Bylinkář 2020: Leden
Ilustrační foto: pixabay.com

Bylinkář 2020: Leden

28. 1. 2020

V tomto měsíci je nejvíce oslaben močový měchýř. Nemáme-li žádný akutní problém, popíjíme preventivně čaj z mladých jahodníkových listů na posílení močového měchýře a ledvin: 2 čajové lžičky spaříme a 0,25 l vody a 10 minut vylouhujeme. Popíjíme 2-3 šálky během celého dne.

Podobně působí čaj z listů borůvky – stejná příprava i dávkování, ale nesmí se užívat dlouho.

Jako podpůrný lék působí i celer a petržel (maximálně po jedné lžičce denně od každého druhu) – pokud možno v syrovém stavu – a libeček – v čaji nebo polévce. Petržel pomáhá neutralizovat karcinogeny a je potřebná pro udržení zásaditosti krve.

Čerstvé nebo sušené plody (bílé kuličky) pámelníku poříčního mají vynikající účinek na všechny potíže močového měchýře. Užívají se maximálně 3 kuličky denně, vždy po jídle po dobu 14 dnů, potom 5 dní přestávka a dalších 14 dní opakovat. Dřevina je obvykle označována jako jedovatá, ale při zachování správného dávkování nejsou známy žádné toxické účinky (Ing. Jiří Janča).

Při potížích z nachlazení močového měchýře je účinná tato čajová směs: 2 velké hrsti kopřivových listů, po 1 hrsti plodů černého bezu (bezinek) a petrklíčů: 1 čaj. Lžička směsi na šálek vody, 3 min. se mírně povaří a pije se 1 šálek po doušcích několikrát denně.

Při zánětech močových cest a ledvin i jako posilující prostředek pro starší lidi je účinný odvar z oddenku pýru plazivého.

Šípkový čaj je močopudný, čistí močový měchýř a ledviny, působí proti písku v nich. A navíc nám dodá vitamín C! Účinný však bude pouze v tom případě, připravíme-li ho z drcených šípků, které macerujeme? 8 hod ve studené vodě, potom přihřejeme, ale nevaříme! Necháme 20 min, stát, pak přecedíme a osladíme medem.

Při akutních problémech velmi rychle pomůže urologický čaj zakoupený v lékárně (nejlépe sypaný). Obsahuje účinné a obtížněji dosažitelné byliny: medvědici lékařskou a jehlici trnitou.

V tomto období jsou nepříznivě ovlivňovány také klouby. Je třeba je chránit před vlivy počasí a přetěžováním!

Prevencí proti infekci může být sirup z cibule co nejvíce rozmělněné a prosypané cukrem. Ponechá se na teplém místě, až pustí šťávu – sirup. Jako prevence se ho užívá 1 čaj. lžička denně, při kašli 3-4 čaj. lžičky.

Užitečná bude i „zimní loučka“. Semena řeřichy zahradní namočíme na 24 hod do vody a potom je rozprostřeme na vlhkou buničinu. Asi za 3 dny vyroste cca 3 cm vysoký pažit, který stříháme a používáme na chléb, brambory, do polévky nebo pomazánky. Doporučená denní dávka: 1 polévková lžíce pro dospělé, 1-2 čajové lžičky pro děti. Je to lepší zdroj vitamínu C než citrusové ovoce, které bychom v tomto období měli vynechat, protože velmi ochlazuje organismus. Ten bychom měli naopak zahřívat. K tomu se nejlépe hodí čaj se zázvorem a skořicí, která posiluje imunitní systém.

Dostatečně se pohybujeme na čerstvém vzduchu. Nedostatek slunečního svitu nahrazujeme vitamínem D a dodáváme i hořčík – současně s vitamínem B6, který je důležitý pro udržování správné hladiny hořčíku v krvi. Je obsažen v pivovarském droždí a pšeničných klíčcích.

Pokud prochladneme, například v průvanu nebo od vlhkých nohou, snažíme se co nejdříve prohřát teplou koupelí a připravíme si nálev z černého bezu, který posiluje obranyschopnost těla: 1 vrchovatá lžička květů na šálek vařící vody a 10 min. vyluhovat. Pije se vlažný každé 3-4 hod.

V období zvýšeného nebezpečí infekcí popíjíme čaj z lipového květu s medem: 1 čaj. Lžička na šálek vařící vody a 10 min. vyluhovat. Pije se vlažný každé 3-4 hod.

Oba čaje je nutno pít vlažné, horké vyvolávají pocení, a proto se užívají při potních kúrách.

Recept proti chřipce a rýmě: květ lípy a černého bezu, listy máty peprné – všeho stejné množství – 1 pol. lžíce směsi (15g) na 250 ml vařící vody, necháme 10min. vyluhovat, pijeme 3-4x denně mezi jídly.

Majoránková mast při rýmě: 1 pol. lžíce červeného vína se vaří 1 min. s 1 čaj. lžičkou majoránky, přidá se 1 pol. lžíce másla. Po rozpuštění se vše přecedí do nádobky, nechá vychladnout a uchovává se v ledničce. Mast se vtírá do nosu a jeho okolí.

Rýma, záněty čelních a čelistních dutin: inhalace bylinné směsi – 20g sušené fenyklové natě a 80 g sušených koprových vrcholků: 1 pol. lžíce této směsi se rozsype na plech a v troubě zahřeje na 250 stupňů. Jakmile byliny zčernají, otevřeme troubu a vdechujeme vzniklé výpary. Znatelné zlepšení by se mělo dostavit během 24 hod. V opačném případě je třeba hledat pomoc u lékaře.

Při chřipkových bolestech hlavy působí dobře čaj z listů jitrocele kopinatého nebo květů (i plodů) černého bezu.

Proti kašli, chrapotu a kebru? Průdušek pomůže nálev z listů jitrocele kopinatého – 1 čaj. lžička na šálek vody. K uvolnění hlenů při bronchitidě, suchém kašli a zánětech vedlejších dutin je účinný nálev z květů divizny velkokvěté: 1 čaj. lžička na šálek vody. U dětí se osvědčilo „žluté mléko“: 0,5 l mléka přivedeme téměř k varu, odstavíme a vsypeme do něj hrst sušených diviznových květů. Pod pokličkou 15-20 min. vyluhujeme, potom scedíme přes plátno a přisladíme medem.

Snažíme se předcházet stresům a uklidňujeme se výluhem zastudena z kořene kozlíku lékařského: maximálně 2 čaj. lžičky na 250 ml vody nebo si připravíme nálev z nati meduňky lékařské: 1 čaj. lžička na šálek vody 2-3x denně. Komu je nepříjemný odér z kozlíku, může si připravit odvar z 5g usušeného kořene jirnice modré v 0,4 l studené vody, 5 min. povařit mírným varem, 15 min. vyluhovat a pít 3x denně po jídle. Stejně připravíme i odvar z natě: 1,5 čaj. lžičky na 0,3 l vody, pijeme 3x denně před jídlem.

Droga má příznivé účinky i u těžkých bronchitid, při zánětech plic a jiných plicních onemocněních.

Také můžeme popíjet čaj z třezalky tečkované, která má protizánětlivé účinky, uplatní se v urologických a gynekologických směsích, v kosmetice, při zažívacích nervových poruchách. Má mírné euforické účinky, proto se osvědčuje při vegetativních poruchách a migréně. Navozuje vnitřní klid, a pokud ji chceme užívat, pak právě v tomto období. Za přítomnosti slunce totiž vyvolává nejrůznější alergické reakce, včetně světloplachosti – zvláště u lidí se světlou pletí. Nedoporučuje se současné slunění, ani horským sluncem, a nesmí být užívána zároveň s hormonální antikoncepcí  - snižuje její účinek. Zvýšené dávky drogy mohou vyvolat průjem. A dlouhodobé užívání vyšších dávek má vážné psychické následky! Používá se většinou ve směsích, samostatně jako nálev z 1 čaj. lžičky na šálek vody 2-3x denně.

Koupele: nálev ze šalvěje lékařské slouží jako přísada při mytí vlasů nebo do osvěžujících koupelí či ke kloktání při zánětech horních cest dýchacích a při onemocnění v dutině ústní: 100g drogy na 1 l vroucí vody.

Nálev z černého bezu je posilující a zklidňující přísadou do koupele: 2 hrsti květů na 1 l vařící vody. Můžeme si dopřát i koupel s nějakým kořením, nejlépe s bazalkou nebo fenyklem.

V tomto měsíci kontrolujeme zásoby a stav nasušených bylinek. Promýšlíme, které si letos nasbíráme, vysadíme nebo vysejeme a nakupujeme semena.

bylinky
Hodnocení:
(5.5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
Spousta dobrých a osvědčených rad. Cibulový sirup si raději dělám s medem místo cukru.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%