Když se stanete obětí vlastních myšlenek
Ilustrační foto: pixabay.com

Když se stanete obětí vlastních myšlenek

6. 2. 2020

Už jste se někdy stali obětí vlastních negativních myšlenek? Pokud si nejste jisti, popřemýšlejte o jedné nebo dvou z uplynulých několika nocí, kdy jste byli sužováni nejrůznějšími myšlenkami a nedokázali jste svou mysl zklidnit a ponořit se do spánku. Nebo jste se probudili uprostřed noci a nemohli znovu usnout.

Pokud tomu tak je, opravdu jste se stali oběťmi svých vlastních myšlenek. Někdy nám připadá, že jimi jsme vlastně celý den. A ptáme se, proč je nedokážeme nechat odejít? Dobře, mají zajisté nějaký důvod, ať dosud trvající nebo už odeznělý. Jak pěkné by bylo odstranit veškeré negativní myšlení pryč z vědomí. Ale ono to tak snadné není. Pokud by to bylo tak jednoduché, asi by na trhu nebyly žádné prášky na spaní a nespavost jako taková by neexistovala.

Samozřejmě lze na rozháranou mysl užívat soustavně léky, ale nejlepším a nejúčinnějším prostředkem je vlastní meditace. Nemusí jít o žádné složité rozjímání. Stačí pár základních, ale zásadních vět. Kdo to zvládne, má už nakročeno k úspěchu. Odsune tím tíživé myšlenky někam na druhou kolej, nechá je odplynout jako mraky.

Naše myšlenky vyrábějí chemické změny v mozku. A co nás nejvíce poškozuje, jsou právě negativní myšlenky, které nás přepadají a berou nám klid. Myšlenky se obvykle rodí z emocionálně vypjatých záležitostí. Některé jsou čerstvé, jiné jsou ukryty velmi hluboko v podvědomí a nemáme k nim přístup, protože se nám zdánlivě nezjevují. Často nám však určitý problém odhalí sen, který si zapamatujeme. Díky němu třeba pochopíme, co nás trápí, a můžeme se pokusit to řešit.

Každý z nás je jinak emočně nastaven. Lidé citliví, někdy až nezdravě otevření a sebekritičtí, prožívají nelehké pocity, nejistotu ze života, strach z toho, co se jim přihodí v budoucnu, v přítomnosti, ba dokonce, zda v minulosti neudělali chybná rozhodnutí, která se s nimi povlečou dál. Nejsme však vševědoucí, nevíme, co a jak bude, takže je zbytečné trápit se tím, co nás zdánlivě ohrožuje a co jsme, rovněž zdánlivě, zavinili. Takové úvahy jsou destruktivní a způsobují další negativitu.

Pokud jsme obětí svých myšlenek a skrýváme se ve strachu z toho, že život půjde jinak, než co jsme očekávali a co uneseme, že před sebou i před druhými selžeme, že náš život zachvátí temné síly, stáváme se obětí svého života a nikoliv jeho tvůrcem. Pokusme se odhalit a prozkoumat důvod svých negativních myšlenek a vnést do nich světlo, tolik potřebné na další cestu.

Meditujte, ovládněte své myšlenky, spojte je s dobrými fyzickými, citovými i společenskými aktivitami. Nebojte se podobně jako já svěřit svým přátelům, kterým moc děkuji, nebo se odevzdat do rukou odborníků.

A co vy, už jste se někdy dostali do situace, kdy vás strach nebo negativní myšlenky táhly zpátky? Co vám nejlépe pomáhá k nalezení rovnováhy a sebepřijetí? Jak si představujete meditaci, a praktikujete ji?

psychika
Hodnocení:
(5.1 b. / 30 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Hošková
Tak mně pořád něco z mého podvědomí "vylejzá" a nedá mi to kolikrát spát - proto souhlasím s vyjádřením Hany Š. - naštěstí ještě práškům odolávám a namlouvám si, že to na mě leze stáří :-)) Pak mi vytane na mysli některá z mých trapných historek a začnu se smát. Takže to snad ještě není kritické.... :-))
Irena Mertová
Sebepřijetí... no - co bylo, bylo. I když se jednomu vše nepovedlo, snažil se co nejlépe. A něco se zase povedlo. Když mě přepadnou nežádoucí myšlenky, snažím se je "vytřepat" z hlavy a soustředit se na věci okolo mne, co zrovna dělám. Nebo zpívat písničku, vybavovat si jak vypadal domov v dětství, co nosila babička za šaty, atd. A v noci brániční dýchání pomáhá, cituji: nádech na čtyři až sedm dob, zádrž dechu na čtyři až sedm dob, výdech na čtyři až sedm dob, zádrž na čtyři až sedm dob. Začít na čtyřech dobách, časem prodloužit a zpomalit celé kolečko na sedm. Jak se zpomalí dech, zklidní se naše psychika. A předoucí kocour též uklidňuje :-)
Věra Ježková
Zuzko, moc hezké zamyšlení i nabádání. Už jsem porůznu napsala, že jsem o sobě nejvíc přemýšlela jako mladá, když jsem se učila žít a nevěděla si rady se sebou a světem. Přečetla jsem také tuny příslušných knih. K teorii se postupně přidala praxe, takže teď už nemám potřebu o sobě moc přemýšlet. Znám se, vím, co asi od sebe můžu čekat, a že v něčem se nezměním, ať dělám, co dělám. Na meditaci nemám trpělivost. Myslím, že na nějaké případné záchvaty temných sil doplácím především sama a doufám, že jimi nikoho příliš neobtěžuji. Svých několika nejbližších přátel si velmi vážím.
Jitka Caklová
Každý se stáváme "obětí" svých myšlenek a přivádíme si jimi mnohé, vlastně všechno, aniž bychom si to uvědomovali. Osobně jsem ráda v objetí hezkých myšlenek a jdu cestou radosti. Vesmír má bohatou paletu barev a Je lepší býti v obětí krásných myšlenek, než obětí špatných. Každý dostane, co si z palety vybere. Zuzko dík za článek bez "ale" :-)
Hana Šimková
Bohužel mně poslední dobou ovládají nejen myšlenky negativní, ale myšlenky vůbec .Nevím čím to je. Dříve jsem je dokázala zahnat , ale poslední dobou to nejde.Nakonec vždy zvítězí prášek, protože ty myšlenky uklidnit schopná nejsem.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.