200 let od narození Boženy Němcové
FOTO: Božena Němcová na fotografii z roku 1860. Wikimedia.org

200 let od narození Boženy Němcové

3. 2. 2020

Před 200 lety 4. února 1820 se narodila ve Vídni jedna z nejznámějších českých spisovatelek Božena Němcová, vlastním jménem Barbora Panklová. Byla údajně dcerou české služky a panského kočího, rakouského Němce.

Její původ byl mnoha historiky zpochybňován, dokonce se tvrdilo, že byla nemanželskou dcerou vévodkyně Zaháňské a manželé Panklovi ji adoptovali.

Její nejznámější kniha Babička provázela naše dětství a stala se i povinnou školní četbou. Námět svého díla čerpala ze svého dětství. Babička byla i několikrát zfilmována. Také její další literární tvorba byla zaměřena hlavně na osudy prostých lidí na českém venkově.

O významu děl spisovatelky Boženy Němcové byly napsány desítky prací od autorů daleko povolanějších než jsem já. Za všechny alespoň uvedu F.X. Šaldu. U nás v Plzeňském kraji žila dva roky v Domažlicích, a to od r. 1845 do roku 1847, kdy se přestěhovala do Všerub. Své dojmy z města a okolí vyjádřila v národopisných črtách, otiskovaných v Květech a v České včele a později vydaných pod názvem Obrazy z okolí domažlického. 

Z pobytu na Chodsku načerpala i mnohé náměty některých svých pohádek jako například Chytrá horákyně, Spravedlivý Bohumil, Čertův švagr. Také zdejším krajem byly inspirovány povídky Dlouhá noc, Domácí nemoc či Karla.

Na jedné straně byla její touha prosadit se jako spisovatelka. Na druhé straně byla starost o děti, finanční nouze, podlomené zdraví a marné odrážení pomluv těch, kteří si mysleli, jak si paní Božena užívá s mladými milenci. Spirálu zla završily hádky s manželem Josefem Němcem, na kterého dějiny naházely spoustu bláta.

Božena Němcová byla průkopnice moderní prózy, která zemřela krátce před svými 42. narozeninami. Když jsem přišla do 1.ročníku na Střední průmyslovou školu grafickou v Praze, uvítal mi v průčelí školní budovy obraz Boženy Němcové od malíře J.V. Hellicha. Také ulice, kde škola sídlí, se jmenuje Hellichova.Dodnes si občas otevřu některou z jejích povídek a svým vnoučatům jsem ráda četla pohádky naší české spisovatelky.

"Jako spisovatelka byla viditelná ze všech stran 19. století, protože byla autentická, a jak člověk touží po svobodě, tak ona svou autenticidu projevovala  i tím jak žila, a tím také oslovuje nás. Je to vlastně současnice a myslím, že by dneska byla politickou nebo občanskou aktivistkou, možná by byla prezidentkou."

 Podkladem k napsání příspěvku byla monografie Václava Tille a slova režisérky Olgy Sommerové ze snímku Nesmrtelná hvězda.

 

 

 

 

historie osobnosti spisovatelé
Hodnocení:
(5.1 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Martina Růžičková
Pěkné připomenutí výročí této výjimečné ženy.
Dana Puchalská
Jarmilo, měla jsem tu čest, že jsem chodila k praktickému lékaři, který byl vnukem Boženy Němcové. Mudr. Tomáš Němec už bohužel nežije.Na ČT1 byl s panem doktorem medailonek, jmenoval se myslím Potomci slavných.
Soňa Prachfeldová
Děkuji Ti Jarmilko za krásné připomenutí naší jedinečné Boženy Němcové. Nádherná žena .Nedávno jsem s chutí shlédla film Divá Bára.
Hana Nováková
Děkuji za článek, BN je mojí neoblíbenější spiovatelkou, mám její Babičku z roku 1930 a v době, kdy mi zrovna není moc dobře, ráda se do ní začtu. Celou její tvorbu jsem několikrát přečetla, avšak Babička je vůbec ze všech přečtených knih na prvním místě. Proto jsem také excelovala u maturity, nebylo nic, co bych nevěděla, dost jsem prý překvapila. Ona byla to Paní spisovatelka. Její dílo nikdy nebude zapomenuto i když se někteří mladí ho snaží zesměšňovat.
Jarmila Komberec Jakubcová
Odkaz Boženy Němcové byl bohužel zneužit komunisty k vytvoření této spisovatelky jako proletářské ženy - viz esej J.Fučíka a Zdeňka Nejedlého - ministra kultury v padesátých letech minulého století.
Dana Puchalská
Její život byl opravdu pozoruhodný. Ano, kdyby žila dnes, byla by určitě celebritou.
Anna Potůčková
Díky za připomenutí této úžasné spisovatelky. Babičku jsem četla několikrát, mám přečtené také její povídky a pohádky. Její pohádky nyní čte také dcera svým dětem, když jdou spát
Zuzana Pivcová
Když jsem se v dospělosti seznámila s osudem a osobností Boženy Němcové jinak než ve škole, byla mi hned o mnoho bližší. Jako Mácha. Prostě člověk z masa a kostí, který nesedí pod rozkvetlým keřem a nepíše romantickou poezii, tak i ona měla své touhy být a žít jako žena. Být v 17 provdána za staršího Němce a "sloužit" mu i ve sféře intimní asi nebyla žádná výhra. Není divu, že ji pak okouzlili mnozí jiní, když teprve dospěla jako žena. To asi nebyly žádné pomluvy, ale realita. Jak říkám, o to je mi bližší, právě tak jako ten nenasytný Mácha.
ivana kosťunová
Výročí narození Boženy Němcové. Díky za připomenutí.
Naděžda Špásová
Byla toho o ní napsána spousta. Pravdu zná jen ona a my se můžeme jen domýšlet. Bulvár existoval i tenkrát, na druhou stranu "není šprochu, aby na něm nebylo pravdy trochu". Četla jsem jen Babičku a brečela jsem jak želva. Na dokument se asi podíváme.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.