Pomůže růžový šum statisícům seniorů?

Pomůže růžový šum statisícům seniorů?

17. 2. 2020

Spíte dobře? A chcete věnovat trochu svého času lékařům a vědcům, kteří potřebují ověřit, zda takzvaný růžový šum zlepšuje paměť, zatímco spíte?

To není žádná podvodná výzva jako např. „klidně se nacpěte, s naší pilulkou pak ve spánku zhubnete o 12 kg za týden“.  To je seriózní odborná studie, bez jaké by nevznikl žádný lék ani léčebný postup. Výzkumníci si stanovili jednoznačný a krásný cíl – chtějí zjistit, zda se dá zlepšit paměť během spánku.

Národní ústav duševního zdraví (NÚDZ), jehož ředitelem je dobře známý psychiatr Cyril Höschl, by vás rád pozval do výzkumu, který se zabývá změnami spánku a paměti u mírné kognitivní poruchy a starší zdravé populace. Zároveň je zajímá, zda můžeme spánek a jeho rytmy využít ke zlepšení a upevňování paměti pomocí pouštění růžového šumu do uší (říká se tomu akustická stimulace spánku). Ústav hledá osoby mezi 60 a 85 lety se zdravým spánkem, kteří mají zdravou paměť nebo mírnou poruchu paměti. Jestli je vaše porucha paměti mírná, to se nakonec dozvíte právě tam. Jestli si občas nevzpomenete na něčí jméno, datum, číslo nebo co bylo minulou sobotu k večeři (tedy tak jako já), tak se vůbec nebojte a klidně se tam přihlaste.

Bezbolestné vyšetření a dokonce i experimentální spánek v hezkém  pokoji se konají v NÚDZ v Klecanech u Prahy. Než se tedy přihlásíte, zvažte, zda byste chtěli jednou i vícekrát do Klecan cestovat. Pro Pražáky je to snadné, klidně se tam přihaste :-) .

Více informací získáte na stránce https://www.nudz.cz/adcentrum/vyzkum-spankuapameti.html (určitě sem klikněte, jinak nevíte vše). Využít můžete také e-mail adcentrum@nudz.cz nebo telefonní číslo 283 088 161 (Jana Adámková).

Ano, podobný článek už vyšel loni v srpnu. NÚDZ prostě potřebuje další dobrovolníky. A cože to je růžový šum? Údajně je růžový šum tohle (to nemám z NÚDZ!):

 

Dejte si to potichu a neusněte J Růžový šum není ani bílý šum ani hnědý šum atd. Základní informace, podle mne hodně kvalitní, jsou v české Wikipedii zde.

PhDr. Oldřich Čepelka

Hodnocení:
(5.3 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
VANDA Blaškovič
Perfektní výzkum! Děkuji pane Oldřichu. Klecany jsem neznala.
VANDA Blaškovič
Perfektní výzkum! Děkuji pane Oldřichu. Klecany jsem neznala.
Jana Kollinová
Název článku Růžový šum je zajímavý a na první dobrou bych řekla, že jde o novou drogu.
Lenka Kočandrlová
Hříčka slovní,osoby nespějí,ale nespí.Spět můžeme do zářných zítřků....vysvětlivka panu O.Č.
Oldřich Čepelka
To jsem asi nepochopil, Lenko. demence je nemoc, budiž, ale většina nemocí se dá léčit nebo aspoň zmírňovat důsledky, nemyslíš? Dementních osob je čím dál víc, to souvisí s prodlužováním věku a se způsobem života. Demence je perspektivně strašlivější než rakovina, jen tak mimochodem (lidé se bojí naopak). Rádi bychom zmírnili či oddálili projevy, a hlavně zlepšovali pamě´t starších lidí. To se docela hodí, ne? - Co jste myslela tím, že by mohly jen tak spát?
Lenka Kočandrlová
pro p. Oldřicha: Dementní osoby jsou zkrátka nemocné na mozku,tak si myslím,že jim ani tuna šumění nepomůže. Kam spějí ty osoby nevím (snad do dáli??),ale mohly by jen tak spát....
Dana Puchalská
Oldřichu. Prohlédla jsem jejich stránky a asi budu mít smůlu. Kvůli BMI. :-( Ale nic mi nebrání tam zavolat nebo poslat @ a oni mi určitě odpoví.
Oldřich Čepelka
Bohužel, Lenko. Proč myslíte, že se tedy paměť nelepší u dementních osob, které přece také spějí? A dokonce ani u těch, kteří demenci diagnostikovanou nemají? A ten růžový šum vás nemá uspávat, to je omyl. Ten se pustí jen v určitých fázích spánku. Jak víte, spánek probíhá v několika cyklech a v určitém momentě je právě šance na tu nápravu. - Odměna jako za co? (A možná ano, zavolejte si tam.)
Lenka Kočandrlová
To šumění by mne tedy vkrátku naštvalo a rozhodně by mě neuspalo! Bydlím daleko,pro mne by výzkum nebyl,nepíše se nic o odměně??? Během spánku se myslím má lidský organismus sám "opravovat",tak proč ne i paměť.A určitě to jde i bez šumění.
Oldřich Čepelka
Tak koukám, že se tak trochu vymezujete proti té akci. Je to ale jednoduché: Šum v uších, znám, mám, většinou se to už nezmění, Eleno a Věro - kéž by. R. šum ná pouze pomáhat proti demenci, s šuměním v uších - tinnitus - to nesouvisí. Šum deště při spánku, Soňo, výborně, to je právě ten růžový šum. Tak se mi zdá, že byste byly všechny dobré adeptky. Pěkný den.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%