Sólo pana premiéra
Ilustrační foto: pixabay.com

Sólo pana premiéra

17. 3. 2020

Na padesáté šesté tiskové konferenci premiér Andrej Babiš po pětadvacáté oznámil, že vláda objednala roušky a respirátory pro celé Česko, už jsou na cestě a hned se rozvezou mezi zdravotníky, policisty, hasiče. Jeho slova, již dva týdny omílaná, by už byla k smíchu, kdyby ovšem za hranicemi neumírali lidé.

Premiér situaci kolem smrtící epidemie nákazy koronavirem nezvládá. A nechce to přiznat. Ani svým voličům, ani sobě. Neschopnost vyřešit to nejdůležitější - zajištění respirátorů pro lékaře, policisty, hasiče, prodavačky - zakrývá desítkami tiskových konferencí, na kterých svým voličům předvádí, co všechno zařídil, kde všude byl (kontroloval ve skladě potraviny ze svých firem), co vyjednal. Já, já, já, slyšíme ráno, přes den, i večer, zatímco na nebohé pacienty skáče koronavirus od lékařů, kteří nemají základní zdravotní vybavení.

Ano, opatření vlády jsou tvrdá a rozumná. Ale přichází vždy pět minut po dvanácté, tedy poté, co se sečtou další nové případy nakažení virem.

Že by mohla být situace vážná, jsme tušili od prosince, od ledna jsme doufali, že nebude až tak tragická, v únoru jsme věřiili, že na to nejhorší budeme připraveni, a teď v březnu vidíme, že jsme v bryndě.

Jak všude čteme a slyšíme, nejohroženější skupinou jsme my, senioři. Ale kromě toho, že máme sedět doma na zadku, jsme od vlády neslyšeli žádná konkrétní opatření, která by se týkala nejstarší populace. Co mají dělat ti, kteří nemají příbuzné, anebo bydlí daleko, ti, co nemají přístup k informacím, a hlavně ti nemohoucí, kteří si ani nezajdou do obchodu či lékárny?

Tak to za vládu řeší lidé sami - šijí si podomácku roušky, které je možná ani neochrání, vyrábějí si respirátory z pet lahví, míchají si dezinfekční prostředky. Jenom proto, že stát toto vybavení včas nezajistil. Ale před celým národem se Babiš nestydí tvrdit, že roušky už jsou na cestě a že je dokonce bude sám rozvážet. Sólo pana premiéra se může vymstít: teď musí lidé kašlat do rukávu, ve volbách mohou kašlat na něj.

Můj příběh
Hodnocení:
(3.1 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Novotná
Naprosto souhlasím s paní Novotnou. JE pravda, že měli zakázat vstup do Čech už při rozjezdu koron...v Číně, ale to by byl u nás další převrat, jak by všichni řvali, co si to ta vláda vymýšlí. To jsou prostě Češi. Pořád nespokojeni a hlavně, že je proti čemu protestovat a nadávat. HNUS!
Danka Rotyková
Souhlasím s diskutujícími - už minule jsem psala, že je to pro nás všechny nová zkušenost, tedy i pro vládu. Pokud někdo ví, jak z toho ven, proč to naší vládě neporadí? Byli bychom první na světě. Jak dneska může někdo myslet na volby? Možná tak Trump, ale ten postrádá emoce. Díky všem, kdo se nedáte naočkovat pesimismem.
Eva Kolářová
Začnu otázkou: Kdo jste hrozící pandemii zažil? Já budu mít 63 let a ještě ne. A dále připomenu, že máme kapitalismus=nemůžeme čekat, že nám někdo něco dá nebo až někdo rozhodne. Používejte zdravý rozum: doma šitá rouška je lepší, než žádná a dobrovolná karanténa doma nebo na zahrádce je lepší, než ležet na JIPce.
Soňa Prachfeldová
Chápu, že opozice bude a musí i kritizovat za každou cenu. Tu ale nejsou politické strany, pouze jejich příznivci . Tento článek by u slabších jedinců mohl přispět k jejich beznaději a to určitě nechceme. Snad začnu i toho Babiše mít ráda, když se na něho snáší , že za vše může. Je to premiér a musí být vidět. Od opozice jsem neslyšela jediný lepší návrh kromě kritiky. Myslím, že by ani nic lepšího nevymyslela. Ani bych se premiérovi nevysmívala za jeho přebrepty, já bych z takového zápřahu také koktala. Pečovatelské služby fungují ! Jsou pod správou měst, zajišťují starým osamělým seniorům nákupy, praní prádla a j. Vím, mám starého 90tiletého strýce, denně jsme ve spojení. Z hotelu si objednává obědy, přivezou a to mu ráno zavolají, co si vybere. Je rozumný a vím, že takových lidí v jeho věku je hodně. Neslyšela jsem i od jiných seniorů jediné slůvko hanění vlády, naopak je to nejdisciplovanější skupina obyvatel. Roušku nemám, ale nehroutím se, vyberu si pěknou jemnou šálu ze svého šatníku, když ji budu potřebovat. Tou nechráním sebe, ale jsem ohleduplná ke společnosti. Lidi bude líp !
Mirek Hahn
Oceňuji, že jste ze slušnosti zvolil velmi mírnou formu poukázání na ten zřejmý nedostatek kompetence a přebytek osobní masírky. Tenhle JáJásek nás ještě zavleče do pěkných průšvihů....
Hana Nováková
Jde o zcela mimořádnou situaci v novodobých dějinách naší země. V naší zemi je to tak, ža ať uděláte co uděláte je to vždy špatně a tak je to se vším, tedy i bojem proti koronaviru. Za sebe si myslím, že vláda dělá víc, než okolní země, aby zabránila šíření co se dá, ale není to jen na vládě. Zemi tvoří lidé a ruku na srdce, ty tisíce co nedbají rad, cestují, nedbají karantény, lžou kde byli atd. to pak je těžké něco dělat!! I já bych nechtěla být v roli premíéra a vlády, ale ze svého pohledu mohu říci, že obyvatelstvo je dostatečně i několikrát denně informováno a je jen na něm, jak si zákazy každý vezme k srdci a bude se podle nich chovat!! A to, co napsal pan Vácha se mi zcela nelíbí, jak napsala Dana P. - s tím s plně ztotožňuji a i s myšlenkami řady dalších. Dbejte všech pokynů, nepůsobte paniku, nevykupujte obchody, nikam zbytečně nejezděte, necourejte jen tak se podívat, jak jsou ulice prázdné. S klidnou myslí, zdravým rozumem,přísunem vitamínů, bez paniky se to určitě dá zvládnout. Všem hezké, klidné dny a hodně ale opravdu hodně zdraví!!!!!!!!!!!!!!!!!
Dana Puchalská
Zkrátka a dobře, pane Vácho.... :-( Po boji je každý generál.... Kdyby měla naše země moře, tak bych vás jmenovala do hodnosti a to minimálně korvetního admirála.
Jiri Rada
Nejdulezitejsim ukolem vlady je nyni zabranit panice. Proto i kdyby pan premier predstupoval pred verejnost treba i trikrat denne, je to tentokrat naprosto v poradku.
Anna Potůčková
Jo, kritizovat a radit umí téměř každý! Nechtěla bych nyní být na místě premiéra. I kdyby místo něj byl premiérem třeba sv. Petr, tak i jemu by se radilo, pomlouvalo apod. Pokynů co dělat i pro seniory je dosti.
Dana Hošková
Ono se to lehko kritizuje...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.