Čtenáři i60.cz: Kvůli koronaviru nepanikaříme
Ilustrační foto: pixabay.com

Čtenáři i60.cz: Kvůli koronaviru nepanikaříme

7. 3. 2020

Ačkoliv jsou senioři skupinou lidí, které hrozí největší nebezpečí při nákaze koronavirem, nepropadají panice - nedělají si zásoby potravin, neruší letní dovolené, neshánějí si respirátory. Vyplývá to rychlého průzkumu portálu i60.cz, na který odpovědělo 98 respondentů.

Více než polovina dotázaných seniorů (celkem 52 %) odpověděla, že informování médií o šíření koronaviru je často přehnané ("jde jim o hledání senzací"), třetina respondentů si pak myslí, že vláda a příslušné instituce (misnisterstva, hygienické stanice apod.) nejednají systémvě a jejich rozhodnutí jsou chaotická. Celkem 39 procent dotázaných naopak opatření vlády chválí.

"Onemocnění Covid-19 je určitě nebezpečné, nelze to podceňovat, ale při určité opatrnosti a zachovávání hygienických pravidel se to dá zvládnout bez paniky, kterou média šíří," uvedl například jeden z respondentů průzkumu.

Senioři nepanikaří ani přesto, že většina z nich - celkem 60 procent - se obává, že onemocnění COVID-19 se objeví i v jejich městě či obci.

Zde jsou vybrané výsledky průzkumu:

obr1.png

obr2.png

obr3.png

obr5.png

obr6.png

obr7.png

obr8.png

obr9.png

Zde jsou vybrané komentáře respondentů k šíření onemocnění COVID-19 a současné situaci v ČR:

- Mám obdobné obavy jako každoročně při nástupu chřipky.
- Jsou jiné a vážnější problémy. Politici honí na této nemoci body a média sledovanost.
- Situace je potenciálně nebezpečná, ovšem média svým přístupem podávání informací zbytečně šíří paniku.
- Zbytečně "nafouknutý" problém. Místo poplašných zpráv o prázdných obchodech by bylo vhodné říci, jak tahle epidemie vznikla. Pravdu.
- Myslím, že chřipka je horší. Snad se podaří vyvinout nová vakcína.
- Chápu situaci jako živelnou pohromu, která je z velké části mimo mou kontrolu. Snažím se eliminovat rizikové chování, udržuji dobrou náladu (stress je také rizikový faktor).
- Cítím úzkost, protože se o ničem jiném skoro ve zprávách nemluví. Dnes například první titulek v Novinkách - ubezpečují, že do pitné vody se virus zřejmě nedostane. Do této chvíle mne nenapadlo , že by se tam dostat mohl...
- Nebojím se, na něco stejně musím umřít, ale snažím se žít zdravě a zbytečně nechodit k lékaři, kde se dá nakazit chřipkou.
- Situace je asi nepříjemná, zatím to moc neřeším a doufám, že se podaří zvládnout bez velkých následků.
- Přehnaná hysterie, zbytečné přehánění, je to sice nepříjemné, ale čeho je moc, toho je příliš. Lidi se nechají zbytečně ovlivňovat médii a dělají nesmyslné věci.
- Myslím, že na jiné nemoci či dopravní nehody umírá denně mnohem víc lidí, nežli na koronavirus.
- Absolutně nesystémové řešení bez jakékoliv logiky. Vláda všechno zlehčovala, začala jednat teprve tento týden, ale naprosto nesystematicky. Kraje si jednají dle svého zvážení, žádný jednotný postup, který by měl být nařízen. Navíc lidé jsou naprosto nezodpovědní, když jezdí do postižených oblastí. Myslím si, že nemoc se rozšíří a pak teprve nastane chaos.
- Situace opravdu není příjemná. A protože není zatím lék a lidé jsou nezodpovědní, tak mám obavy...
- Nemoc je jistě závažná, ale není třeba panikařit. Při dodržování hygienických doporučení, a vyhýbání se zbytečným návštěvám hromadných akcí, se snad dá šíření nemoci zabránit.
- Nějak to zatím jde kolem mě, infekcí už bylo a bude, viry se budou stále modifikovat a pořád se budou hledat nové léky.
- Vzhledem k tomu, že pracuji na místě setkávání velkého počtu lidí a jezdím veřejnou dopravou, jistě se s virem někde setkám. Pak už to bude na mém imuntním systému.
- Myslím, že následujících 14 dní až měsíc bude pro vývoj situace u nás rozhodující a doufám, že oteplení přinese ústup nemoci.
- Je mi smutno, že se nám příchodem epidemie kazí přicházející jaro.

 
koronavirus zdraví
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(5.1 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Mirek Hahn
Zatím to vypadá, že na netopýry..... V médiích byl zmíněn jeden případ detekce viru u psa ale je to spíš kec, testy jsou náročné a drahé, kdo by teď testoval psy.
Hana Šimková
Mám dotaz, nepřenáší se ten virus i na zvířátka?
Hana Nováková
Výstižně jste popsal momentální situaci a zhodnotil výsledky dotazů. Jedna moje nejlepší kamarádka doktorka řekla, že ročně umře na obyčejnou chřipku nějaká stovka lidí a nikdo se nad tím nepozastavuje. Koronavirus je jakousi mutací chřipky. Hygienické návyky máme, do rizikových oblastí nejezdíme, vyvarujeme se větší koncentraci lidí a to by mělo stačit. Nejen v jaru, ale po celý rok jíme ovoce, zeleninu, jíme střídmě i když někdy zhřešíme, tak to určitě přečkáme. To si stále říkám, i když musím přiznat s mým autoimunitním onemocněním se v duchu trochu bojím. Plíce po operaci, vleklé problémy s dycháním a věk, jen aby to nebylo mé poslední. I když - zase se musím opakovat podle písně KG - nic na světě není bez konce... jen já si přeji, aby ten konec ještě byl v nedohlednu. Všem hodně zdraví a držte se, bude líp.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.