Don Bosco
Foto: autorka

Don Bosco

5. 2. 2020

V sobotu 1.2.2020 zažil náš kostel sv.Jakuba většího ve Světci velkou slávu. Salesiáni přijímali nového člena a sami obnovovali slib. Dělo se tak před mší, nikdy jsem tento obřad neviděla.

Měli jsme radost, když jsme viděli, o jakého nového člena se jedná. Je to vzácný člověk, který kromě svého civilního povolání se stará po stavební stránce i o venkovské kostely v okrese Teplice. Jeho zásluhou vznikla opravená kaple v našem místním kostele.

Dnes jsem si i nastudovala historii Salesiánů, abych o tom mohla něco málo napsat. Jan Bosco /1815-1888/ byl katolický kněz, který v italském Turině pomáhal chudým dětem. Po roce 1870 byl o jeho výchovné dílo zájem i v zámoří. Snil o misiích, sny vyprávěl svým žákům. Do Evropy Salesiáni přicházeli  ještě za jeho života. V roce 1927 přicházejí na Moravu do Fryštáku. Salesiáni působí v celém světě. Zakládali tisíce nových škol pro negramotné děti. Salesiáni  v počtu 17000 členů působí  ve 127 zemích. 

V Teplicích působí též salesiánské středisko, pomáhá s výchovnou činností u dětí, které potřebují pomoc, vytváří pro ně lepší podmínky, sportovní i kulturní vyžití. 

Díky všem dobrovolníkům, kteří udělají něco navíc pro potřebné a nejchudší.

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Jani děkuji, zase jsem poznala zajímavé lidi.
Jana Kollinová
Kolem teplického selasiánského střediska chodím každý den a často se zastavím před vývěskou, abych si přečetla aktivity střediska na další období. Někdy vidím vycházet malou skupinku dětí odjíždějící na cyklo výlet za doprovodu dobrovolníků. Soňo, věřím, že jsi prožila nezapomenutelný zážitek. Také bych si takovou příležitost nenechala ujít. tak
Soňa Prachfeldová
Díky přátelé za vaše komentíky.
Marie Seitlová
Soni díky za článek.
ivana kosťunová
Myslím, že katolická církev zničila pověst i takových malých církví, jako jsou Salesiáni.
Naděžda Špásová
Soni, děkuju, moc by mě mrzelo, kdyby ses zlobila. :-)
Soňa Prachfeldová
Naděnko paranoidní vůbec nejsi, nejsem žádný fanatik a to v ničem, navíc ta církev se mi též zprotivila těmi aférami, víra je něco, co má člověk v sobě . Církevní papaláši mi též nesedí. Ráda chodím do kostelů jako kulturních památek, když jsme na dovče, na koncerty, , a p. . Ať si každý věří v co chce, je to jeho věc, hlavně ať neubližuje druhým.
Naděžda Špásová
Asi jsem trochu paranoidní a skeptická, ale všemu, co dělá církev nevěřím. Vzhledem k tomu, co vyplouvá na povrch, bych jim své dítě nesvěřila. Kostely a církevní památky si ráda prohlížím, ale to je asi tak všechno. Soni, doufám, že jsem se tě nedotkla, víru, ať je jakákoliv, nikomu neberu. :-)
Jitka Hašková
Zajímavý článek. Salesiáni jsou i ve Svatém Janu pod skalou.
Hana Nováková
Soni, díky za článek, musí to být zajímavé, nikdy jsem to neviděla. Fotky dost dokumentují

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...