Do stovky: Naučnou stezkou SCHROTH – PRIESSNITZ
Foto: autorka

Do stovky: Naučnou stezkou SCHROTH – PRIESSNITZ

20. 2. 2020

V Evropě řádila vichřice Dennis, která svým okrajem zřejmě zasáhla i můj kout světa. Tuto únorovou noc, z neděle na pondělí, mně vichr nedal spát. Proháněl se kolem domu, třískal vším, co mu přišlo pod vousy. A já jsem ráno vstávala mrzutá a unavená.

Náladu mi nespravila ani pravidelná ranní procházka s Rexíkem. Po návratu domů mi bylo jasné, že pokud zůstanu trčet doma, bude se mě mrzutá nálada držet celý den a ze mě bude, jak jinak, mrzutá bába.

Venku se již vítr utišil a jen občasné jemné pofouknutí mezi holými větvemi stromů a slunko nad hlavou, jakož i modrá obloha rozdhodly. Jedeme na výlet! Již delší dobu jsme měli naplánováno projít NS Schroth – Priessnitz. Jenže u nás je to tak, že k výchozímu bodu musíme vždy použít dopravní prostředek. Tentokrát rovnou tři. Nejdříve jsme jeli autobusem do Jeseníku, pak dále spěšným vlakem jednu zastávku do Lipové Lázní a tam jsme přeskočili na dýchavičný motoráček, kterým jsme přijeli ke startu našeho výletu. Lipová Lázně – jeskyně, zelezniční zastávka (na znamení) – výchozí bod našeho dnešního výletu Do stovky.

                                                  *****

„Naučná stezka Schroth - Priessnitz spojující Lázně Jeseník a sedlo Na Pomezí má celkem 8 zastavení na 3,9 km. Obsah informačních panelů je věnován zakladatelům lázní v Jeseníku a Dolní Lipové - Priessnitze a Schrotha. Na stezce jsou odpočívadla a mohou využít pěší,cyklisté i in-line bruslaři.“ (zdroj internet)

Vincenz Priessnitz (1799 – 1851) byl zakladatelem jesenických lázní na vrchu Gräfenberk u Frývaldova. Jeho léčebná metoda sestávala z práce, čerstvého vzduchu a čisté horské vody. Všechny tři složky léčby byly na Jesenicku odjakživa k mání. Položil tak základy metody zvané hydroterapie a a mezi námi, kdo by neznal Prieessnitzův obklad.

Johann Schroth (1798 – 1856) byl současník Vincenze Priessnitze, ale také jeho spolužák a přítel. Byl však také přírodní léčitel a zakladatel Lázní Dolní Lipová. Nejdříve si získal pověst jako dobrý léčitel hospodářských zvířat, jeho rodina vlastnila statek a on se staral právě o zvířata. Prvním krokem Schrothovy léčby byl poznatek o blahodárném  působení vlhkého tepla, které prý vyzkoušel osobně při léčení svého bolavého kolena. Lázně Dolní Lipová byly založeny v roce 1837.  

Priessnitz a Schroth byly nejdříve přátelé, ale postupem doby rivalové. Každý prosazoval svou metodu a zavrhoval metodu svého „konkurenta“.

Priessnitzovy léčebné lázně Jeseník – tam, kde zábal dostal své jméno:

onkologická onemocnění

nemoci z poruch látkové výměny a žláz s vnitřní sekrecí

nemoci dýchacího ústrojí

duševní poruchy

nemoci kožní

Schrothovy lázně Dolní Lipová – kde příroda léčí:

nemoci z poruch výměny látkové a žláz s vnitřní sekrecí

netuberkulózní nemoci dýchacího ústrojí

duševní poruchy

nemoci kožní

Dovolila jsem si vložit do článku pro vás informaci o možnosti léčení v našich lázních.

                                         *****

Za krásného počasí se vydáváme na cestu. Příroda ještě spí a my si tiše a v povznesené náladě vykračujeme cestou vedoucí chrámem lesa i když po posledních vichřicích poněkud pochroumaným. Na vyhlídce se kocháme pohledem na protější kopce  zamlžené oparem. Na všechno v kraji dohlíží majestátní Praděd.

Překvapí nás dva poletující motýlci, žluťásci. Je to prostě nádherné. Skotačí a hrají si a my žasneme. V únoru? Bohužel se mi ty dva neposedy nepodařilo zachytit fotoaparátem.

Potkáváme další a další lidičky i celou skupinu lázeňských hostů. Zastavíme se v restauraci Silesie na oběd a poté se vydáváme na poslední úsek naší vycházky. Ulicí Kalvodova do Jeseníku. Naše kroky míří nejdříve do IC pro mapky. Musím se pochlubit, v Jeseníku máme překrásné interaktivní info centrum. Naše cestá končí u Divadla Petra Bezruče a už to máme jen pár kroků k autobusovému nádraží. Odtud nás autobus odveze domů.

Děkuji, že jste se mnou šlapali Do stovky.

Do stovky 2020
Hodnocení:
(5 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Novotná
Ano,je tam krásně.Nic jiného se nedá říci.Moc ráda jsem s Tvými fotkami zavzpomínala.
Dana Puchalská
Ano, je tam krásně.... A fotografie jako vždy perfektní.
Naděžda Špásová
Hezky jsem se prošla po oblasti, kterou vůbec neznám. Máte tam krásně. (ʘᴗʘ✿)
Hana Nováková
Děkuji Elen za krásné foto a příspěvek. Je tam u vás moc krásně a což teprve na jaře, v létě i na podzim. Budu se těšit na další foto
Jana Šenbergerová
U nás je moc krásně ...
Alena Tollarová
U vás je tak krásně ...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%