Pochodem vchod - jde se jaru naproti
Foto: autorka

Pochodem vchod - jde se jaru naproti

8. 3. 2020

Sluníčko mimořádně nastavilo svou vlídnou a hřejivou tvář. Karty a káva šly stranou a my si vydali pochodem vchod. Dnes jsme se vypravili na cestu kolem Světce, přes bývalou vesničku Lýskovice, směr Kostomlaty pod Milešovkou. 

A také obhlédnout nově vybudovanou cyklostezku, která bude spojovat nejen Bílinu a Kostomlaty, ale bude pokračovat zřejmě ještě kolem dalších obcí. 

Touto trasou se dostaneme parádně do Kostomlat, pak kolem rybníčků a už budeme na hradě Sukoslav. V sobotu a v neděli je otevřena i nově zrekonstruovaná hradní vyhlídka. Doporučuji, pohled na okolí je náramný.. Určitě máme v úmyslu zjara tuto trasu vyzkoušet. Ti hodně zdatní mohou pokračovat až na Milešovku přes les do Černčic a pak už  je před námi královna  Českého středohoří - větrná hora Milešovka.

Než jsme se napojili na novou cyklostezku, tak jsme přešli lesem po staré silnici, kde bývala obec Lyskovice. Opět se jedná o světeckou osadu, kdysi ležící při silnici ze Světce do Radovesic,  v tzv. Radovesickém údolí. Osada musela ustoupit v roce 1970 výsypce Velkolomu Maxim Gorkij. / V současné době Doly Bílina/.

Při cestě jsme potkali první kolaře, zkontrolovali potůček a ejhle, voda trochu přibyla. A pak už unaveni jsme sestoupali opět do Světce. Jen ty naše psí holky byly svěží. Inu, mají čtyři nohy na rozdíl od nás. 

Naše krajina Bílinska je těžce zkoušená, i když rekultivačními úpravami zase získává vlídnější tvář. Je to drsná krajina, žádná procházka upravenými parky a zametenými cestičkami, přesto je tu krásně. Když se vystoupá do kopců, hned jsme k nebi blíž, Příroda je čarodějka a jen tak se nedá.

Přijměte, prosím, moji pozvánku na výlet v našem kopcovitém kraji, nebudete zklamáni.

 

cestování
Hodnocení:
(5.1 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Martina Růžičková
Hezká místa a moc pěkné fotky.
Soňa Prachfeldová
Děvčata moc děkuji .
Hana Práglová
Soni,nádherné fotky a velice lákavá nabídka k návstěvě tvého kraje.Měli bychom do Bystřan,chtěli bychom na Komáří vížku,ale je hodně z ruky.tak jsem s radostí nahlédla...
Jana Šenbergerová
Soňo, také mám tvé fotografie ráda a těší mě, že se jejich prostřednictvím mohu k vám podívat. Jste daleko, předaleko.
Marie Měchurová
Krásný výlet po nádherném kraji. Některé fotky jsou jak malované obrázky. Kdo umí, umí ….
Jaroslava Handlová
Nedá mi to, abych nepřipsala poděkování za pěkné fotky i milou pozvánku. Soňo, Ty víš, jak dlouho se tam k Vám chystám, tak snad už si letos aspoň na některou tamní stezku vyšlápnu.
Soňa Prachfeldová
Děkuji všem za moc milá slůvka a pochvalu mému domovu.
Jitka Hašková
Soňo, díky z zajímavou procházku a krásné fotky.
Věra Ježková
Soni, díky za krásnou procházku. Jak víš, Bílinu a okolí trochu znám. Zaujal mne název Lýskovice; na Vysočině u Pacova jsou Leskovice, byla jsem tam.
Irena Mertová
Moc hezká procházka :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.