Zpráv o panovnici je málo, pomluv mnoho, říká scénáristka filmu o Marii Terezii Mirka Zlatníková
Mirka Zlatníková s Marií Luisou Stockinger, první představitelkou Marie Terezie. Foto: Archiv Mirky Zlatníkové

Zpráv o panovnici je málo, pomluv mnoho, říká scénáristka filmu o Marii Terezii Mirka Zlatníková

26. 2. 2020

Marie Terezie byl obrovský a vyčerpávající projekt. Potřebuji si dobít baterky, říká Mirka Zlatníková, která napsala scénář k seriálu České televize Marie Terezie. Jaké příběhy ji baví psát a co nyní chystá?

Jak se novinářka vlastně stane scénáristkou? Co má společného psaní scénářů s novinařinou?
Scénáristkou? Z leknutí! A teď vážně: před 15 lety mi zavolali z Novy, kde začalo fungovat oddělení rozvoje. Hledali nové scénáristy mezi novináři, spisovateli, učiteli…. a já jsem se chytla. O rok později se začal natáčet Dokonalý svět. Pro mě má scénáristika a novinařina společné hledání příběhů. Mým handicapem i výhodou je, že neumím příliš fabulovat. Takže, stejně jako v novinařině, pátrám po věcech, které se opravdu staly.

Čím vás zaujala Marie Terezie?
Už tehdy se na Nově mluvilo o sérii Velké ženy české historie. Pro mě je jednou z nich Marie Terezie, takže jsem ji navrhla. O pár let později si na to vzpomněl producent Jan Maxa a navrhl ji ke středoevropské koprodukci. Na Marii Terezii je snad nejzajímavější, jak málo o poslední ženě na českém trůnu víme. Bylo mi divné, proč už o ní dávno nějaký film neexistuje. A když ne my, tak proč ho nenatočili Rakušané? V rakouské televizi nám pak řekli, že to zkoušelo už několik autorů, ale že z toho vždycky vyšla hrozná nuda. Což chápu: jakmile se u Marie Terezie držíte historických faktů, nic zábavného nenajdete. Chcete-li něco zajímavého, musíte na to jít přes psychologii té postavy.

Moc informací o soukromém životě Marie Terezie asi neexistuje. V seriálu má nemanželské dítě. Jak moc jste zde musela fabulovat?
Zpráv je málo, pomluv mnoho. Co mě ale zaujalo, bylo, že byla nejméně 20krát těhotná, ale porodila jen 16 dětí. To je historická hádanka. Čtyři děti chybí. Předčasné porody, úmrtí při narození apod. v té době nebyla tabu. Skrývaly se jen děti postižené a nemanželské.

Popouštíte uzdu fantazie hodně?
Málo. Už proto, že moc fantazie nemám. Řídím se logikou postav a událostí.

Velký úspěch měl také film Teorie tygra, ke kterému jste napsala originální scénář. Co vás na tento nápad přivedlo? 
Můj tatínek tehdy onemocněl Alzheimerem a začal mamince tvrdit, že ji nepoznává: "Moje manželka byla krásná a hodná, ne jako ty!”říkal jí. Radek Bajgar, režisér filmu, se tomu tehdy smál a říkal, že táta tu nemoc možná jen předstírá, aby mohl říkat pravdu. Tak nějak to vzniklo. Přesto si ale myslím, že film zobrazuje realitu v mnoha rodinách. Není to fikce.

Co vás inspiruje? Jaké filmy a seriály sledujete vy?
V časopise Glanc mám každý měsíc sloupek, který se jmenuje Co musíte vidět, tam moje tipy najdete. V kině a u televize trávím spoustu času, každý týden se nadchnu pro něco jiného. Teď aktuálně se mi moc líbil Králíček JoJo a film 2017. Ze seriálů se moc těším na druhou řadu Babylónu Berlín a Geniální přítelkyně, které vysílá HBO.

A vaše další plány?
Dopisuji druhou řadu Černých vdov, což je seriál pro Primu. Hotový je scénář Teorie vášně, který jsme psali s Radkem Bajgarem. Ve stádiu vývoje je několik námětů, ale nebudu s nimi pospíchat. Marie Terezie byla obrovský a vyčerpávající projekt. Potřebuji si dobít baterky.

 

rozhovor televize
Hodnocení:
(4.7 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
Marie Terezie se mi moc líbila. Rozhodně u mě patří k seriálům, na které se nezapomíná. Dobrý výběr jednotlivých postav, které byly natolik přesvědčivé, že vtáhly do děje. Mirce Zlatníkové přeji, ať se jí i další scénáře podaří jako tento.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.