbec. ležení s partnerem je ovšem daleko příjemnější. To mi pak pozdní usínání nevadí.
Soňa Prachfeldová
Těším se na postel, má nezastupitelnou funkci zejména k odpočinku. Milovat se dá všude , Oddělený spánek je věcí jen těch dvou. V těžké nemoci manžela jsme spali odděleně, byla jsem mu platnejsi trochu vyspalejsi než vůbec.
Jitka Caklová
Hanko R. a o tom to je, žít přítomností. Já jsem nesmírně ráda. že moje drahá polovička včas pochopila a přijala oddělené ložnice ne jako rozmar, ale jako nutnost. K uspokojení běžných potřeb v denní době nás obou, k chodu domácnosti a celého domu se musím dobře vyspat. Což se mi daří. Večer ulehnu a často se mi stane, na kterém boku usnu, na tom se ráno vzbudím. "Vyhořelá" bych byla k ničemu, jak sobě tak manželovi.
Irena Mertová
Z postele se mi dnes ráno vůbec nechtělo :-) .
Hana Rypáčková
Postel byla méně chráněné území než záchod. Na spaní a dotyky .Dotyků neubývalo, moc mi chybí. Oddělené ložnice snad jen poslední Milanův týden.Děti nám ráno do postele lezly a hrály si, že jsme na lodi( nad postelí je mapa středověké Evropy), stejně jako vnoučata. Přes den nespím, možná k tomu dojde. Lehnu si na gauč nebo kvůli páteři na zem. Čtu si v křesle...
Věra Lišková
Postel je místo, kde naberu vždy sílu. Někdy koukám na tablet, ale většinou spím, když na mne padne únava, tak i přes den. Ráno stávám brzo, na brigádu.
Eva Mužíková
Opět zajímavý článek Zuzko. Já mám ve svém mrňavém bytečku dvě válendy, takže postel a pohovka. Ráda si okolo druhé hodiny odpolení občas zalezu pod deku a usnu spánkem spravedlivým. V posteli čtu, luštím, sleduji Tv. Také mám rozkládací stoleček do postele jako Věrka, takže někdy i čučím na íčko, jako zrovna nyní.
Jarmila Komberec Jakubcová
Od svého mládí jsem vždy měla svůj vlastní pokoj. I v manželství jsem vždy spala jen sama. Můj poslední manžel to z počátku nechápal jak je možné, aby manželé spali odděleně. tak i když třeba jedu s kamarádkou na různé pobyty u moře či na horách máme každá vždy svůj pokoj se svou postýlkou. Helenka Č., která u mně už spala tak ví, že mám jak pracovnu kde je postel 140x200 a pak ložnice s dvojlůžkem. V kanceláři mám rozkládací sedačku, ale nikdy jsem na ní nespala.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.