Koronavirus dorazil do Česka. Kde hledat informace, kam volat v případě potíží?
Ilustrační foto: pixabay.com

Koronavirus dorazil do Česka. Kde hledat informace, kam volat v případě potíží?

1. 3. 2020

V České republice se objevily první tři případy onemocnění COVID-19. Nabízíme vám autorizované zdroje informací, které se týkají šíření tohoto onemocnění. Věříme, že vám uvedené odkazy pomohou zodpovědět vaše otázky.

Informace a doporučení pro občany České republiky pravidelně vydává Ministerstvo zdravotnictví, aktuální zprávy ministerstva najdete na tomto místě.

Aktuální informace k problematice koronaviru pravidelně zveřejňuje také Státní zdravotní ústav: http://www.szu.cz/.

 

Zde jsou základní otázky a odpovědi, které uvádí na svých stránkách Státní zdravotní ústav:

Co mám dělat, pokud pociťuji příznaky onemocnění?
Rozhodně neplatí, že každý, kdo má teplotu a nějaké respirační potíže, trpí infekcí COVID-19! Každý případ infekce koronavirem musí být charakteristický epidemiologickými kritérii – tzn. daný jedinec byl v ohnisku nákazy, a také klinickými kritérii – tzn. vykazuje symptomy, které jsou charakteristické pro dané onemocnění.

Co dělat, když přicestuji z oblastí zasažených koronavirem?
Ministerstvo zdravotnictví doporučuje cestovatelům, aby v následujících 14 dnech po opuštění regionu sledovali svůj zdravotní stav se zaměřením se na příznaky počínajícího respiračního onemocnění (především horečka nad 38 st. C, dýchací obtíže). V případě výskytu výše uvedených příznaků respiračního onemocnění zůstaňte doma, omezte kontakt s ostatními osobami a telefonicky kontaktujte svého lékaře, který bude organizovat další poskytovaní zdravotní péče ve spolupráci krajskou hygienickou stanicí.

Na koho se mají občané obrátit, pokud se chtějí nechat vyšetřit na přítomnost infekce COVID-19?
V případě, že bude mít občan obavy o svůj zdravotní stav související s novým koronavirem, je třeba, aby telefonicky kontaktoval svého registrujícího lékaře nebo lékařskou pohotovostní službu, popřípadě místně příslušnou krajskou hygienickou stanici, kde mu poskytnou informace o dalším postupu v závislosti na zjištěných skutečnostech.

Jsou testy schopny odhalit nákazu i v inkubační době?
Testy jsou k dispozici v Národní referenční laboratoři Státního zdravotního ústavu a jde o test PCR na průkaz nukleové kyseliny. Nejedná se o test preventivní, nýbrž test, který jednoznačně prokazuje, zda je daný jedinec infikován, tzn. jestli má virus v krvi nebo například ve výtěru z dýchacích cest. Národní referenční laboratoř má k dispozici přesnou metodiku Světové zdravotnické organizace, jak vyšetření provádět. 

Další otázky a odpovědi najdete na tomto místě.

 

Státní zdravotní ústav zřídil informační linku, kam se můžete obrátit, pokud potřebujete poradit:  +420 724 810 106 a +420 725 191 367.

Pokud se nemůžete na infolinky SZÚ dovolat, zachovejte především klid. V současné době mohou být v důsledku zvýšeného zájmu o tuto problematiku linky SZÚ obsazené a přetížené, intenzivně však pracujeme na jejím posílení. Zároveň je možné informovat se na příslušných krajských hygienických stanicích, popřípadě u vašeho praktického lékaře, který je pro tyto případy instruován. 

Prevence

Obecně platná pro nákazy přenášené kapénkami či kontakte:

• vyhnout se úzkému kontaktu s lidmi s akutním respiračním onemocněním
• často si mýt ruce, zejména při přímém kontaktu s nemocnými nebo v jejich okolí
• dodržovat zásady bezpečné manipulace a kontaktu s divokými, hospodářskými i domácími zvířaty
• lidé s akutním respiračním onemocněním by měli dodržovat „etiketu kašle“ – dostatečná vzdálenost od jiných osob, krýt ústa a nos kapesníkem (kašlat a kýchat případně do rukávu), mýt si často ruce vodou a mýdlem; pokud nejsou dostupné, lze použít dezinfekční gely na bázi alkoholu
• posilovat imunitu zvýšeným příjmem ovoce a zeleniny
• nepanikařit, vyhnout se stresu, který imunitu oslabujeV případě

Příznaky onemocnění COVID-19:

- teplota
- bolesti kloubů
- kašel
- zhoršené dýchání
- celková únava

V případě výskytu výše uvedených příznaků respiračního onemocnění zůstaňte doma, omezte kontakt s ostatními osobami a telefonicky kontaktujte svého lékaře, který bude organizovat další poskytovaní zdravotní péče ve spolupráci krajskou hygienickou stanicí.

Kontakty na krajské hygienické stanice najdete na tomto místě.

 

koronavirus zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.8 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Otto Riha
Dobrý den. Jak je možné že se nedá nikam dovolat ohledně výsledku na koronavirus. Všechny infolinky které ministerstvo uvádí nefungují.
Svatava Páleníková
Děkuji za užitečné informace a důležité kontakty
Elena Valeriánová
Děkuji redakci za tento věcný článek.
Soňa Prachfeldová
Doufám, že černé scénáře nenastanou. Nejhorší, když vypukne strach a panika. Budem si pevne drzet umyté palce !

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%