Proč nemají senioři rádi změny? Mohou za to vyjeté neuronové cesty
Ilustrační foto: ingimage.com

Proč nemají senioři rádi změny? Mohou za to vyjeté neuronové cesty

8. 3. 2020

Nechce se vám dělat úpravy ve svém bytě? Začít se učit něco nového? Jít nakoupit do jiného obchodu? Uvařit jídlo, které jste nikdy v životě nezkusili? Prostě udělat něco jinak, než děláte obvykle? Proč s přibývajícími roky do života vstupuje stále větší stereotyp?

Pokud někdy uslyšíme od dětí či vnuků něco v tom smyslu, že jsme příliš konzervativní, zacyklení ve svém způsobu života a nepřístupní změnám, neodpovídejme slovy: „No to je tím, že už jsem stará, starý. Šokujme je následujícím sdělením: „Máme v mozku vyjeté neuronové cesty, které nemůžeme vygumovat a tvořit pro ně nový směr je nesmírně složité.“

Zažili jste následující situaci nebo jí nějakou podobnou? Řadu let jezdíte autem stejným směrem. Třeba do zaměstnání. Pak jdete do penze, jste doma, chodíte na výlety, odpočíváte na chatě. Jednoho dne z domova ve městě vyjedete autem k lékaři a ejhle, zjistíte, že jedete úplně špatně. Automaticky jste zabočili směrem, kam jste řadu let jezdili každý den do práce. Podvědomě, bez přemýšlení. Stalo se to jednou, dvakrát? Za pár let se to už nestává.

Této situaci se věnuje například Ivo Toman, autor řady motivačních knih, který pořádá školení, na nichž lidem vysvětluje, jak být úspěšní a spokojení. Má pro to vysvětlení: „Trvá to do doby, než si vytvoříte nový vzorec chování. Neznamená to, že člověk vědomě zapomene. Ale tím, že jezdí po jiné cestě tak dlouho, až si vytvoří nový návyk, který ten starý převálcuje. To je návod, jak změnit současné návyky. Ty staré ve vás zůstávají, ale ty nové nad nimi převládnou.“

Jinými slovy, jestliže některé myšlenky a úkony opakujeme dlouho, zažijí se. Vytvoří si v nás své neuronové cesty. To je důvod, proč jsou mnozí lidé konzervativní a nemají chuť dělat v životě změny. 

Třiašedesátiletý Vilém chodí s kamarády deset let téměř každý čtvrtek do stejné restaurace. Pivko, karty, povídání. Jenže restaurace změnila majitele, přibyly hrací automaty, pivo už není jako dřív, obsluha taky ne. Pánové se rozhodli, že změní lokál. Vilém se rozzlobil. „Co je to za pitomost chodit někam jinam, kde to neznáme?“ „No tak to poznáme. Obejdeme pár podniků a kde se nám bude líbit, zavedeme čtvrteční rituál tam.“ „To je hloupost, to bude všude stejné jako tady,“ argumentoval Vilém. „Ale vždyť tady každý večer říkáš, že pivo je mizerné, servírka protivná a čím dál větší hluk,“ zlobil se jeho kamarád. Výsledek? Čtvrtky už nejsou jako dřív, pánové se rozhádali a pohodička, kvůli které se scházeli, vymizela. „Říkají o mě, že jsem konzervativní stařík,“ zlobí se Vilém.

Jenže on si prostě zafixoval do svého podvědomí, že jeho osvědčená hospoda je dobrá a i když dávno dobrá není, nechce si to připustit. Nemůže si to připustit, protože má v mozku vyjetou paměťovou cestu a ta říká, že ve čtvrtek se chodí to téhle restaurace. Banální příklad, ale on ilustruje to, proč mnoho lidí nerado dělá v životě změny. 

V jedné rodině se nedávno pohádala babička s vnukem, protože ji nemohl v pátek odvézt na chatu. Paní je zvyklá jezdit v pátek a pak tam vždy týden do dalšího víkendu zůstává. Vnuk měl práci a tak řekl, že ji odveze v sobotu večer. „Kdo to kdy viděl, jezdit v sobotu večer na chatu,“ řekla. „Ale babi, vždyť jsi v penzi, vždyť tobě může být úplně jedno, jestli jedeš v pátek, sobotu či neděli,“ smál se. „Nesměj se, na chatu se vždy jezdí v pátek odpoledne,“ prohlásila.

„Emoční uvažování má jiná pravidla než uvažování logické,“ vysvětluje na svých přednáškách klientům Ivo Toman. „Je obtížné chtít měnit něco, na co jste si zvykli a k čemu máte nějaký vztah. Protože už máte vyjeté neuronové cesty ve svém mozku. Změnit neuronové cesty je těžké, protože nejde nemyslet na něco, co vlastně nechcete. Už tím, že to nechcete, na to myslíte. Nemůžete tu cestu vygumovat. Můžete však vytvořit nový návyk tím, že vytvoříte v mozku novou neuronovou cestu,“ tvrdí.

Zní to třeba legračně, ale podobných příkladů, kdy v životě máme něco zafixováno, držíme se toho zuby nehty a nevidíme důvod ke změně, zná mnoho snad každý z nás. Tak je dobré vědět, že za to vlastně nemůžeme, to ty mizerné neurony v našem mozku. Ovšem, na druhé straně, když se na ně budeme vymlouvat, časem se může stát, že se z nás ti konzervativní staříci a babky opravdu stanou.

psychika
Hodnocení:
(5.1 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Jírová
Asi každý má nějaké své" neuronové cesty", ale je dobré, občas si vytvořit nové, když je potřeba. A neměli bychom se změnám tvrdošíjně bránit, abychom nebyli za " tvrdošíjné staříky".
Jarmila Komberec Jakubcová
Jak jsem již psala, jezdím většinou ke stejné čerpací stanici PH pro benzin. Dneska jsem si vytvořila novou "neuronovou cestu" - tankovala jsem u jiné pumpy. No vida a jde to.
Olga Škopánová
Ona totiž každá změna vyčerpává a čím je člověk starší tím má méně sil a musí dobře hospodařit s energii, proto se brání vydávat ji na věc nenutnou.
judita lišková
Nevím, jak vyjeté mám neuronové cesty, ale nedělá mi problém dělat věci jinak, jít jinou cestou. Kdyby to byla o těchto neuronech, tak snad budu myslet pořád stejně...to určitě ne. Za život jsem se např. 13x stěhovala, to by neurony dostaly asi pěkně na frak, kdybych nebyla schopna změny. Naopak...to, co se dlouho nehýbe, nepřemisťuje...třeba i kdyby šlo jen třeba o nábytek...kdybych měla chodit jen zajetými cestami, tak začnu i tak myslet...to by na tom bylo to nejhorší, ten stereotyp...
Jitka Caklová
:-) :-) :-) přesně jak píše Jana Š. ".....a je mi úplně jedno, co si kdo o tom myslí.", nebo jak píše, níže zmíněný, Mark Manson, moje řeč :-) :-) :-) To ale neznamená, že nenapíši svůj názor. Teď mě tak napadlo, a co říkají vaše neuronové cesty na aktuální změny na tomto portálu? Vytvoříte si nové, nebo půjdete "od válu"?
Soňa Prachfeldová
To je prima, že nám tohle dělají neurony a to od narození. Říkám spíše , že zvyk je železná košile a občas je nutno ji vyměnit za lehčí jinou. Zase zvyky mimo jiné jsou příčinou zachovávání tradic a p. A je pravda, že občas potřebujeme změnu, oživení a jiný pohled na věc.
Pavla Žídková
Ono to není vždycky tak jednoduché. Určitý stereotyp je uklidňující. Na druhou stranu je třeba vytvářet průběžně nové neuronové dráhy, protože to se bude ve stáří (tím myslím třeba k 90. roku) hodit - mysl bude pružnější. Máme třeba doma neskutečný problém s mou 86letou maminkou - když se jí cokoliv v životě změní (třeba teď začala 2x denně jezdit do stacionáře, nebo když je týden v rehabilitačním ústavu, má jít k lékaři, k holičce apod.), je z toho 10-14 dnů úplně mimo, má rozhozený spánek, denní činnosti, neustále se ptá, který je den, kolik je hodin.
Antonín Nebuželský
Já jsem v tomhle věku hlavně línej. A hřeším na to, že nemusím. Trochu jsem se podivil nad tím třiašedesátiletým Vilémem, stáří snad přichází později :-)
Sim Bel
Líbí se mi ta hádka babičky s vnukem :) Jestli chce babi na chatu, když vnuk kvůli práci nemá čas, co jí brání jet autobusem nebo zaplatit taxi? :D :D Neuronové cesty jsou jedna věc, ale respekt k tomu, že někdo třeba taky chodí do práce a nemá celý den jen na to, aby dělal příbuzným taxislužbu, tady docela schází...
Jana Šenbergerová
"Jedním z důvodů, proč lidé odmítají změny je, že se zaměřují na to, čeho se mají vzdát místo na to, co mohou získat." Rick Godwin Zřejmě nezáleží na věku. Díky tomu, že doma nic kromě obrázků na zdi neměním, mohu chodit v noci potmě. :-) Četla jsem knížku Debordelizace hlavy od pana Tomana, ale s mou hlavou nepohnula. Měním jen to, co mě baví měnit a je mi úplně jedno, co si kdo o tom myslí.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.