Poutní cesta Blaník - Říp
Foto: autorka

Poutní cesta Blaník - Říp

4. 3. 2020

Při přemýšlení, kam se vydám na tu kratší, tu delší vycházku, potřebuji jako sůl mapy. Ty mi jednak upřesňují odkud, kudy a kam při konkrétních již vybraných výletech, ale často při brouzdání prstem po mapě narazím na bod, kde se prst zastaví, významně vztyčí a zavelí - jdu tam!

A to se stalo při celkem nevinném štrapicírování kolem Řípu, který mám probrouzdaný nejen prstem po mapě, ale na vlastní nohy. K Řípu se sbíhají barevné čárky turistických cest ze všech stran. Vesničky pod Řípem jsou startovními body nahoru na horu Říp v barvě modré, žluté a červené.

Po spojených barvách červené a modré z Krabčic-Rovného jste se se mnou alejí stoletých lip prošli už mnohokrát. Po modré mladou alejí Praotce Čecha z Ledčic loni (Alejí Praotce Čecha na Říp). A najednou jsem nevěřícně zírala do mapy, kde u červené čáry stojí: Poutní cesta Blaník-Říp. Jak je možné, že jsem si jí nikdy nevšimla? Odpověď je docela jednoduchá - tato poutní cesta byla slavnostně otevřena v říjnu 2019. Začíná v Louňovicích pod Blaníkem a vede přes Český Šternberk, Sázavu, Kouřim, Sadskou, Starou Boleslav a Mělník až na Říp. Celá měří 190 km. Já žiji pod Řípem, a tak jsem se rozhodla aspoň kousek této poutní cesty projít a seznámit vás s ní. Za Den D k projití prvního úseku jsem si vzala 1. březen, první den meteorologického jara. Počasí vypadá slibně, tak beru svačinku a vyrážím.

První úsek začíná, jak jinak, než na úpatí Řípu. V roce 2017 tu kardinál Dominik Duka u pramene Hamlouf vysvětil boží muka sv. Huberta. Cesta pokračuje mladičkou alejí do Ctiněvsi, kde se každoročně koná Pouť Českého Anděla. Ctiněves je jednou z obcí, kde se obrozenci marně snažili najít hrob Praotce Čecha. Kdo ví, možná tu někde přece jen praotec spočívá, jen o tom nevíme. Ve Ctiněvsi na návrší stojí půvabný bílý kostelík sv. Matouše s hřbitůvkem a dvěma památnými stromy, jírovcem a lípou. Jak je mým zavedeným zvykem, okouzleně jsem vyšla na kraj vesnice k polní cestě a dívala se po červené značce. Nebyla ... musela jsem se vrátit a ven ze vsi zahnout úplně jinudy. Z polní cesty se pod načechranou oblohou objektivem foťáku loučím se vzdalujícím se Řípem. Cesta vede mezi poli a po nějaké chvíli mizí v lese. Stále je na co se dívat. Krátkou odbočkou z cesty se dostávám k málo známé zajímavosti, ukryté v lese nad obcí Jeviněves. Jsou jí terénní pozůstatky hradu Jevín, založeného ve 13. století. Za vlády Karla IV. byl jako sídlo loupeživého rytíře dobyt a pobořen. Máte zde velký prostor pro fantazii, můžete se zamyslet a představovat si, jak asi hrad mohl vypadat. V tomto místě vede cesta strmě dolů do Jeviněvsi a s lesem se pro dnešek rozloučíme.

V Jeviněvsi mají rybníček, zvoničku a historickou vodárnu přímo ve vsi. Bydlí zde i vtipálci. Co jsem vůbec nevěděla, to je to, že za vsí se na jižní stráni rozprostřela vinice.

Od rozcestníku zbývají do cíle první  etapy v Mlčechvostech 3 km. Otvírají se mi pohledy na vinici za mnou, Mělník severním směrem a v dálce se rýsuje Bezděz. Při chůzi předjarně rozblácenou polní cestou v otevřené krajině mi vítr notně bez použití líčidla načervenil tváře a provětral bundu.

Co mě zaráží, to je absence živé přírody. Kromě stádečka srn, které se mi zjevilo v hledáčku při focení posedu v dálce, jsem neviděla zajíce, bažanta ... 

Vím, že v Mlčechvostech leží vlaková zastávka trochu stranou vesnice, a tak procházím vsí a dvakrát se mi podařilo ulicí vyjít za ves, koleje nikde. Už už jsem měla strach, že mi vlak ujede, když se zjevily dvě dívky na koních! a ty mi poradily třetí, správnou cestu. Íhahahá, to byl krásný výlet!

Fotek je nějak víc než obvykle, ale já nějak nevím, kterou smazat :)

Podle mapy tento výlet měří 11 km, mně s různými mými chtěnými i nechtěnými odbočkami aplikace v telefonu ukázala, že jsem našlapala rovných 15 km.

Soutěž Do stovky
Hodnocení:
(5 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Martina Růžičková
Zajímavý popis výletu a krásný fotografický doprovod. O existenci poutní cesty jsem doteď neměla tušení...
Hana Práglová
Ali,s tebou je pořád kam cestovat...Díky
Soňa Prachfeldová
Když se člověka umí dívat, vidí spoustu krásy kolem sebe.
Eva Mužíková
Alenko, Tvé fotky mne vždy baví.
Hana Rypáčková
Už víš, že ti velmi fandím....
Elena Valeriánová
Aha, teď se mi objevil text článku nebo už tam byl? Ctiněves, Jeviněves, Mlčechvosty - nádhera.
Elena Valeriánová
Ali, napsala jsem komentář již ráno, ale je pryč. Článek i fotografie jsou skvělé. Obdivuji místopisné názvy ve vašem kraji, jsou poetické a romantické. Sakra a teď si nevzpomenu ... jak se ty vesnice jmenují. Ach jo. Novoty mě zmáhají.
Jitka Hašková
Aleno, díky za zajímavý popis tvého dalšího úžasného výletu a bezvadné fotky.
Jan Zelenka
Krásný článek a nádherné fotky - jako vždy!
Dana Puchalská
Krásný výšlap. Mně by se líbilo žít v Jeviněvsi.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.