Jak se doma zabavit a zachovat si klidnou mysl? Tady je pár tipů pro seniory
Ilustrační foto: ingimage.com

Jak se doma zabavit a zachovat si klidnou mysl? Tady je pár tipů pro seniory

14. 3. 2020

Skutečnost, že s věkem rapidně roste závažnost průběhu onemocnění koronavirem je dostatečně známa. Jak si zachovat optimismus a vést i v této částečné izolaci plnohodnotný život?

Sedmašedesátiletá Jana z Plzně by mohla být příkladem aktivního seniorského života. Je vdova, její syn s rodinou žije v Praze, ale osamělá se většinou necítí, má dost přátel a žije velmi společensky: divadla, výstavy, plavání, setkání s přáteli. Vládní omezení se jí tak bezprostředně dotýkají: „Ta situace mě určitě zasáhne a omezí v mých aktivitách, kupodivu ale spíš než nějaké rozčarování pociťuji uklidnění, že jsou dána jasná pravidla a že se tímto přístupem podaří situaci zvládnout,“ říká Jana a dodává: „Musím říct, že i když jsem se doteď snažila žít víceméně svůj běžný život, narůstala ve mně tíseň z toho, co bude. Rozhodně budu dodržovat všechna doporučení a vyhýbat se většímu a možná i menšímu kolektivu.“

Co všechno se dá dělat, když se ocitneme v situaci, kdy je žádoucí, abychom kontakty s jinými lidmi omezili na minimum? Nabízíme pár tipů.

Úklid bytu, domu. Asi jsme neměli v plánu začít s jarním úklidem už měsíc před Velikonocemi, ale pokud k tomu nalezneme energii, určitě tím nic nezkazíme a na závěr nás čeká radost, že máme hotovo, a ještě v předstihu.

Jarní práce na zahradě. Pokud máme kde zahradničit, začínáme s tím obvykle nyní, ať už hrozí nákaza koronavirem či nikoliv. Letos to je zkrátka ideální činnost na vzduchu a s minimálním rizikem, že se tím dostaneme do kontaktu s jinými osobami. Často se práce na zahradě vyhýbají obloukem i členové vlastní rodiny, tudíž izolace zajištěna dokonale.

Úklid našeho virtuálního prostředí. Zase ten úklid, ale tentokrát alespoň vsedě. Otevřeme si svůj počítač a možná už na ploše na nás číhá spousta nepotřebných souborů. Další pak v dokumentech, stažených souborech, mailové poště atd. atd. V mobilu je zase dobré třeba projet seznam kontaktů.  Není teď ten správný čas na vyhazování a úklid?

Pořádek ve všech fotkách. Pokud máme ve skříni krabici od bot, nebo více krabic plných fotek, je právě vhodná doba udělat v nich systém a pořádek. Ale nejenom to. Je to šance si zavzpomínat na blízké osoby, krásná místa i na mládí. Jenže hodně z nás má už velký archiv fotek virtuálních, v mobilu, v počítači. A tady bude třeba taky třídit a často dokonce hodně mazat, protože méně je někdy více…

Pletení, háčkování, vyšívání. To už dávno neprovozujeme? Je čas zjistit, jestli jsme to nezapomněli, tedy asi spíše nezapomněly, a může nám to přinést nečekané potěšení a zklidnění. Rad a vzorů je na internetu nepočítaně.

Angličtina. Další jazyky. Procvičování, poslechy, videa. Využít můžeme třeba https://www.landigo.cz/, doporučené pražskou lektorkou angličtiny pro seniory Gabrielou Novákovou.

Videa z TedxPrague. TEDxPrague je nezisková iniciativa, jejímž centrem jsou myšlenky hodné šíření – sdílení podnětných nápadů a příběhů. Krátká videa jsou velmi zajímavá a inspirativní. https://www.tedxprague.cz/

Procházky a vycházky do lesa, parku. Denně nebo klidně 2x denně, tady žádná omezení nejsou. Jen pokud nejezdíme autem, bude lepší chodit v dosahu bydliště a nepřejíždět veřejnou dopravou.

A jak si poradíte vy?

 

koronavirus psychika
Hodnocení:
(4.6 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Faldynová
Už mám upletenou půlku druhé ponožky. Jarní úklid mě taky napadl, ale pletení mě baví víc :-))
Antonín Nebuželský
Chodím.
Dana Puchalská
Já jsem se dala do mé nejoblíbenější činnosti. Hranu se v zemině, přesazuju kytky a těším se, až vše pokvete. A taky jsem si udělala "grunt ve sbírce talismanů z cest. Což už tak oblíbená činnost není, ale co nadělám. Hraje mi k tomu hezká hudba a tak je to hned veselejší.
Anna Potůčková
Máme tu malé děti, nudit se nebudu. Můžu také ven do přírody, případně zase něco uplést apod. Hlavně aby se vše vrátilo a koronavirus zmizel v propadlišti dějin
Alena Tollarová
A já se při tom všem doporučeném ještě budu snažit dodávat dobrou náladu ostatním. Už jsem začala, viz https://www.i60.cz/clanek/detail/25185/kazdy-den-s-usmevem-dil-5-zviratkovy. Na předchozí čtyři díly úsměvů se můžete podívat na mém profilu.
Danka Rotyková
Já jako obvykle budu spíš přemýšlet, co upřednostním za aktivitu. Domácnost mi zabere dost času, nespěchám, ale volný čas bude. Protože svítí sluníčko, bude určitě procházka. Doma pak odpočinek a asi si vyberu háčkování, na které už se těším dlouho. Milí íčkaři, určitě dnes vzpomínáme na naši velkou hvězdu, Evu Pilarovou. Tak Evičko, děkujeme ti za všechno, čím jsi nás obohatila. Byla jsi dámou až do konce. ❤
Marie Ženatová
Dnes je hezky, půjdu pracovat na zahrádku. Také jsem dostala od jedné známé hodně příze, roznášela jsem ji dosud po těch mých dalších známých o kterých vím, že umí zacházet s háčkem a jehlicemi. Ale ode dnešku už roznášet asi nebudu a budu vytvářet nějaké věci zase na rozdávání sama - ruční práce se dají doma dobře provádět i při sledování třeba nějakého cestopisného pořadu. A i doma je práce stále dost, do přírody se dá chodit skutečně také denně a přečíst si hezkou knížku - to je přece nádhera.
Irena Mertová
Chystám se na přesazování kytek, což dělám nerada. Zatím to vypadá, že bude hezky na procházku. Budu brnkat na kytaru, poslouchat muziku, číst si - to co dělám i normálně. Zavolám kamarádce a dceři. Budu vařit, prát, atd. Odpoledne mi přijede Košík s objednanými potravinami. V pondělí musím jet MHD, tak snad tam nebude moc lidí.
Jana Šenbergerová
Vždycky jsem si poradila, poradím si i teď. Máme tu vnuka, vařím, umožním mu v klidu plnit úkoly do školy a jinak budu fungovat stejně jako kdykoliv dřív. Budu dodržovat pravidla bezpečnosti a počkám si, až to koronavira přestane bavit.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.