Psychiatr Jan Cimický: Neseďte u televize, poslouchejte hudbu, běžte na zahrádku
Psychiatr MUDr. Jan Cimický CSc.

Psychiatr Jan Cimický: Neseďte u televize, poslouchejte hudbu, běžte na zahrádku

15. 3. 2020

Zprávy o šíření epidemie koronaviru ovlivňují psychiku lidí. Jak bojovat proti strachu a úzkostem? Zeptali jsme se psychiatra MUDr. Jana Cimického.

Jaký dopad na psychiku mají negativní informace?
Neustálým opakováním negativních informací se vytváří v podvědomí podmíněný spoj, který se zakódovává a začíná v myšlení a prožívání dominovat, nelze se ho zbavit, vrací se neustále a začíná nejen obtěžovat, ale i děsit. Je pak již velmi blízko k depresivním náladám a úzkostným projevům.

Proč a jak se šíří panika?
Strach máme obvykle z něčeho konkrétního, ze smrti, ze vzteklého psa, z maturity, ze stáří či ze smrti. Úzkost takový předmět a obsah nemá, je obecná, nejistá, všeobjímající a tajemná. A virus si představit neumíme, je to něco mimo oblast naší představivosti. Ve chvíli, kdy se něco nejasného dostane do centra pozornosti a neustále se to opakuje ze všech stran, zejména z médii, narůstá i obava, která živí fantazii. Potencuje se strach před částicí, která sice stále nemá jasné kontury, ale vnímáme ji jako potencionální ohrožení. Počáteční úzkost tak přechází do konkrétního strachu. A od toho okamžiku se může člověka zmocnit panika, to je stav, kdy nad racionálním myšlením zavládne emoce a jakýsi nejasný pud sebezáchovy. Přestává platit rozumné hodnocení situace. A panika se šíří tím víc, čím je důvod tajemnější a nejistější. Tedy v tomto případě je panika podmíněna živelnou potřebou ubránit se a uniknout před neznámou a zřejmě záludnou chorobou.

Jak se jí mají vyhýbat senioři?
Kupodivu v současné situaci většinou lidé v seniorském věku udržují vesměs střízlivý odhad i postoj. Je jasné, že je tu nebezpečí. Je jasné, že se nebezpečí šíří a existují jen omezené možnosti prevence. Ale to je nutné respektovat a zachovávat. Hygienou počínaje a omezením některých aktivit konče. Určitou obranou je zachovávat svoje možné návyky a rituály, vyhledávat přirozené ventily, které má člověk osvědčené a ví, že mu navozují harmonii. Třeba četba nebo poslech hudby. Vysedávání u všelijakých forem zpravodajství, kde se stále opakují stejná fakta, vede obvykle k navození vnitřního neklidu. Je třeba si uvědomit, že některé zákonitosti i při šíření nakažlivých chorob jsou dány a musí se řešit postupně. Jsou ovšem věci a situace, které ovlivnit můžeme a jiné nikoliv a ani bědování je nezmění.

Problémem v současné době je komunikace, a to i styky v rodině. Jak v tomto případě čelit osamělosti?
Myslím, že v dnešní době i senioři mají k dispozici přinejmenším mobilní telefony a mnohdy i zvládli počítač a mohou komunikovat mailem či jiným způsobem. Rozhodně bych nevysedával u televize a nehledal další a další, stále se opakující informace, které mohou člověka utvrzovat v tom, že se ho týká bezprostřední ohrožení. Měl by přijmout informaci a respektovat pokyny, ale nenořit se do katastrofických vizí. Lidstvo v Evropě už přečkalo i jiné epidemie v posledním století, třeba tzv. „španělskou chřipku“ a jistě se podaří zvládnout i koronavirus.

Existuje nějaká jednoduchá rada pro udržení dobré nálady?
Platí to, co jsem již řekl: je třeba se snažit limitovat příliv stále dokola se opakujících balastních informací, filtrovat z nich jen ty, co jsou nutné pro normální fungování, snažit se udržet komunikaci s blízkými osobami a s přáteli formou, kterou nám situace umožňuje a věnovat se svým zálibám, třeba čtení nebo drobným pracím v chráněném prostředí. Práce je ideální způsob, jak odvést myšlení od obávaných tlaků. A je-li to možné, vyjít do přírody, třeba na zahrádku.

koronavirus psychika
Hodnocení:
(4.7 b. / 19 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Jak zasvítí sluníčko, hned jdou vidět všechny šmouhy v baráku. Asi již potřebuje jarní úklid. Anebo raději knížku, nebo ven ? Kdo chce tak i tenhle čas si zpříjemní. A vše dříve či později odejde.
Liba Sulzerova
Souhlasím s p.Halátovou, ale ještě bych měla dotaz - co děti, které nejsou ve škole, v kroužcích, mají volný čas - scházejí se na hřišti nebo navštěvují doma, jaký názor na to pan doktor má??
Miroslav Heyduk
...tak právě jsem se pane doktore Jane vrátil ze zahrádky, kde jsem přes poledne pracoval v krásně prosluněném dni, nádhera, krása, slunce, ticho, klid, mírný vánek....ideál...….a když jsem se vrátil domů, tak po chvilce mi to nedalo a otevřel jsem PC....a už jsem v tom koronaviru zase
Věra Halátová
Stanné právo ve válce jsem nezažila, to jsem ještě nežila. Zažila jsem rok 1968, kdy asi měsíc nic nefungovalo, nebyly potraviny, nejezdily tramvaje. V roce 1997 jsem přežila povodně, kdy taky nic nefungovalo, obchody byly zavřené, autobusy veřejné dopravy nejezdily, vlaky také nejezdily, protože byly podemleté tratě, nešla elektřina, nešel plyn. Vody bylo kolem všude dost. Autem se také nedalo jet, protože silnice byla pod vodou. Pan doktor Cimický má pravdu v tom, že spousta starších lidí sedí doma a usilovně do sebe nasává všechny zprávy z televizních kanálů. Je potřeba si uvědomit, že jde o sledovanost televize, tedy o kšeft. Z rozhlasových stanic je velice seriozní Radio Olomouc. Tam žádné hoaxy nevypouštějí. Je zavřená hospoda? No mně osobně to nevadí, já do ní na pivo nechodím. Vadit to bude majitelům hospod, přicházejí o tržbu. Je zavřená prodejna obuvi nebo nábytku? Nechodím boty nebo nábytek kupovat denně. Děcka jsou doma ze školy. My, starší ročníky, si pamatujeme, že jsme byli ze školy doma každou chvíli. Buď kvůli nedostatku uhlí nebo kvůli žloutence. Vyjdu před dům a místo pozdravu mi lidé, tedy většinou ženy, řeknou: No, co na to říkáte, říkáš, na ten virus? No co na to já, laik, mohu říct? Tak říkám, že když onemocním koronavirusem a natáhnu brka, tak to vylučuje možnost úmrtí v důsledku rakoviny nebo přejetí autem.Ten pán, co říká, že ve městě nemá zahrádku, tak ať jde za město do lesa a pěšky. Buďto sám nebo s někým, ale v rozestupu dvou metrů a nesmí jich být víc jak třicet.
Oldřich Uhlíř
Knížecí rady. Za prvé, kdo z lidí ve městech má dneska zahrádku? A tam virus netrefí? Návíc- premiér nařizuje sedět doma- úplný opak rad pana doktora.
Irena Mertová
Dobrou náladu mi pomáhá udržovat i "íčko"...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.