Kočka z minulého století
Foto: M. a Z. Pivcovy

Kočka z minulého století

2. 2. 2020

Dovezly jsme si ji koncem léta 1998 z výstavy různých domácích zvířat. Sotva odrostlé nalezené kotě bylo určeno k osvojení. Nedoufaly jsme, že nahradí mimořádně chytrého a milovaného kocourka, který nám před pár týdny v poměrně nízkém věku odešel. Přesto jsme ji pojmenovaly Naďa, tedy naděje.

"Nebylo by férové, srovnávat spolu dvě zvířata, každé je jiné, Naděnka třeba bude taková běžnější kočka, ale jistě s ní zažijete plno krásných chvil", řekl tehdy Zuzaně americký učitel angličtiny, a jeho slova se vyplnila.

Z Nadi vyrostla krásná a neobyčejná kočka. Asi za rok k ní přibyl kočičí puberťák Míša a oba se takřka ihned spřátelili. Jen chovatelé koček vědí, jak velice se může povahovými rysy lišit kočka od kocoura. Na rozdíl od klidného a pomalejšího kartouzáka Míši byla Naděnka "jako rtuť". Kde svými kočičími smysly vytušila nějakou výhodu, ihned se snažila z ní něco pro sebe získat. Ráda si dopřála dobré sousto navíc, které si ukradla. Nerozlišovala, jestli si bere z Míšovy, později i Čertíkovy misky, kocoury doslova čenichem odstrčila. Nehlídána vyskočila k talíři s naším obědem a klidně si mezi kousky masa packou zalovila. Běda, když zůstalo něco omylem zapomenuto v jejím dosahu. Pak jsme nacházely na zemi olízané kousky chlebíčků, ze kterých zmizela šunka, nejednou chyběl i kousek papírového ubrousku, kterým byly dobroty přikryty.

Někdy jsem chodila krmit kočku své sousedky, když na pár dní odjela. Její kočka měla jídlo uchystané. Jednou to byly kousky syrového kuřecího masa, zabalené v polyetylénové fólii. Svým kočkám jsem takovou pochoutku málokdy dopřála, když jsem měla takové jedlíky tři. A tak jsem odebrala pár kousků uchystané kuřecí dobroty pro Naděnku, která ji jedla ze všech tří nejraději. Nechala jsem maso ve fólii v kuchyňce, aby nebylo příliš studené - a pak jsem na ně zapomněla. Po několika hodinách jsem "svačinu" nenašla, ani maso, ale ani fólii. Jediná, kdo ji mohla ukrást a zbaštit, byla Naďa. Někde ale musí být ten obal. Ačkoliv jsem prohledala všechna zákoutí v kuchyňce i v pokoji, nic jsem nenašla. Z obavy, že snad kočka kromě masa snědla i kus fólie, jsem ji začala pozorovat. Snědla i večeři, ráno další jídlo, a já jsem se šla poradit na veterinu, co dělat, vzniknou-li nějaké komplikace, navíc o víkendu. Veterinář mě ubezpečil, že se dosud nesetkal s kočkou, která by snědla fólii. Kočka není pes a fólie se určitě někde najde. Nezbylo než hlídat kočičí "záchod", v němž se nakonec pozdě večer skutečně objevil i kus fólie, kterou kočka ve své žravosti pozřela i s masem. Tu jsem vydezinfikovala a po víkendu donesla na veterinu jako "předmět doličný", s úsměvem, že všechno dobře dopadlo.

V životě měla Naděnka většinou štěstí a byla s námi až do svých více než devatenácti let. Vlastně to byla kočka nejen z minulého století, ale dokonce tisíciletí.

Soutěž - Mazlíčci
Hodnocení:
(5.1 b. / 26 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Libor Farský
To je kouzelný hlavní obrázek !!!!! Také vzpomínám na svého prvního kocourka Filípka, kterého mi zastřelil poslanec KSČ na oploceném pozemku staveniště...
Jindra Hubačová
Krásně napsaný článek a při čtení vzpomínám na své milované kocourky Bena a Dana, na jejich smutný osud a musím utirat slzy.Chvile s nimi strávené byly krásné a veselé.
Soňa Prachfeldová
Kočky jsou tak originální bytosti, bolí mě srdce, když vidím opuštěnou kočku, která tráví svůj život venku jako bezdomovec.
Věra Ježková
Hezký příběh a hezká kočička. Když si tu mňamku neuměla vybalit, tak co jí zbývalo. :-)
Jana Šenbergerová
Občas se staráme o podobně zbarveného kocoura našich přátel. Na předních nohou má ponožky a na zadních podkolenky. Bývá s ním legrace.
Zuzana Pivcová
Na Naděnku vzpomínám stejně jako na kocoury Míšu a nedávno odešlého Čertíka. Všichni se dožili na kočky vysokého věku a všichni měli velmi nelehký konec. Ale jejich život byl hezký a náš s nimi také.
Marie Doušová
Hezké vyprávění o kočičce NADĚ,která byla tak milována a rozpustilá. Na fotkách je krásná pyšná a sebevědomá kočka. Věřím ,že Vám přinášela spousty zážitků a radosti.
Jarmila Komberec Jakubcová
Úžasná kočičí osobnost, snoubí se v ní krása s inteligencí. Dík za krásné vyprávění. Tak dlouhého věku se žádná moje kočenka nedožila.
Irena Mertová
Krásná kočka - osobnost, s medovýma očima a bílými ponožkami a náprsenkou :-). A nebyla s ní nuda.
Marie Seitlová
Pěkná kočka, pěkný příběh.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%