In, nebo out?
Nádherná vyhlídka na moře od pavilonu Achilleon, rakouské císařovny Alžběty /Sisi/. Ostrov Korfu. Foto autor

In, nebo out?

27. 2. 2020

Přecitlivělost není příliš běžné slovo. Ale zato má celé množství významů. Když ho nazveme alergií, tak nám bude určitě bližší. Slovo alergie v  českém jazyce už dávno zdomácnělo. Ono těch cizích slov v našem jazyce zdomácnělo daleko víc, ale většina z nich zcela zbytečně a jdou mi spíše na nervy. Ale co byste mohli chtít od staříka. Zkrátka, nejsem už moderní. Nejsem in, jak se dnes s oblibou říká. 

Tak například, kdo je alergický na stearan hořečnatý, tak si postupně znepřátelí všechny lékárníky ve městě. 90 % léků totiž stearan hořečnatý obsahuje. A každý lékárník se okamžitě stává alergickým na neodbytné pacienty, kvůli kterým musí hledat v lékopisech nějaký jiný lék, který zmíněný stearan neobsahuje a který bude tomu vlezlému alergickému pacientu vyhovovat.

Když mi bylo mezi patnácti a osmnácti, tak jsem byl alergický na kluky, kteří balili jednu holku za druhou. Já to neuměl. Ale to byla spíš závist než alergie. A všichni ve třídě jsme byli alergičtí na gymnaziálního profesora Kohouta, který nám při každé hodině dějepisu říkal, že cítí zápach našich zahnívajících mozků.

Když mi bylo dvacet, tak jsem byl alergický na asistenta Zacha na plzeňské fakultě, který nám na semináři matematické analýzy říkával, jestli už víme, co budeme dělat, až nás vyhodí od zkoušek.

Každý z nás je na něco alergický. Na léky nebo na někoho, nebo jednoduše na něco. Kéž by to byl jen stearan. Když to řeknu velmi slušně, tak v současnosti jsem hodně přecitlivělý na většinu politiků. A také na jednu příjmovou položku na běžném účtu, kde jako odesilatel figuruje Česká správa sociálního zabezpečení. Nevím, jak ten pocit nazvat decentně. To ale už není jen alergie. Pokud bych to měl správně definovat, musel bych to slovo vytečkovat.

Ne vždy se člověk zcela identifikuje s  tím, co se momentálně děje. Občas těžce vnímá problémy, které život přináší, má smutek na duši a špatně se s tím vyrovnává. Proto podvědomě hledá dobu, kdy tyto trable neměl, kdy byl alergický třeba jen na asistenta Zacha, ale mohl to bohatě kompenzovat příjemným večerem s přáteli nebo schůzkou s  děvčetem, nebo nějakým úspěchem v zaměstnání. Říká se tomu obvykle vzpomínání. Retro. Návraty.

Ne každý má ale rád tyto pohledy zpět. A tak je na každé takové retro alergický. Dívá se nejraději upřeně vpřed, k těm pomyslným světlým zítřkům, které má každá historická doba. I ta naše. Takový člověk je -in-.

Mne ovšem žádné světlé zítřky nezajímají. Jsem na ně už starý a alergický. A jsem taky alergický na ty, co mi tuto mou alergii chtějí vzít. Na ty, co jsou alergičtí jen proto, že já jsem -out- a oni chtějí, abych byl -in-.  Nechte mne zkrátka být -out-.  Jsem na to hrdý.

 

* * *

 

Moje poezie
Autor: Jan Zelenka
Hodnocení:
(5.1 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jan Zelenka
Dámy, tahle glosa je silná nadsázka. Naprosto souhlasím s Alenkou. Jaký jsem takový jsem. Pokud se to někomu nelíbí, má smůlu.
Alena Tollarová
Žiju i se svými alergiemi tak, jak se mi líbí a je mi úplně fuk, jestli jsem dle ostatních in nebo out ...
Jan Zelenka
Pokud jste, paní Kosťunová, alergická na naše politiky, jste zřejmě -out-. In jsou ti, co fandí tzv. liberální demokracii a politikům, kteří ji vyznávají. Ovšem, pokud nejde o politiku, můžete být klidně i -in-. Nerad bych vás zaškatulkoval. Nejsem si totiž jistý, jestli bych byl v tom případě in, nebo out.
ivana kosťunová
Já jsem alergická na naše politiky, jen nevím, jestli jsem in nebo out.
Jan Zelenka
Děvčata, díky za vaše komentáře. Já vím, že společenský vývoj někam dnes kráčí a jedinec nemá příliš možností ho ovlivnit. Tak jsem si alespoň touto glosou postěžoval.
Eva Mužíková
Díky za zajímavou úvahu, začnu o sobě přemýšlet, jak na tom vlastně s tím IN, nebo OUT jsem. Ale ne vím že IN nejsem. Jo, ještě něco, alergická jsem na mezokain a biseptol, také to vždy hlásím.....
Jitka Chodorová
Honzo, mě chemie moc bavila, i jsem z ní maturovala, ale stejně jsem se musela na stearan hořečnatý podívat, alergická jsem snad jen na kočky(omlouvám se milovníkům čičinek), těžko odhaduji, jestli jsem in, nebo out, spíše už to druhé, rozumím Ti, i když si myslím, že jsi na sebe tak trochu přísný. Díky za zajímavý příspěvek.
Anna Potůčková
Stearan hořečnatý neznám, chemie mně nebavila, stejně jako fyzika. Že by to bylo tou alergií? Také bych mohla vyjmenovat pár lidí, na které jsem byla nebo ještě jsem alergická. Zkrátka nějakou alergii máme každý z nás. A co se léků týče, tak mám kartičku, na které mám vypsané léky, které kvůli alergii nemůžu a pokud mně lékaři píší nové léky, tuto kartičku předkládám, ab zhodnotili, zda tam není nějaká složka, kterou mé tělo odmítá alergickou reakcí, jako jsou vyrážky, otoky očí apod.
Soňa Prachfeldová
Starého psa novým kouskům nenaučíš a přesto je hrdý a důstojně nese svůj úděl a miluje to, co měl rád celý život. Jen občas ubere, šetří energií. A je mu úplně jedno , co je in a co je out, on to ví nejlíp. Pardon to není o psu, ale o člověku. Ale přece jen trochu i o něm.
Lenka Kočandrlová
Aby někdo byl IN,musí ho vyvažovat zase někdo,kdo je OUT.Já tedy jsem vždy MEZIi všem možnostmi,zachovávám si svoji rovnováhu,nejdřív použiju svůj rozum,nenechám se ovlivňovat skoro ničím,ani nikým.Alergická jsem jen na kafr,s tím se člověk setká jen v nějakých mastičkách,lze se tomu vyhnout. K různým lidem mám postoj shovívavý,nakonec všichni skončí stejně,jako prach.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%