O xenofobii s úsměvem V: Češi

O xenofobii s úsměvem V: Češi

15. 3. 2020

Nacionalismus a identita

Národní hrdost

Národní hrdost Češi obvykle projevují jen při sportovních zápasech – a to pouze při výhře svého týmu. V tom případě zpívají hymnu. Jen málokdy na ni reagují, je-li hrána v rádiu nebo televizi, a pokračují v činnosti, kterou právě vykonávají, jako by se nechumelilo. …

Češi jsou dodnes přesvědčeni, že středem vesmíru je Země, Evropa je středem Země a Česko je středem Evropy.

Jak vidí sami sebe

Čech sám sebe vidí jako hrdinu z románu. Nikoli jako psychologicky rozervaného postmoderního hrdinu od Milana Kundery. Nikoli jako hrdinného bojovníka ze Starých pověstí českých. Ale jako dobrosrdečnou, tolerantní figurku, poněkud korpulentní, sdílnou a skoro až upovídanou, holdující pivu a utopencům. Tímto rekem není nikdo jiný než starý dobrý voják Švejk. … Švejkování ale s sebou přináší i jednu velikou frustraci, která vychází z neschopnosti být hnací silou historie a rozsévačem idejí na záchranu lidstva. Důsledkem je jistá forma všeobecné sociologické retardace. Stručně a jasně: Češi trpí klasickým komplexem malého národa.

Svoji povahu hodnotí jako holubičí. … Z historického pohledu byli vždy ti nevinně napadení – tu ze západu, tu z východu – zatímco oni si v klidu vynalézali, psali básně a snažili se být sami sebou.

Češi mají pocit, že by nad ostatními národy lehce vynikli, jen kdyby je nejdřív Vídeň, pak Berlín, Moskva a nyní Brusel nebrzdily.

Jak vidí své sousedy

Na německé turisty se dívají se směsicí blahosklonnosti a závisti. … Být Němcem již není v České republice zločin. Nicméně člen tohoto národa musí počítat s tím, že bez ohledu na svoji skutečnou povahu bude pokládán za nesympatického, obhroublého a namyšleného tvora, kterému navíc chybí i ten nejzákladnější smysl pro humor. Všechny tradiční německé přednosti – smysl pro kamarádství, pořádek, povinnost, disciplinovanost atd. – zní Čechům jako kompletní výčet zvrhlostí.

Na Poláky se historicky nahlíží jako na koňské handlíře a podomní obchodníky. Maďaři jsou viděni jako primitivní zelináři a většinou zloději, Rumuni, Bulhaři a Jugoslávci mívají nálepku únosců dětí a Rusové a Ukrajinci nestojí za zmínku.

Národ, který je přijímán nejvřeleji, jsou Slováci. Češi jim dokonce prominuli i to, že se od nich po dekádách společného soužití odtrhli. S blahosklonným postojem staršího bratra radí Slovákům, jejichž ekonomika rostla donedávna mnohem progresivněji než česká, co a jak dělat, a cítí se uraženi, když to Slováci udělají po svém, včetně rychlejšího zavedení eura.

Jak je vidí ostatní

Němci jsou přesvědčeni, že Češi jsou velmi dovední, ale potřebují vedení. … /Rusové/ pokládají Čechy za úzkoprsé a o Praze říkají, že je sice krásná, ale malá. O populární české Becherovce tvrdí, že je docela zajímavá, ale bohužel ani zdaleka tak silná jako vodka. … Rakušané cítí, že je s Čechy pojí zvláštní vztah. …  říkají, že každý Vídeňák má alespoň jednu českou babičku. Ve skutečnosti se Rakušané a Češi nemohou navzájem vystát a jeden druhého pokládají za nejhorší národ na světě.

Jak by chtěli být viděni

Češi chtějí být vnímáni jako vzdělaní obyvatelé moderní a rozvíjející se země plné příslibů a netušených možností. Odmítají figurovat jako pouhá spojnice mezi Východem a Západem, ale touží být kotlem, ve kterém se vše dobré z Východu a Západu smíchá a přetaví. Jako jeden z nejlepších národů na světě – pokud ne přímo ten nejlepší.

Pozn.: V článku jsou uvedeny doslovné citace. Z estetických důvodů je nepíši v uvozovkách a neuvádím stránky. Vynechaná místa v souvislém textu jsou vytečkována.

Literatura: Berka, P., Palán, A., Šťastný, P.: Xenofobní průvodce. Češi. Praha, Nakladatelství XYZ, 2009. Foto: z publikace, s. 6, upraveno.

 

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5.2 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zuzana Pivcová
Jako národ jsme však čistí, nikomu jsme neublížili a máme báječnou historii a skvělou kulturu. Toho je třeba si vážit a dále to rozvíjet. A každý co možná nejrychleji a sám u sebe.
Soňa Prachfeldová
Jsme zvláštní národ. Jaksi jsme si zvykli nerozhodovat se sami, nechat to na druhých, nenést za nic zodpovednost a pak nadávat a kritizovat ty druhé. Národní hrdost ani moc nemáme. Přesto zejména v minulosti jsme národ , který měl mnoho vzácných vzdelanych lidí , máme krásnou zemi. Nevytahujme se a nekrčme se pořád před jinými.
Jana Hošková
Hezký článek. O něčem by se dalo polemizovat a samozřejmě vůbec nejsme všichni stejní, zrovna tak, jako v ostatních národech...souhlasím s Naděždou, v cizině jsem dříve také měla podobné pocity. Za své soukmenovce jsem se taky kolikrát v cizině styděla, jak se chovají. Ale jinak jsem ráda, že jsem Češka a jsem pyšná na to, že Češi si umí skoro ve všem poradit a že máme spoustu vynikajících osobností oceňovaných ve světě a v mnoha oborech vynikáme ! :-))
Naděžda Špásová
Když jsem po revoluci vyjela poprvé do zahraničí, styděla jsem za to, že jsem Češka, připadala jsem si jako chudá příbuzná. Dnes to není o moc lepší. Vždycky jsme byli pod něčím dohledem, neumíme být sví, a to se asi nikdy nezmění. Jsme zkrátka malí Čecháčci a budeme se stále po někom opičit.
Věra Ježková
Děkuji vám a souhlasím s vámi. Když jsem knížku četla, měla jsem dojem, že nejsem Češka. Jestli něco nesnáším, je to švejkování. V pokračování to bude ještě horší.
ivana kosťunová
Věro, je to velmi zajímavé, ale nějak nás v tom nepoznávám- tedy některé věci sedí, některé ne. Ale ono to není o tom, jak to vidím já, ale jak nás vidí ostatní národy. A nad tím bych se měla asi zamyslet. Přidám jeden postřeh mé dcery z mezinárodní stáže : Podle cizinců jsou Češi velmi zdrženliví, neumí projevovat emoced, neumí být spontánní
Zuzana Pivcová
Ano, ten vlastenecký pocit se projevuje hlavně při sportovních utkáních. S pohledem na sousedy také souhlasím. A hlavně je výrazná taková ta všeobecná chytrost, všemu rozumím, se vším si poradím, nechápu ty hloupé odjinud. To, co zaznívá hojně v Praze při hovorech v hospodách, ale i v dopravě atd. Vždycky, když jsem se vracela odněkud z ciziny, kde se lidi chovali zdvořile, zdrženlivě a skromně, tak už třeba cestou z letiště při zaslechnutí české debaty jsem si říkala: Á, jsem zase doma! Asi někteří nebudou souhlasit, možná, že i na venkově to tak není, ale Pražáci jsou hodně nabubřelí.
Jana Šenbergerová
Češství jsem si vybrala, jen nevím, jestli to byl dobrý nápad. :-)
Jitka Hašková
Já jsem ráda, že jsem Češka. Něco z toho sedí, něco se mi zdá, že ne. Díky Věro.
Jan Zelenka
Daleko lépe se nám hodnotí Američané, či Britové. Byť jsou tyto "Xenofobie" psány autory se značnou mírou nadsázky, v několika aspektech se skutečně nepoznávám. Jinak je to opět vtipné, ale ....

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.