Veselé Velikonoce
Ilustrační foto :pixabay. com

Veselé Velikonoce

4. 3. 2020

Velikonoce připadají na neděli následující po prvním jarním úplňku. Tato jednoduchá definice stále platí, s výjimkou loňského roku. V roce 2019 se slavila Velikonoční neděle 21. dubna. A zdálo se, že to nikomu není divné. Podle uvedeného pravidla totiž Velikonoční neděle vycházela na neděli 24.března. Rozdíl téměř celý měsíc.

Podivné bylo mlčení okolo této nesrovnalosti. Moudří, kteří jistě znali důvod, mlčeli. Jak jinak. Mlčeli, protože jsou prostě moudří. 

Od katolického Španělska až po protestantskou Skandinávii nikde nikdo neprotestoval. Žádné ”My chceme Velikonoce včas!”. Ani v Čechách nikdo neorganizoval petice, nikdo neuspořádal jedinou pořádnou demonstraci, kde by zástupci lidu důrazně požadovali vysvětlení, případně rovnou žádali abdikaci. Dokonce ani Francouzi nevyrazili do ulic rabovat luxusní obchody a zapalovat auta.

Přitom nejde o žádnou maličkost. Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem, důležitějším než Vánoce. Pro našince garantují Velikonoce čtyři dny volna, rovněž více, než o Vánocích. Jak je tedy možné, že téměř měsíc zpoždění prošel bez povšimnutí?  

Moudří vědí, pro nás ostatní je tady vševědoucí pan Google. Na správně formulovaný dotaz poskytne správnou odpověď. Ale potřebujeme opravdu znát odpověď? 

Nemyslím. Jak příjemné je zjištění, že i v našem tisíciletí je ve hře docela obyčejná lidská chyba. Že je tu autorita, kterou tentokrát nikdo nezpochybnil, kterou tentokrát respektovaly miliony lidí na celém světě. 

Už se zdálo, že nesprávně datované Velikonoce proběhnou stejně spořádaně jako každý rok. Týden před Velikonočním pondělím oblétla svět šokující zpráva: hoří Notre-Dame. Náhoda? Nejspíš.

My příslušníci generace 60+ si můžeme zaznamenat další historický mezník - zažili jsme o měsíc opožděné Velikonoce. Přinejmenších příštích sto let se to opakovat nebude. 

 

Můj příběh
Autor: Jiri Rada
Hodnocení:
(4.5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jitka Caklová
Také se řídím podle kalendáře a jak vidno, kvůli chybě se Svět nepřestal otáčet. Chybovat je přece lidské, chybujeme čím dál víc, chybování se učíme stále více odpouštět, „Eppur si muove!“. Důležité je ☼ v ♥ s :-)
Soňa Prachfeldová
Také se řídím podle kalendáře, nebyl to konec světa, důležité je, že každoročně tyto krásné jarní svátky přijdou opět.
Zuzana Pivcová
Já to nikdy dopředu nevím, protože podle kalendáře je mi to úplně jedno, kdy jsou velikonoce. Pro mě je podstatný jejich smysl. A ten se, alespoň v mém pojetí, nemění. Ale s chrámem v Paříži je to zajímavé.
Jana Šenbergerová
Zajímavý postřeh. Jen na náhody jaksi nevěřím. Že by všichni měli zatmění mozku?
Jitka Caklová
Chyba sem, chyba tam, kdo by protestoval, komu jde dnes o tradice a jejich pravost, "přece nežijeme ve středověku". 4 dny volna na konci dubna jsou, vzhledem k možnému teplejšímu počasí, určitě příjemnější. První jarní den byl 20. března 2019 a ve čtvrtek 21. března byl astronomický úplněk, tedy 24. března v neděli po prvním jarním úplňku, jsme měli doma Velikonoce . Na tomto portálu sice byla diskuze v rubrice Hobby, ale chybný termín Velikonoc nám vševědoucí pan Google zastřel nic neříkajícími "Velikonočními paradoxiemi". "Protestovala" jsem u článku, vcelku k ničemu, ale nijak mi to nevadí :-) https://www.i60.cz/clanek/diskuze/22305/moje-postrehy-o-podobnostech-a-odlisnostech-bratrskych-narodu-1-velikonoce "Jitka Caklová 25.3.2019 14:38 Mého otce láska k hudbě velice záhy dovedla k varhanám, stal se varhaníkem a coby mladý jinoch měl přezdívku Ježíšek. Maminka krásně zpívala a tak se stalo, že se jejich cesty v kostele spojily. Z toho také vyplynulo, že jako rodina jsme žili podle liturgického kalendáře a Vánoce i Velikonoce pro nás byly a pro mě navždy zůstanou posvátné. "Velikonoční paradoxie" jsme na chatu Hobby diskutovaly/i 6.3.2019 17:36 a jdou mimo mě. Pro mě ke svátkům jara, neboli k Velikonocům patří kočičky a první jarní květy a z těch týden před čarodějnicemi budou už jen odkvetlá košťata. Děkuji za přiblížení, jak probíhaly Velikonoce na Slovensku a jsem ráda že jsem z kraje, kde se nepolévalo, jinak bych asi patřila k těm, která by schytala ránu kýblem do hlavy :-) :-) Díky za hezké počtení a připomenutí Velikonoc právě v tomto čase, kdy kočičky jsou v plném květu."
ivana kosťunová
Máte skvělý postřeh- přiznám se, že by mě nenapadlo, kontrolovat si to.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.