Více než virů se obávám šíření paniky a strachu, říká geriatrička Renáta Petrová
Ilustrační foto: pixabay.com

Více než virů se obávám šíření paniky a strachu, říká geriatrička Renáta Petrová

31. 1. 2020

Rozšíří se koronavirus v České republice? Je koronavirus nebezpečnější pro starší lidi? A lze se vůbec virovým onemocněním aktivně bránit? Nejen na tyto dotazy odpovídá geriatrička a internistka MUDr. Renáta Petrová.

Média jsou plná zpráv o šířící se epidemii koronavirem. Jak tyto zprávy vnímáte vy jako lékařka?
Když mám být upřímná, víc než z viru mám obavy z lidí… Z těch senzacechtivých, kteří informace vytvářejí, z těch, kteří informace přijímají, věří jim a nechávají si jimi vytvářet strach a paniku, ale nejvíc mám obavy z těch, kteří situace využívají k manipulaci s lidmi, populistickým opatřením a potažmo vlastnímu obohacení.

Jak moc je koronavirus nebezpečnějí než "běžná" chřipka, na kterou v Česku zemře ročně téměř dva tisíce lidí?
Nebezpečí koronaviru spočívá v jeho "novosti", je to nový nebo zmutovaný patogen, s kterým lidstvo zatím nemělo tu čest. Neexistují kausálně léčebné prostředky, protože léky proti virům je vždy těžké vyvinout. Jsou to velmi přizpůsobivé organizmy, které si jdou velmi „tvrdohlavě“ za svým a  dokáží se velmi rychle měnit podle okolních podmínek a prostředí hostitele. Lékař nemá příliš kausálních (tzn.příčinnných) prostředků k léčbě viróz. Léčba běžných virových onemocnění většinou spíše spoléhá na vlastní obranné imunitní mechanismy jednotlivce a na léčbu poškození, které viry působí nebo způsobily. Jistě existuje i účinná terapie proti vážným, život ohrožujícím virovým onemocněním, je však velmi ekonomicky nákladná, podává se pouze ve specializovaných centrech pro léčbu infekčních chorob a není určena k hromadnému použití při velkých epidemiích.
Nejúčinnější a vlastně zatím jediná léčba u většiny onemocnění způsobené viry je prevence, tzn.chorobu vůbec nedostat. Zde nastupují právě mediálně probíraná epidemiologická opatření (zabránit šíření od zdroje) a posílení individuální imunity jedince – očkování. Vývoj očkovací látky ale zabere nějaký čas…. Do té doby se musíme smířit s epidemiologickými opatřeními.

Je koronavirus nebezpečnější pro starší lidi - seniory?
To, co jsem se dozvěděla o onemocnění koronavirem, bych přirovnala k jiným virózám, jako je např.chřipka. U relativně zdravého dospělého člověka je onemocnění jistě nepříjemné, ale není smrtelné. Ohroženi na životě jsou jedinci se sníženou obranyschopností, děti a senioři. Ve vyšším věku jsou zkrátka všechny naše biologické systémy za svým zenitem, tak i imunitní systém. Je třeba brát v úvahu fakt, že čím je člověk starší, přibývá i různých onemocnění, akutních i chronických, přibývá léků, které užívá, a to vše dohromady způsobuje i větší náchylnost k infekcím a horší přirozenou obranyschopnost. Tím chci říci, že pro staršího člověka může být nebezpečná jakákoliv, i banální infekce, která je běžně mezi námi.

Myslíte si, že lidé nyní budou více navštěvovat lékaře - třeba jen s lehkým nachlazením - v obavách, zda nemají koronavirus?
Ano, samozřejmě. Mým hlavním oborem je sice geriatrie a interna, ale pro zpestření pracuji na část úvazku i jako praktický lékař. Už nyní přemýšlím, jak budu na obavy pacientů reagovat. Příznaky nebudou tím, co onemocnění rozliší. Citlivý člověk s obavami z onemocnění si dokáže navodit stav, který objektivně bude přesně odpovídat příznakům onemocnění koronaviru. Pamatuji se, že když jsem se učila na zkoušku z patologie, nemohla jsem dýchat při studiu onemocnění plic a bolelo mě břicho, když jsem se učila o střevech. A podobně fungují příbalové letáky, kde se člověk dočte o nežádoucích účincích léků. To pak slyším: „Přesně tohle mám, paní doktorko.“ Ale zodpovědný lékař vždy nejdříve vyloučí, zda se opravdu o obávané onemocnění nebo nežádoucí účinek nejedná, pak teprve pracuje s tím, že příznaky jsou vyvolané psychicky. Takže u pacientů s obavami z koronaviru a příznaky nachlazení se nejspíše budeme muset společně zamyslet, jakým způsobem by se koronavirem nakazili – např kontakt s osobou, která se vrátila z Číny nebo jiných asijských zemí. Pokud bude jen malé podezření na možnost kontaktu s nakaženou osobou, pak je nutné odeslat pacienta k vyšetření, zda se o obávaný virus jedná. A ne ani tak kvůli terapii, jako kvůli epidemiologickým opatřením, aby se co nejdříve zabránilo šíření viru.

Rozšíří se podle vás koronavirus v České republice nějak mohutněji, půjde třeba o tisíce případů?
Epidemie nějakého infekčního onemocnění se vyhlašuje tehdy, když nemocnost a počet nakažených přestoupí určitou hranici na 100 tisíc obyvatel, např.u chřipky se jedná o 1600-1800 případů na 100 000 obyvatel. Překvapivě velké číslo, že? Pak se zavírají nemocnice, školy, veřejné budovy. Myslím, že zatím k vyhlášení epidemie koronavirem v ČR máme daleko a  že instituce zaobírající se veřejným zdravím udělají taková opatření, aby se nám epidemie vyhnula.

Jak by se měl starší člověk bránit před viry - jde to vůbec?
Ano jde. A velmi dobře. Lidé v každém věku, a ve stáří obzvláště, se mohou bránit nejen před viry, ale i před jinými infekcemi Jak na to? Celoročně posilovat svůj imunitní systém zdravou životosprávou, pohybem, dostatkem spánku a dobrou náladou. V době epidemií navštěvovat méně veřejné prostory, kde se setkává více lidí, jako jsou např divadla, restaurace. Ve své ordinaci apeluji na již nemocné, aby byli ohleduplní a leželi se svými bakteriemi a viry doma a nešířili je chozením do práce, školy. A o tom to právě je, o rozumném a disciplinovaném chování a ohleduplnosti k druhým.

 

 

 

koronavirus zdraví
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(5.1 b. / 30 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jitka Caklová
Líbo, přesto si myslím, že je každého věc co napíše. Je rozdíl napsat svobodně svůj názor, nebo svým názorem kohokoliv adresně moralizovat, neboli názor druhého zpochybňovat. Já jsem pro, ať je každý svůj :-)
Libuše Křapová
Já Jiřině V. rozumím, nad paní L.K. jsem také pokrčila rameny. Ale ony nás budoucí dny poučí, co bude a nebude. Zatím se virus po světě nějak rychle rozšiřuje. Takže nepanikařit, ale nebýt lehkomyslný, to je myslím ta správná rada.
Jitka Caklová
Jiřino V. 06:11, tedy nic proti, ale jak se s Tvým příspěvkem slučuje známé pravidlo, "Žij a nech žít." ;-)
Věra Lišková
Možná we Omlouvám se, s článkem souhlasim, přesně vystihuje v ćem je problém. Hvězdičky mi naskočily na tabletu neúmyslně. Mám nastavenou nápovědu v angličtině, kde se vzala netuším, je to peklo, stále mi do textu skákají anglická slovíčka.
Soňa Prachfeldová
Moudrá slova zkušené lékařky.
Mirek Hahn
Lenka Koč. : jasně, je to zveličené...., nafouknuté... atd. Shodou okolností mám letenku do Číny, rád ji přenechám. Mně se nehodí, jsem na stejný termín objednán k holiči... Tak si říkám, že je škoda aby ta letenka propadla...( ? )
Jitka Caklová
Roušky máme doma stále a to jen proto, když má manžel, díky chronicky oslabené imunitě, například běžnou virózu, případně silný kašel, tak si ji bere jen když musí na kontrolu, aby neroznášel bacily. Proti vdechnutí bacilu, létajícího vzduchem, je rouška naprosto neúčinná.
Lenka Kočandrlová
Chachacha,se směju.Někdo neustále dělá paniku,provokuje,nadsazuje,vnucuje.Co už tu všechno bylo,a vždy se ukázalo,že je to nafouknuté,zveličené,vyhoněné prášky,nepodložené atd.atd. Jen si vzpomeňte, jak to bylo s AIDS,ptačí chřipkou,prasečí chřipkou,nemocí šílených krav.... I tohle je vlastně jen mediální humbuk,vykoupily se staré roušky,ochranné kdeco,co se ve skladech povalovalo a mělo (skoro) prošlou lhůtu! "Obyčejná" chřipka zachvátí ročně mnohem víc lidí,než dokáže jejich "korunovaný" virus, a lidí zemře víc ,aniž by se to nějak víc rozmazávalo.Já osobně nebyla nemocná asi od r. 1992,když už,tak jednodenní horečkou. Očkování proti chřipce odmítám - kolega,co se každý rok nechal očkovat,měl každý rok chřipku jak Brno, a my ostatní ne. Jsem zvědavá,jak dlouho,a až kam dojde strašák korunový vir,kdy někdo chytrý odhalí celé pozadí těchhle událostí.Mám dojem,že v tom čínském městě mají výzkumný ústav na tyto a podobné viry.A že by jim nějaký, zcela náhodou, utekl????
Marie 00000
Vystrašení lidé se nechají očkovat, čímž zvýší prodejnost vakcín, v jehož důsledku zbohatnou především USA, které si už loni (!) nechaly patentovat možnost výroby očkovacích látek. Za vším hledej prachy......
Marie Faldynová
Také nevím, do jaké míry nás problematika koronaviru má odvést od toho, co by bylo třeba opravdu vyřešit. Je na každém, co je pro něj nejdůležitější. Já sama jsem smířena s Bohem díky Pánu Ježíši a proto nemusím mít ze smrti strach. Na odlehčení: Korunavirus je průvan v peněžence a kolonavirus je časová ztráta v koloně aut :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%