Putování k svatému Jakubu – 3300 km pěšky z Čech na konec světa
FOTO: archiv autora

Putování k svatému Jakubu – 3300 km pěšky z Čech na konec světa

13. 3. 2020

Santiago de Compostela. V posledních letech poměrně známé poutní místo v Evropě. Směřují k němu poutníci z celého světa a každým rokem jejich počet roste. Nyní dojde do cíle cesty, města v severozápadní části Španělska, téměř 300 000 poutníků ročně.

Někteří putují z daleka, jiní jdou jen povinných 100 kilometrů, což je podmínka získání tzv. Compostely, certifikátu o absolvování cesty. Poutní cesty směřují do Santiaga z celé Evropy. Počet poutníků je však smyslu poutní cesty trochu na obtíž. Kumulace poutníků je velká zvláště v oblasti Španělska a stává se tak pro místní dobrým businessem. Je vybudována skvělá infrastruktura ubytoven a občerstvovacích míst. Vzdáleností od Santiaga nabídka levného ubytování a stravování klesá. Odměnou je však klidnější cesta panenskou přírodou a krásnými místy.

Co to vlastně je, to Santiago de Compostela? Camino de Santiago (Svatojakubská cesta) vede ke hrobu svatého Jakuba do města Santiago de Compostela v severozápadním Španělsku. Jde o nejstarší a nejdelší poutní cestu v Evropě s více než tisíciletou historií. Po celá staletí po ní putovaly tisíce poutníků až do 17. století, kdy zájem o tuto pouť polevil. Napoleonské války pak zavinily konec poutních cest. Některé zdroje uvádí, že v době svého rozkvětu šlo Caminem až půl miliónu poutníků ročně. Koncem 19. století se na pouti objevili poutníci znovu a velkého oživení doznává poutní cesta v těchto letech.

Apoštol Jakub patřil k prvním apoštolům, které poslal Ježíš kázat evangelium po celé zemi. Jakub se vydal do Španělska, které bylo tehdy považováno za konec světa. Po jeho návratu do Jeruzaléma jej však nechal král Herodes r. 44 popravit za šíření zakázané víry. Jakubovi učedníci převezli tělo Jakuba zpět do Španělska a tam ho pohřbili v místech, kde kázal. Posléze se na hrob Jakubův zapomnělo. Legenda praví, že v roce 813 měl poustevník Pelayo vidění, zjevil se mu hrob svatého Jakuba. Tehdejší biskup Theodomir nechal místo prozkoumat a byly objeveny ostatky, které biskup prohlásil za ostatky sv. Jakuba. Král Alfons II. nechal nad hrobem postavit kapli, později přestavěnou na kostel a následně na katedrálu a klášter. Kolem postupně vznikalo město – Santiago de Compostela. Toto město patří dnes, vedle Říma a Jeruzaléma, k poutním místům křesťanů.

Poutník Miloslav Šašek prošel poutní cestu z Ledec u Plzně až do Santiaga de Compostela a na konec světa na mys Finisterre. Během několika měsíců prošel trasu přes 3300 kilometrů. Poznal řadu krásných míst, potkal se a hovořil s místními obyvateli i s poutníky. Prožil neuvěřitelné příběhy, náhody a nezapomenutelné okamžiky. I když většina byla příjemná přesto se dostal do situací, kdy mu šlo téměř o život. O svých zážitcích vypráví na mnoha setkání a přednáškách. Ukazuje mnoho krásných fotografií i krátkých videosekvencí. Posluchači prožijí společně i svoji virtuální pouť do Santiaga de Compostela. Věřte, stojí to za to, cesta do Santiaga je zážitek na celý život!

O svém putování napsal a vydal již tři knihy. Pro zájemce, kteří plánují absolvovat poutní cestu, jsou praktickým návodem, jak se na cestu připravit, co si vzít s sebou a též vytvořit si představu, co je na cestě čeká. Určitě se inspirují a připraví tak, aby se pro ně cesta stala úžasným a nezapomenutelným prožitkem. Knihy jsou však určeny i pro čtenáře, kteří chtějí poznat jiná místa, jejich historii, seznámit se alespoň takto s jinými názory a pohledy na zajímavá místa poutní cesty. V knihách najdete popis putování autora Českem, Německem, Švýcarskem, Francií a Španělskem. Popis zajímavých míst, setkání, prožitků, ale i rad i doporučení. Součástí knihy je i mnoho fotografií z cest.

Pro zájemce o knihy, případně o uspořádání přednášky je zde kontakt: miloslav.sasek@aga2000.cz , tel. 602414525, Facebook Miloslav Šašek či AGA 2000.

  

 

Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Hezký se to čte, ale poutník v tomhle smyslu bych asi nikdy nebyla. Máme u nás kostel sv.Jakuba Většího. Zřejmě je pojmenován po něm.
Marie Seitlová
O této cestě nám v našem klubu seniorů popovídali naši senioři, manželé. Šli ji vloni na jaře a ukázali nám i spoustu krásných fotek. Byla to velmi zajímavá přednáška.
Zuzana Pivcová
Já to putování zase znám z nějakého dokumentu na ČT2 v neděli odpoledne. Ale sama podniknout takovou cestu, to tak ještě před 30 lety.
Jana Šenbergerová
Tuto cestu znám jen z knihy Poutník - Mágův deník, ve které svou pouť s nádechem mystiky popsal spisovatel Paulo Coelho a z vyprávění dcery, která se na ni také vydala, ale ušla podstatně kratší vzdálenost než autor tohoto zajímavého článku. Znám ještě několik dalších lidí, kteří tuto pouť také absolvovali. Nepochybně zajímavá cestovatelská zkušenost.
Lenka Kočandrlová
Manžel v r. 2008 šel spolu s kamarádem z Roncesvalles ve Francii až do Santiága. Natočili video,tak jsem se mohla podívat,jaká tam je krajina a města a aberky.Předtím jsme četli knihu od Jazzairiové,tak oni celkem věděli,do čeho jdou.Šli asi přes 4 týdny,muž má ten cestovní pas s razítky na památku.Nyní už je ta cesta hodně zprofanovaná,kdekdo o tom přednáší a píše,myslím,že to kouzlo je už pryč a je z toho jen komerce.
Jitka Hašková
je to krásné putování. Hodně jsem o něm slyšela od známých, kteří to ušli.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.