Výstava Tvar je prázdnota, prázdnota je tvar
Foto: autorka

Výstava Tvar je prázdnota, prázdnota je tvar

11. 3. 2020

Výtvarného umění chtivým Pražanům je hej, ti mají hlavní město plné výstavních síní s nepřebernou nabídkou výstav. My ostatní se spokojíme s galeriemi tzv. oblastními. Samozřejmě že i ony dokážou nabídnout nevšední zážitky spojené s vizuálními vjemy.

U nás v Roudnici nad Labem také máme zajímavou galerii moderního umění. Nachází se v těsné blízkosti zámku, však budova kdysi sloužila jako lobkowiczká jízdárna.

Historický prostor nyní hostí zajímavou výstavu Tomáše Polcara (* 1973) s názvem Tvar je prázdnota, prázdnota je tvar.

Už se tu stalo zvykem, že pokud výstavní díla dovolí vystavení povětrnostním podmínkám, tak je jedno z nich umístěno venku před galerií. I v případě nynější výstavy, mimochodem vytvořené speciálně pro daný prostor, láká dovnitř jedno z děl.

Usoudila jsem, že výstavu musím vidět, a šla jsem se na ni podívat. Zadní část galerie, vyhrazená pro výstavu, dokonale naplňuje její název - Tvar je prázdnota, prázdnota je tvar. Svoje pocity z výstavy nedokážu přesně popsat, proto raději nechám na vás, abyste si z fotek udělali svůj názor. Nicméně tato výstava má ještě další specifikum, a tím je druhá část výstavy, která je docela jinde. Umínila jsem si, že se na ni půjdu také podívat.

Autorovy starší plastiky jsou vystaveny v prostorách, přesněji kapitulní síni a ambitech bývalého gotického augustiniánského kláštera, založeného v roce 1333. Běžně je turistická prohlídka těchto prostor spojená s prohlídkou klášterního kostela Narození Panny Marie. Na výstavu se dostanete přes vchod se znakem Jana z Dražic nad vraty a s nápisem Klášterní klub na nich.

V prostorách kláštera jsem byla několikrát, avšak dnes to bylo úplně jiné. Dveře přede mnou se otevřely, já jimi prošla a jako bych se ocitla v jiném prostoru. Tak na mě historií dýchající kamenné ambity zapůsobily. A zatímco v galerii jsem byla lehce, řekněme rozpačitá, tady mi připadalo, že vystavené plastiky sem patří, byly tu odjakživa, jsou s prostorem pevně spojené a neměly by ho opustit. Se zatajeným dechem jsem se oddala tichu, prostoru a gotickým tvarům doplněným ryzí modernou. Samotinká jsem se pomaloučku a s pokorou loudala ambity i kapitulní síní a vstřebávala nevšední atmosféru. Odcházela jsem obohacená o zážitek, který se těžko bude opakovat.

Výstava trvá do 10. května 2020

Otvírací doba galerie je úterý-neděle 10.00-17.00 hod, kláštera bohužel jen pátek 14.00-17.00 hod a neděle 11.00-20.00 hod

Každý pátek je vstup do galerie zdarma

Hodnocení:
(5.1 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Bartošová
Škoda, že jsem to nemohla vidět na vlastní oči. Aleno, díky za zprostředkování. bezva fotky.
Marie Novotná
Díky za nevšední výstavu.Velmi zají
Marie Seitlová
Zajímavá výstava, asi by se mi líbila. Krásné fotky.
Elena Valeriánová
Nemohu si zvyknout na uspořádání článků a tak mi teď mnohý uteče. V tomto případě platí, že mocné kouzlo a magickou atmosféru dodává výstavě prostředí. Kdybych tato díla viděla někde jinde asi bych jen nevěřícně kroutila hlavou, co toto je za umění. Tady bych stála v úžasu a nasávala starověkou atmosféru. Hodnotný článek a jako vždy inspirativní.
Martina Růžičková
Velmi nevšední výstava. Prostory kláštera jsou krásné a s plastikami se zajímavě doplňují. Vystavené artefakty by jinde jistě působily zcela jinak.
Mirek Hahn
Bezva !
Zuzana Pivcová
U výstav hraje velkou roli prostředí, v jakém jsou instalovány. Nevím, čím, trochu mi některé záběry připadly Bechyni. Někdy jsou pro mě "venkovské" výstavy poutavější než pražské. Díky.
Naděžda Špásová
Oprava: když se kouknu ...
Naděžda Špásová
Když nás kouknu na fotky, tak se tvým pocitům nedivím, prostory kláštera působí opravdu magicky. :-)
Věra Ježková
Ali, ráda jsem se tvým prostřednictvím trochu zkulturnila. Vaše galerie se mi moc líbila, klášter je velmi působivý.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.