Výstavy fotografií a tapiserií
FOTO: autorka

Výstavy fotografií a tapiserií

18. 2. 2020

V pátek odpoledne jsem zase po roce navštívila neteř v Národním Technickém Muzeu. Není tam jako exponát, na to je příliš mladá, ale pracuje tam. Při té příležitosti jsem si prohlédla výstavu "Sláva amatérské fotografie".

Obsahuje historii fotografování od počátků daguerotypie, vzdává hold fotografům organizovaným v českých fotoamatérských klubech v letech 1889-1955. Také si lze prohlédnout vývoj historických přístrojů využívaných fotoamatéry od vzniku fotografie v roce 1839 až do poloviny dvacátého století. Úžasný je i výběr téměř dvou set fotografií od třiceti pěti autorů.. Bohužel se  v muzeu za možnost footografovat i bez blesku musí platit, takže jsem tam nefotila. Také by to nemělo smysl, protože všechny exxponáty jsou umístěny za sklem.. Ale kdo má zájem, může výstavu navštívit až do 20.4. Také v muzeu probíhá výstava motocyklů JAWA do 30.8.2020. Mimo sbírek tam najdete ještě několik dalších výstav. Informace najdete na webových stránkách http://www.ntm.cz/expozice/vystavy.

V sobotu odpoledne jsem se vydala na výstavu "Film Helios: Slunce známé i neznámé" do Foto Škoda v paláci Langhans ve Vodičkově ulici. Tato výstava v sobotu skončila, dozvěděla jsem se o ní pozdě. Byly to velmi zajímavé fotografie českého vědce profesora Miloslava Druckmüllera, který je matematik, specializuje se na fotografování sluneční koróny, které pořízuje během úplných zamětní Slunce. Fotografie lze nalézt na webu http://www.zam.fme.vutbr.cz/~druck/, Film Helios: Slunce známé i neznámé, další můžete najít pmocí googlu. Pan profesor pořizoval tyto fotografie během zatmění slunce na různých místech na světě, jednu fotografii vytvořil překrytím několka expozic např. 24, nebo až 48. Byla jsem tím opravdu unesena a bylo mi líto, že jsem se o výstavě dověděla pozdě. Nefotila jsem tam, všechny fotografie byly zasklené. Na výstavě bylo možné i některé fotografie již zarámované zakoupit. 

Cestou domů mě napadlo se podívat do Ambitu kláštera františkánů u Panny Marie Sněžné na Jungmanově náměstí. V minulosti jsem tam byla na zajímavých výstavách a ani tentokrát jsem nebyla zklamaná. Je tam krásná výstava tapiserií "Ztišení" paní Evy Brodské. Výstava končí už 23.2. takže pokud to nestihnete, tak vám ji alespoň trochu přiblížím, tady jsem fotit mohla. Tapiserie jsou v jemných barvách, spíše jsem cítila, že bych si před každou tapiserií nejraději sedla, zadumala se a nechala se naplňovat klidem, který z ní vychází. Z letáčku k výstavě jsem se dozvěděla, že paní Brodská žije v Roudnici nad Labem a její tapiserie jsou ve sbírkách tamnější Galerie. Také jsme s Věrou obdivovaly její 3 tapiserie, které jsou v augustiniánském klášteře v Roudnici. Vzpomněla jsem si, že se mi moc líbily a byla jsem ráda, že nás na ně průvoodce upozornil.

Informace jsem čerpala z těchto zdrojů: 

http://www.ntm.cz/expozice/vystavy/; Film Helios: Slunce známé i neznámé; http://www.zam.fme.vutbr.cz/~druck/;
https://www.prague.eu/cs/objekt/mista/937/ambit-klastera-frantiskanu-u-panny-marie-snezne;

 

 

Hodnocení:
(5.2 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Tollarová
Jitko, díky za informace, podívám se na fotky na internetu. Dvě veliké tapisérie Evy Brodské visí na schodišti na městském úřadu- tedy visely, teď nevím, jestli tam ještě jsou, zajdu se tam podívat.
Jaroslava Handlová
Jitko, to jsi měla báječný den! Ty fotografie by mne určitě také zajímaly. Tapiserie jsem sice očekávala trochu jiné, ale je dobře, že jsi nám to nafotila.
Jitka Hašková
Děkuji za hlasy. Nečekala jsem, že se to bude líbit všem. Chtěla jsem také upozornit na nevšední fotografie prof. Druckmüllera, které si každý musí najít na webu, ale pro vášnivé fotografy je to zážitek.
Jana Šenbergerová
To by se mi líbilo.
Zuzana Pivcová
Moc hezké, a výstavu tohoto druhu na Jungmaňáku bych nečekala. Díky!!
Hana Nováková
Jako laikovi se mi tyto tapiserie nelíbí, jen madona je krásná. Ale znalci si jistě přijdou na své.
Věra Ježková
Jitko, díky. Tapiserie mám ráda, tu madonu mám taky vyfocenou.
Soňa Prachfeldová
Díky Jitko za přiblížení zajímavých výstav. Výstavy různé jsou hodně rozšířeny všude a je to dobře, že prostory muzeí i různých reprezentativnich prostor jsou využity.
Dana Puchalská
Může to být výstava zajímavá.
Irena Mertová
Na tapiserie je příjemný pohled.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.