Výlet k Jelení a Svatohubertské studánce
Foto: autorka

Výlet k Jelení a Svatohubertské studánce

10. 2. 2020

Je nedělní slunné ráno. Už vím, kam se vydám. Hned po obědě odjíždíme kousek autem k rozcestí,,kudy vede naučná stezka. Sluníčko se schovalo, ale to nás neodradilo jít dál. Cestou,,která je rozježděná po těžbě dřeva těžkou technikou .Ani těmto lesům se kůrovec nevyhnul, i když zde lesy ještě nejsou tak úplně suché. Jediné, co vím, že tady někde je krásná Jelení a Svatohubertská studánka. Tak hurá za nimi.

Musíme po mezi, cesta je neprůchodná, plná bláta. Na poli je vidět posedy pro dravce. Tento kousek pole patří zdejšímu myslivci, a tak si chrání úrodu před hlodavci. Zda úspěšně, to se pozná na podzim. Začíná poprchávat. Teď, před cílem, přece nepůjdeme domů. A to už mezi stromy vidíme střechu posezení. V červnu 2019 byl v blízkosti studánek postaven Altán smíření. Záměrem projektu bylo vytvoření místa pro posezení, odpočinek, rozjímání a k vzájemnému porozumění.

Jelení studánka i posezení patří do správy evangelické církve se sídlem v obci Horní Krupá na Havlíčkobrodsku. Studánka byla místem setkávání věřících s evangelickými kazateli. Konaly se zde noční bohoslužby, čtení nebo předávání zakázané literatury. Od 60. let 20. století se u studánky nachází pamětní deska s kalichem.

Svatohubertská studánka je ve správě katolíků, ale to nic nemění na tom, že jsou obě krásné a udržované.

A to už se ubíráme k autu. Sice trochu jinou cestou, než bylo v plánu, ale vše dobře dopadlo a mokří, ale spokojeni jsme se vrátili do tepla domova.

Pár fotek snad doplní naše putování.

 

Můj příběh
Hodnocení:
(4.9 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Seitlová
Pěkné jsem se s tebou prošla, fotky krásně doplnily procházku. Diky
Soňa Prachfeldová
Mám moc ráda takové příspěvky a připomenutí dob i minulých. Moc hezké .
Jitka Hašková
Bezvadný výlet a fotky.
Marie Novotná
Moc mne těší příspěvky všech. Elen, často na Tě myslím v lese jak by jsi to vyfotila Ty. Jarko, mám radost, že z mokré vychazky nemáš rýmu. Polepsim se a příště objednám sluníčko. Kráty si musíme zopakovat.
Jaroslava Handlová
Maruško, jsem moc ráda za toto putování a za to, že jste mě vzali s sebou. Výborně jsi to popsala, zatímco já teprve vymýšlela, jak výšlap zrýmovat. Mám to již také dáno ke zveřejnění, budu zase až druhá -:) Ale to vůbec nevadí, bylo to prima poznání.
Elena Valeriánová
Maruško, děkuji. Beru to tak trochu jako dárek pro mě. Však víš ...
Naděžda Špásová
Maruško, tam to na jaře musí být krásné. Vysočinu máme rádi, jezdili jsme asi 13 let do Rousměrova a ty lesy tam, paráda. Fotky jsou moc pěkné. :-)
Eva Mužíková
Maruško i přes nepřízeň počasí se vám výlet vydařil, což dokazují i hezké fotky s popisy. Studánky mne také lákají.
Hana Nováková
Maru, Vysočina je krásný kraj, jezdila jsem k babičce do Habrů a k tetě do Havl.Brodu a ta měla chalupu v Proseči u Jiříkova. Všade bylo krásně po všechna roční období. Proto vítám vaše fotky a doprovodné texty, kdy se mám možnost seznámit s nepoznaným. Děkuji
Dana Puchalská
Babička říkala, já dodnes nevím proč studánkám hlubánky. Studánky jsou krásné a je dobře, že se o ně začali lidé starat.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.