Únorový bylinkář: Myslete na své ledviny
Celík zlatobýl. FOTO: pixabay.com

Únorový bylinkář: Myslete na své ledviny

5. 2. 2020

Ledviny jsou nejohroženějším orgánem tohoto měsíce. Souvisí s činností močového měchýře, takže je nutno podpořit oba tyto orgány. Podle čínské medicíny ledviny ovlivňují kosti a klouby. Jedná se například o bolesti kolen, ale i různé ekzémy. Říká se: „Neznáš-li příčinu, pamatuj na ledviny!“

Nemáme-li žádný problém s močovým ústrojím, popíjíme v tomto období preventivně čaj ze směsi bylin, které ledviny jen „hladí“. Je to březový list, přeslička a kopřiva – nať, vřes a rozrazil lékařský – kvetoucí nať, všeho stejným dílem a užíváme formou nálevu.

Další užitečnou bylinkou je řepík lékařský. Jako odvar nám pomůže při lehkých močových a ledvinových potížích i při zánětech. Příznivě působí také na játra, žaludek a dvanáctník i jako kloktadlo při ústních a krčních potížích, zánětech a problémech s hlasivkami, při angíně. Odstraňuje staré usazeniny kyseliny močové.

Kloktadlo: 2 hrsti řepíku vaříme v 1l vody dokud se nevyvaří na třetinu.

Zlatý zlatobýl

Jedna z nejúčinnějších bylin pro úpravu funkce ledvin je celík zlatobýl. Nedoporučuje se však samotný, ale ve směsi například s přesličkou, kopřivou, tužebníkem jilmovým, březovými listy, vrbovkou malokvětou. Ing. Jiří Janča doporučuje tolik dílů zlatobýlu, jako ostatních bylin dohromady. Je nenahraditelný, kromě výrazného močopudného účinku léčí zánětlivé a degenerační choroby močového ústrojí, snižuje množství bílkovin v moči, pomáhá při močových kamenech, prostatě upravuje látkovou výměnu a nejrůznější kožní projevy. Pozor však na jeho pravost – záměnu s jinými druhy zlatobýlu nebo se starčky!

V tomto období má voda tendenci zůstávat v těle, kde působí spíše záporně a měli bychom se jí zbavovat. K tomu nám pomohou další byliny s močovým a detoxikačním účinkem: tužebník jilmový – má mnohostranné použití. Jeho kvetoucí nať příznivě ovlivňuje látkovou výměnu, odvádí z organizmu nadbytečnou tekutinu, příznivě ovlivňuje otoky, revmatismus, dnu, ledvinové a močové kameny, má celkově tonizující účinky a snižuje vnímání bolesti. Je výborným léčivem při chřipce a angíně, významně působí na hojení ran, proleženin, bércových vředů, působí na paradontózu, afty i průdušky.

Nejúčinnější je tzv. pomalý nálev: 1 pol. lžíce drogy se spaří 250 ml vody, 12 hod. se vyluhuje, užívá se 3x-4x denně.
Běžný nálev: připravíme stejně, jen vyluhování trvá pouze 20 min.
Víno: 1 l přírodního vína a hrst květů 2 dny vyluhujeme, scedíme a užíváme 1 malý pohárek při jídle.
Odvar na vnější použití: hrst kvetoucí nati vaříme 3 min. v 1 l vody a 20 min. vyluhujeme.

Na kameny přeslička

Přeslička rolní má rozsáhlé použití: působí na rozrušování ledvinových kamenů, doporučuje se 1x měsíčně k vyčištění ledvin při pití chlorované vody, čistí žaludek, odvádí z těla písek a těžké kovy. Nať se musí 5 min. povařit a 20 min. vyluhovat. Denně se smí pít nejvýše 8 lžic odvaru, v jedné dávce jen 2 lžíce. Přeslička obsahuje kyselinu křemičitou. V organizmu starších lidí klesá její potřebný obsah a je vhodné ho pomocí přesličkového odvaru doplňovat.

Vnější použití: k omývání vlasů a koupele při zánětech ledvin a močových cest.

Tyto byliny jsou nesmírně důležité, protože nyní je nejvíce ohrožena schopnost ledvin vylučovat zplodiny. A tím klesá obrana proti všem druhům nádorů!

Ve druhé polovině měsíce už má voda kladný vliv. Je zapotřebí vypít alespoň 2 l denně – ve všech podobách. Účinně nám pomáhá při pročišťování těla. K tomuto účelu je vhodný pýrový čaj, který důkladně propláchne ledviny. Mimo to má hojivé a bolest mírnící účinky: 1-2 čaj. lžičky oddenků pýru plazivého se přelijí šálkem vařící vody, 10 min. vyluhujeme a pijeme několik šálků denně.

Pozor! Lidé trpící hromaděním vody vlivem omezené činnosti srdce nebo ledvin by měli užívat následující byliny po poradě se svým lékařem: medvědice lékařská, celík zlatobýl (syr.? Zlatobýl obecný), přeslička rolní.

Co ještě na ledviny?

Dalšími bylinami na nejrůznější ledvinové problémy jsou: vřes obecný – čaj z kvetoucí nati působí zejména při zánětech močového měchýře a ledvinových pánviček. Flavonoidy zabraňují degeneraci buněk – stárnutí. Osvědčuje se i na obklady při kožních vyrážkách.

Vrbovka malokvětá je známou bylinou užívanou při zánětech prostaty, ledvin a močového měchýře, protože pročišťuje ledviny a močové cesty. Užívá se jako nálev z drobně nasekané usušené natě, ale lze ji přidávat i do směsí s celíkem, zlatobýlem, kontryhelem a fenyklem.

Svízel syřišťový působí hlavně na oblast ledvin, zejména při alergiích, které jsou způsobeny jejich nedostatečnou funkcí. Při ledvinových kamenech pomáhá v kombinaci s celíkem zlatobýlem.

Cibule ovlivňuje hospodaření s vodou v organizmu, což je při chorobách ledvin důležité. Osvědčuje se užívat cibulový sirup (viz leden).

Dýňová semena působí úspěšně při ledvinových nemocech i preventivně. Kromě toho obsahují mnoho zinku, který podporuje imunitu. Ta je v únoru velmi potřebná, protože období chřipek a nachlazení trvá. V kombinaci s nálevem z tužebníku jilmového je nejlepším prostředkem proti chřipkovým onemocněním třapatka nachová. Nejúčinnější je ve formě tinktury přidané do nálevu: kořeny nebo okvětní lístky vyluhujeme v čistém lihu v poměru 1:4 po 3 týdny na slunném místě. Preventivně se užívá 1 pol. lžíce, léčebně 5 pol. lžic denně. Významně působí i při angíně, zánětlivých onemocněních ledvin a všech zánětech.

V pupenech a mladých výhoncích jsou uloženy bioaktivní látky velice cenné jak pro rostliny, tak pro naše zdraví. Při sběru však musíme být k dřevinám šetrní, necháme je žít! Pupeny a mladé výhonky jsou nejúčinnější v podobě tinktur:

Bříza bradavičnatá – je účinná při zánětech ledvinových pánviček a výskytu bílkoviny v moči. Protože ovlivňují kosti a klouby, používáme tinkturu i při osteopenii, osteoporóze a revmatismu.
Buk lesní – působí při ledvinových kolikách, kaméncích a ledvinovém selhání. Vhodná je kombinace se svízelem syřišťovým a vrbovkou malokvětou.
Borovice lesní regeneruje kosti a chrupavky. Doporučuje se kombinovat s listy nebo kořeny pampelišky, která regeneruje vazivové a pojivové tkáně.

Chystejte si bylinkovou zahrádku

V lednu jsme si promysleli, které léčivky si letos pořídíme, nakoupili semena a nyní je čas zamyslet se, jak bude naše bylinková zahrádka vypadat. A pokud už ji máme, lze ji rozšířit a vylepšit. Několik tipů pro inspiraci:

Nejmenší zahrádka – klasický záhon, vyvýšený záhon, bylinková spirála
Větší zahrádka – vyčleněný prostor rozdělený symetricky nebo volně na menší záhonky

Začlenění některých léčivek do trvalkových záhonů: kozlík, jirnice, třapatka, kontryhel, levandule, mateřídouška, rozrazil, oman a jiné.

Ať už zvolíme kteroukoliv variantu, vždy je důležité, aby naše bylinková zahrádka, nebo alespoň její část, byla poblíž kuchyně. Cestičky by nám měly umožnit, že se bez problémů dostaneme k bylinkám i za deště.

bylinky
Hodnocení:
(4.7 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
To je informací, bylinky mám ráda, ty osvědčené a známé pestuji na zahrádce, ostatní odborné směsi raději kupují v lékárně.
Elena Valeriánová
Nemám ve zvyku řídit se laickými radami neznámých lidí. Nevím, jak autor článku k popsaným informacím přišel, jestli je někde vyčetl a opsal, zřejmě to ale nebudou osobně vyzkoušené návody. Podívala jsem se na profil autora, zda tam nebudou o něm nějaké informace a ... nic.
Věra Halátová
Pokud vím, ta přeslička by se měla vnitřně užívat jen pod dozorem lékaře. Bylinky jsou podpůrné při léčení čehokoliv. Když budete potřebovat dialýzu, asi vám bylinky moc nepomohou. A pak, jak laik pozná, že má "něco" s ledvinami?
Jitka Hašková
Tuhle bylinku znám, netušila jsem, že je to léčivka. Planě roste i ve městě. Mám ji ráda ve vysoké váze.
Margita Melegova
Unor je pro mne ledvinovy mesic, piju caje pravidelne uz leta podle receptu patera Ferdy.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.