Fotit autorsky?
Foto: autor

Fotit autorsky?

5. 2. 2020

Nechme pro tentokrát stranou všechny ty nezávazné způsoby fotografování typu: „fotím jen pro radost, jen rodinné fotky, jen jsem šel okolo a vyfotil si to, nebaví mě číst návody a něco studovat, jsem jen amatér“ (jako by tu kdy byl nějaký profesionál) a další…. a podívejme se na fotografování s ambicemi. Tedy s ambicemi exponovat raději dobrou fotku než špatnou fotku.

Pokládejme za obvyklé, že technicky expozici zvládneme. Namátkou…, máme vyváženou tonalitu, nemáme přeexponováno ani podexponováno a ostříme na motiv, který fotíme. Ale co to ostatní? Výběr motivu/tématu, kompozice, zvolené ohnisko objektivu a tím zobrazená perspektiva a našly by se i další parametry…. To je téma, které chci zmínit.

Je to tvorba? Umělecká tvorba? No, možná to není úplně pokaždé umění, ale je to vlastní tvorba. Sami si cílevědomě vybíráme záběry a volíme způsob, jakým je zachytíme a později zobrazíme. A když je to vlastní tvorba, je v té fotografii, v tom obrázku, něco typicky našeho, vlastního? Jistěže ano. Nemusí to být vždy vidět. Nezúčastněný divák to ve fotografii nemusí poznat, ale vždycky tam je náš přístup, naše volba. Někdy, např. u tématické série fotografií, může mít vlastní tvorba výraznou podobu typického autorského rukopisu. Jsou autoři, kteří fotí jen zábradlí nebo jen vlaky nebo jen abstraktní kompozice poskládané z hřebíků. A jsou autoři, fotící výhradně „rybím okem“ a všechny jejich fotografie jsou dokulata deformovány. Jeden zdůrazňuje obsah a druhý formu ale oba se snaží o vlastní rukopis.

Nebojte se občas povolit uzdu svým ambicím udělat Fotku. Nebojte se občas hledat a vyjádřit vlastní přístup, dělat vlastní osobitou tvorbu, udělat vlastní fotku. Někdy stačí jen nápad…

Dobré světlo.

P.S. Pod článkem jsou připojeny tři ukázky z archivu notorického návštěvníka slepých uliček....

 

Článek je z klubu PAF - přátelé amatérské fotografie, který najdete na tomto místě.

Můj příběh
Autor: Mirek Hahn
Hodnocení:
(4.9 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Mirek Hahn
Děkuji za všechny názory.
Hana Rypáčková
Jsem z toho PAF... A co, když někdo rád fotil, ale když ztratil z disku nezálohované fotky a znechutil se ? Já už jen dokumentuji, že žiji. A říkám si, že snad na jaře...Jdu na PAF.
Soňa Prachfeldová
Fotografování je koníček, jako jiný, ať je to zahradničení, psaní knížek, chov psů, či jiných zvířat, vždy tam chceme dosáhnout co nejlepších výsledků. Když fotím venku a doma zkoumám, opravdu pak dumám, co jsem mohla udělat líp i tím se člověk učí. Takže nmějme strach z rozboru našich fotek amatéry, kteří o tom vědí trochu víc než my a nezlobme se. Nakonec vždy je to jen na nás. :-)
Radovan Cakl
Jak už jsem napsal na Foto dne: Líbí se mi Mirkův článek v klubu PAF. Doprovodné fotky jsou zajímavé a osobité, nejvíc mě zaujala titulka. Parádní kompozice, jak z učebnice. :-)
Alena Tollarová
Líbí se mi nápadité motivy, se kterými bys ale asi právě proto na FD příliš neuspěl. Já fotím na automat a nastavení foťáku neřeším. Buď se mi fotka líbí nebo ji vymažu. Ambice na Fotku nemám, resp. tuším, že na ni nemám. Ale fotoaparát se stal mým věrným společníkem a přítelem a jsme spolu rádi. Ani mi nehubuje, když ho občas upustím na silnici nebo rovnou na skálu. Mám radost, když při prohlížení FD správně odhadnu autora podle jeho rukopisu. Dobré světlo a příjemné chvíle s fotoaparátem všem. Těším se na vaše nápady :)
ivana kosťunová
Já snad začnu fotit :)). Zajímavý článek a přeji všem fotografům dobrý rozjezd klubu PAF. Z fotografií dole se mi nejvíce líbí žebřík v bazénu
Zuzana Pivcová
Někdo je autorský právě svým amatérismem, např. já. A nemám ambice udělat Fotku. To je zcela naopak, udělám nějakou fotku jako ostatní a dodatečně si teprve řeknu, že bych ji pro pobavení mohla dát do Fota dne. A pokud dostane dost ohodnocení, tak se víceméně radostně divím. A upravovat neumím.
Vladislava Dejmková
Sice nevím, co je PAF, ale asi bych to někde na íčku našla. Fotit co nejlépe se snažím, studovat jsem také ochotná. Pár fotek jsem tu už prezentovala (naposledy svá domácí zátiší). Převážně však prezentuji své fotky na jiných serverech (např. Amatérská fotografie, Focením k radosti) - tam mě to posunuje někam dál.
Irena Mertová
Já jsem ráda, že jsem narazila na článek na hlavní straně v rubrice Můj svět, protože otože do PAF ani moc nekoukám.
Marie Novotná
,, vyváženou tonalitu, nemáme přeexponováno ani podexponováno a ostříme na motiv, který fotíme." Už toto, zkopírované ze článku, jsou pro mne ,,cizí slova".Promiňte mi,ale ....opravdu fotím pro radost a dle svého i když velmi dobře vím,že nefotím dle představ několika zde přítomných. A diskuse o přípravě foťáku před cvaknutím aparátu je jen pro vybranou skupinu lidí.Nabyla jsem dojmu,že PAF je právě pro tuto skupinu,aby tam mohli předávat rady a návody těm,kteří se rádi poučí a použijí je ku zdokonalení se.Asi patřím do slepé uličky.Nevadí ,každý patříme někam.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...