Připravujeme červnové setkání "íčkařů" v Březnici. Přijeďte i vy!
FOTO: zamek-breznice.cz, V. Lintner

Připravujeme červnové setkání "íčkařů" v Březnici. Přijeďte i vy!

27. 2. 2020

V Březnici u Příbrami se uskuteční 11. června setkání íčkařů. Na programu je prohlídka místního zámku nebo návštěva zámeckého pivovaru s ochutnávkou piva. A hlavně se společně po nějaké době opět uvidíme "naživo". Akce je určena všem, kteří mají chuť a čas strávit zajímavý den.

Státní zámek Březnice má bohatou historii prolínající se několik století s českými dějinami. Jeho majiteli byli například Petr Zmzlík, blízký přítel Jana Husa, nebo Přibík Jeníšek z Újezda - královský prokurátor, jenž obžaloval 27 pánů popravených na Staroměstském náměstí. Na stavbě hradeb se podílel jeden z nejvýznamnějších českých stavitelů přelomu 15. a 16. století Benedikt Rejt z Pístova a na Blatné, jenž mimo jiné vyzdobil krásnou, pozdně gotickou klenbou Vladislavského sálu Pražského Hradu. A historickým unikátem je jedinečný renesanční interiér nejstarší zámecké knihovny v Čechách, který se dochoval takřka v nezměněné podobě.

Zámecký pivovar Herold byl odedávna nedílnou součástí březnického panství, první písemná zmínka o něm je z roku 1506. Během své dramatické historie prošel rukama mnoha šlechtických rodů, z poloviny vyhořel, byl několikrát zkonfiskován. Je jedním z nejstarších funkčních pivovarů v České republice a každý rok získává za kvalitu svých výrobků řadu ocenění. Výroba piva v současné době probíhá jen v části areálu, historické budovy jsou z valné části prázdné. Jsou to podle odborníků jedny z nejvzácnějších barokních průmyslových budov. I přesto od konce války chátraly, stejně jako památkově chráněná zahrada. V současné době probíhá prostřednictvím Modré nadace jejich revitalizace s cílem zachránit je a následně otevřít veřejnosti.

Zorganizovat akci nám pomůže místní Březnický klub seniorů Březnice v čele s Petrou Michvocíkovou. Těšit se můžete na krásně zachovalé interéry zámku, privátní komentovanou prohlídku zámeckého pivovaru, místní pivo i společný oběd.

Sejdeme se mezi půl desátou a desátou v zámeckém pivovaru, předpokládaný konec je kolem třetí odpoledne. Doprava na místo je individuální, nádraží v Březnici je nedaleko pivovaru (staví tam i některé rychlíky), do Březnice jezdí i autobus. Parkovat se dá přímo v pivovaru. Pokud bude velký zájem o společnou dopravu z Prahy, zajistíme vlastní autobus.

Cena je 350 Kč za osobu (pro účastníky cestující naším autobusem bude o něco vyšší). Zahrnuje vstupné na prohlídku zámku a pivovaru, občerstvení, oběd, pivo a nealkoholické nápoje. Na "Den s i60.cz" se registrujte emailem na i60@i60.cz.

Těšíme se na vás!

Jan Raška
Petr Orálek

 

čtenáři i60.cz
Autor: Petr Orálek
Hodnocení:
(4.5 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Lidmila Nejedlá
Jak to, že jsem to nevěděla. Navštívila bych tam expozici malíře Ludvíka Kuby a mohla bych vám o něm hodinu vyprávět.
Hana Samcová
Hlásíme se s manželem a jednou přítelkyní. Přijedeme tedy 3. Díky.
Dagmar Bartušková
Hlásím se, snad mi to vyjde.
Marie Seitlová
Určitě zajímavé setkání, ale ne pro nás z větší dálky a jen na 1 den.
Hana Práglová
Velice zajímavá nabídka.Ale víc než 7 hodin cesty se 4-5 přestupy jedním směrem,to je pro mne asi nereálné.
Jitka Caklová
Zajímavá nabídka. Pokud o ní začnu uvažovat, tak spojení mám dobré, 4,5 hod. tam, 4,5 hod. zpět a na setkání s přáteli, víc jak 7 hod. je tak akorát. Jen bych nerada svojí přítomností, kohokoliv od výletu odradila, nebo kazila náladu. To bych opravdu nerada.
Alena Vávrová
Zjistila jsem totéž, co Eva M.
Eva Mužíková
Zjišťovala jsem spojení, je velmi komplikované. Jednodenní akce se tudíž nezúčastním. Tak ať se všem zúčastněným líbí.
Marie Novotná
Určitě hezká akce.140 km na jedno odpoledne u mne nebude.Snad budou Litoměřice,kde budeme pospolu více času.Přeji všem účastníkům příjemný pobyt a těším se na reportáž a foto z akce.
Jarmila Komberec Jakubcová
Jitko dej si mi do přátel a domluvíme se. Ráda s tebou pojedu.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%