Jak jedí čeští senioři? Odbývají se i hodují
Ilustrační foto: ingimage.com

Jak jedí čeští senioři? Odbývají se i hodují

15. 2. 2020

Dva suché rohlíky, kousek sýra, polévka ze sáčku. Tak často vypadá denní dávka jídla lidí vysokého věku. Naopak jiní senioři mají zmapovány výživové hodnoty potravin a rádi ochutnávají to, co neznají. Způsoby stravování jsou důkazem, že seniorská populace je nyní rozmanitá a vyznává naprosto odlišné životní styly.

V mém věku už je na změny pozdě.
Manžel nechce, abych vařila jiná jídla, trvá na tom, na co je zvyklý.
Na zdravé jídlo nemám dost peněz.
Fuj, to nejím.

Tyto věty velmi často zní často od lidí vyššího věku, když přijde řeč na téma jídlo. A také velmi často dochází ke konfliktům a hádkám.

„Babi, ty vaříš pořád knedlíky, omáčky. Měli byste jíst ryby, celozrnné pečivo, více bílkovin. Tím, jak jíte, si ničíte zdraví.“
„Ty si myslíš, že si z penze můžeme kupovat ryby? Copak si to můžeme dovolit?“
„Ale vždyť dva kousky čerstvé ryby tady v supermarketu stojí stovku.“
„Milá zlatá, pro tebe je stovka málo, protože ji dáš běžně za oběd v restauraci a další dáš denně za kávičky s kamarádkami, ale my s dědou za stovku pořídíme jídlo pro dva na celý den i na déle.“

Zároveň existují případy, kdy lidé mají k jídlu přístup naprosto odlišný.

„Ráda si kupuju krásné časopisy o vaření, měníme si je s kamarádkami. Taky si hledáme neobvyklé recepty na internetu. Děláme si kulinářské večery, kdy se vždy scházíme u některé z nás a ochutnáváme zajímavosti. Způsob stravování není jen o penězích, některé z nás si nemohou vyskakovat. Já jsem vdova a taky musím přemýšlet, za co utrácím. Ale chci si zbytek života užít a k tomu patří dobré jídlo. Já si pod pojmem dobré jídlo nepředstavuju svíčkovou nebo hrnec buřtguláše, ale třeba cizrnové placičky, jogurtový dip s římským kmínem nebo krevetový koktejl,“ vypráví jednasedmdesátiletá Věra. Když pozve na jídlo svou sestru, slyší od ní často: „To není jídlo, tohle tvoje uzobávaní nesmyslů.“

Nedostatek financí je velmi častým argumentem, kterým někteří lidé odmítají zdravější způsob stravování. Jenže v některých případech jde spíše o výmluvu, za kterou se skrývá  nechuť změnit zaběhnuté zvyklosti.

Z průzkumu společnosti NMS Market Research vyplynulo, že osm z deseti českých seniorů si je vědomo toho, že by jídlo, které denně konzumují, mělo obsahovat jiné výživové hodnoty než tomu je ve skutečnosti. Více než polovina dotázaných uvedla, že ví, že jejich stravovací návyky jsou špatné. Pětačtyřicet procent dotázaných to zdůvodnilo nedostatkem peněz, dále padaly důvody jako nedostatek podpory od partnera, od rodiny, pohodlnost, nedostatek vůle ke změně. Jen tři procenta seniorů uvedla, že jsou přesvědčeni, že celý život jedí zdravě.

Velmi podobné údaje vyplynuly i z dalšího průzkumu. „Na dotaz, zda si lidé myslí, že mají dobré informace, jak by se senioři měli stravovat, převažovaly odpovědi, že ano. Průzkum ukázal, že sedmdesát čtyři procent Čechů považuje otázku stravování seniorů za důležitou a o stravování svých seniorských příbuzných se zajímají. Přes šedesát procent považuje jejich stravování za spíše nezdravé, devět procent za vysloveně nezdravé,“ uvedl Tomáš Kučera ze společnosti Rondo Data, která průzkum realizovala.

Téma stravování seniorů je důležité, protože populace stárne. Nejde o vytváření umělých diskusí, neshod či hádek, na které stačí odpovědět: Ať si každý jí co chce. Jistě, na jedné straně je jasné, že si každý člověk může zvolit, čím se chce stravovat. Na straně druhé každý musí počítat s tím, že ve vyšším věku se jeho stravovací návyky začnou více projevovat. A jestliže se lidský věk prodlužuje a cílem každého je prožít co největší část z něho v dobré zdravotní kondici, není možné se tvářit, že to, co jíme, s tím nesouvisí.

S tím, jak člověk stárne, ubývá svalová hmota a klesá bazální energetický výdej. Proto je třeba se zaměřit na to, aby ve stravě byl dostatek bílkovin. Problém je, že si pod tím pojmem mnozí lidé ani neumějí nic představit.

„Štvou mě ty řeči, jak by senioři měli jíst bílkoviny. Opravdu nemám na to kupovat si kila kvalitního hovězího.“
"Neblázni, bílkoviny máš přece v luštěninách, ve vejcích, ve spoustě obyčejných levných potravin. Já často vařím čočku, cizrnu, sypu si dýňová semínka do jogurtu, do rizota. Takový salát z cizrny, jarní cibulky, rajčat a dýňových semínek je skvělý, lehký, zdravý a levný.“
„Mně salát nestačí, jsem zvyklá pořádně jíst.“
„Tak jez dál pořádně, ale nenaříkej, že máš nadváhu, že tě bolí klouby, že máš oteklé nohy. Já mám od doby, co nad jídlem více přemýšlím, méně zdravotních problémů.“
„To si jen namlouváš, protože jsi zpitomělá, že všech těch rad, co se má či nemá jíst. Naši rodiče jedli všechno, normálně a byli zdraví.“
„No akorát že v šedesáti měli kondici dnešních osmdesátníků a v pětašedesáti umřeli.“

Ano, takové debaty jsou opravdu velmi časté. A jsou důkazem, že lidé vyššího věku jsou skupina značně různorodá, s naprosto odlišnými přístupy k životu. Takže, až se zase někdy někde objeví článek pojednávající o tom, že čeští senioři jedí tak či onak, je dobré ho brát s nadhledem. Jedí různě. Stejně různě  jedí i ostatní věkové kategorie. I mezi mladými je přece velká skupina těch, kteří se ládují pizzou, zapíjejí ji sladkými nápoji a je jim jedno, jaký to má vliv na jejich zdraví. Stejně jako je mezi nimi velká skupina těch, kteří pečlivě zkoumají složení každého výrobku vyhýbají se všemu, co nepovažuji na naprosto přírodní a jsou takzvaně zdravým způsobem stravování přímo posedlí.

jídlo Zdravá strava životní styl
Hodnocení:
(5.1 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Eva Kopecká
No ony za chvíli budou zdražené asi všechny potraviny a tudíž nebude levné jídlo existovat, řekla bych....když spočítáme energii, nákup a čas, tak se snad ani pro jednoho vařit nevyplatí. Jediné to domácí kvalitní a poctivé jíst dva tři dny...říkám babičce, to je hezké, že si upečeš, ale za jak dlouho člověk ani jeden plech koláče....je taková pestrá nabídka u pekaře, že můžeš za dvacku mít denně čerstvé a pokaždé jiné...
Dana Puchalská
Mám ráda dobré jídlo. A představa instantní polévky a sucharu mně fakt neláká. Chce to drobet fantazie a tu přeci každý má, ne?
Zdenka Jírová
Vařím si sama a dokud budu moci, budu si vařit sama.
Jitka Caklová
20:59 To už bych raději "vylepšila vztahy a přemluvila toho, komu se nechce", aby se mu zase chtělo chtělo :-) :-)
Mell Nova
No, když se vařit nechce, to někde...Buť to tam, kde se chce nebo v...... .Záleží jen na kom?
Antonín Nebuželský
No, to by ten důchod dopadl... Raději se pokusím vylepšit vztahy a přemluvit toho, komu se nechce. Nebo si vzpomenout jak na to a vařit sobě sám :-)
Jitka Caklová
Pane Antoníne, to pak nezbývá nic jiného, než své stravování přizpůsobit ukázce na ilustračním foto. Instantní polévka a suchary to jistí :-) :-)
Antonín Nebuželský
Nepříjemné je když se nechce vařit.
Mell Nova
Hezký večer, jím, na co mám chuť, léto jistí to, co si vypěstuji, vejce od slepiček, maso sem tam, když je nás víc imasa je víc.Už dost let nevyhledávám kuřecí maso, když mne někdo pozve a je k obědu, sním, ale ne moc, prostě mi už nechutná.Pár let nazad jsem nemusela sladké, pekla jsem jen pro druhé, dnes si podle toho, co mi mé já řekne, koupím zákusek, čokoládu...Převládá ale chuť na slané, jemně pikantní.Rohlíky, housky , ty kupované, mi nechutnají, i v otázce chlebů jsem vybíravá, uzeniny, tak ty skoro nemusím, až na vyjímky.Co miluji od mala?Brambory na loupačku, sýry, dobré jogurty, chutné ryby, zeleninu, ovoce, jitrnice, jelítka, škvarky,podmáslí, chlupaté knedlíky, bramboráky, luštěniny,pečené vepřové,řízky,sekanou apod., hovězí guláše, závitky, svíčkovou.No, je toho vela, když je k tomu dobrá voda, pivo, víno, co víc si přát, jen zdraví a nějaký ten penízek, při to zdražování.
Jitka Caklová
Jsem stará škola, vařím denně a panečku, jak si manžel, ale i děti a vnoučata mlaskají, když přijedou na návštěvu :-) Ostatně dnes je úplně jedno, pokud nemáme "ze dvorku" zda jíme vepřové, hovězí, ryby, nebo drůbež, stejně je všechno krmené ve velkochovech granulemi, a zelenina?, pokud nemáme vypěstovanou na zahrádce, tak ta vyhnaná "práškama", navíc dovážená z druhého konce světa, o jejíž čerstvosti se nám může jen zdát, co nám asi může dát zdravého. Za dané situace opravdu nevím, o co "odborníkům" jde.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.