Předjaří v Královské zahradě VIII
Foto: autorka

Předjaří v Královské zahradě VIII

2. 3. 2020

Letos se již po osmé koná v Empírovém skleníku na Pražském Hradě výstava "Předjaří v Královské zahradě". Začala letos brzy, již v pátek 28.2. Jaro se venku již chystá, tak i hradní zahradníci vypěstovali květiny pro tuto výstavu velmi časně. Vždy se snaží trochu květiny obměňovat, poprvé jsou vystaveny rozkvetlé větve mandloně, nové druhy tulipánů, narcisů, opět se můžeme potěšit velkým množstvím řebčíků, modřenců a klívií. Opravdu neobvyklé jsou některé tvary a barvy hvězdníků (amarylis), kterých je zde velká plejáda..

Druhá část skleníku je také letos upravena jako malá galerie, kde je přichystáno seznámení s dílem předního barokního malíře Petra Pavla Rubense, od jehož smrti letos uplyne 280 let. Jeho obraz "Shromáždění olympských bohů"  patří do kmenového fondu obrazárny Pražského hradu. Na výstavě je k vidění moderní fotoreprodukce obrazu ve velikosti 1:1.Originál malby je nyní zapůjčen na výstavě v italském Forli. O významu obrazu svědčí i to, že se za výpůjčku přimlouvali italský prezident, vláda a ministerstvo kultury. Pro milovníky umění je také vystaveno několik mistrovských děl zastupujících čínské a japonské laky ze sbírek Pražského hradu. Jsou to díla vzniklá za života Petra Pavla Rubense např. orientální lakovaná dřevěná truhla, nebo dvoukřídlý kabinet a další.

Výstava trvá do 8.3., otevřeno je denně i v pondělí 10:00-18:00, vstupné je jednotné 20 Kč jako v minulých letech. Poslední návštěvníci mohou vstoupit v 17:30. Doprava tram 22 do stanice Pražský hrad, vchod je vlevo brankou vedle Lvího Dvora, před hlavním stanovištěm bezpečnostních kontrol.

Informace jsem čerpala  z letáčku o výstavě a webové stránky 

https://www.hrad.cz/cs/kultura-na-hrade/program/predjari-v-kralovske-zahrade-viii-11980

Fotografie autorka.

Hodnocení:
(5.1 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Danuše D'Engeli
Ahoj Jituš, já jsem tam byla, bylo to nádherné, musím říci, že jsem tolik krásných květin pospolu ještě neviděla. Štěstí, že jsme to ještě všichni stihli před epidemií. Měj se hezky. Srdečně Dana
Martina Růžičková
Nádherná jarní podívaná.
Jana Šenbergerová
Jitko, díky, že jste to i pro nás nafotila. Při pohledu na tu krásu, pookřejí všechny smysly.
Jitka Hašková
Děkuji za ohlasy, jsem ráda, že vás pohled na krásné květny potěší jako mne.
Jitka Mošovská
Jitko, alespoň nám zpestřila náladu v té šedi.
Marie Seitlová
Krásné květiny, děkuji.
Alena Tollarová
To je barev a vůní .... krása.
Alena Vávrová
Jitko, díky za sdílení. Kytky miluji.
Anna Potůčková
Tak to je pastva pro oči - moc hezké fotky!
Elena Valeriánová
Krása krás! Děkuji moc.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.