Středomořský kaleidoskop 2
Korfu, kavárna na vyhlídce Bella Vista. Fotografie autor

Středomořský kaleidoskop 2

20. 3. 2020

Jak se žije v Řecku?

 

 

Pohoří Olymbos

 

Řekové jsou především národ velice religiózní. Na rozdíl od nás věří úplně všemu, co se v kostele říká, a věří také na zázraky. Bavit se s nimi o tom nemá vůbec žádnou cenu. Bůh je zkrátka Bůh se vším všudy. A pochybovat o tom je přímo zločin. Přednost víry před zdravým rozumem je zde tak evidentní, jako že sluníčko ráno vyleze z moře a večer zaleze někam za hory, které jsou vidět daleko na obzoru. Proto tu nejsou ani civilní sňatky. Řekové se žení a vdávají zásadně v kostele. Obřad křtu se odehrává o něco později než u nás. Dítka jsou pokřtěna až ve věku jednoho roku. Duchovní řecké církve žijí trochu jinak, než je zvykem u katolíků. Žijí s ostatními obyvateli ve vesnicích, pěstují ovce a kozy a obdělávají skromná políčka. Zbytek duchovních pak zaplňuje četné kláštery po celé zemi. Klášterů je v Řecku spousta. Tudíž je i spousta mnichů. Žijí docela izolovaně, neholí se a nestříhají a jenom meditují. Pokud možno si stavějí kláštery na vysokých kopcích, horách nebo skalách, aby byli blíže svému představenému, ke kterému se dnem i nocí neustále modlí.

Neméně zajímavá je řecká doprava. O dopravě hromadné toho mnoho nevíme. Po jednom svezení linkovým autobusem nelze dělat ukvapené závěry. Faktem je, že cizinec se musí pořád ptát. A o srozumitelnosti komunikace už tady řeč byla. My jsme se ovšem zeptali, porozuměli, nasedli a v pořádku i dojeli. A to nám řidič ještě zastavil mezi stanicemi, abychom to měli blíž do penzionu. Zkuste to u nás. Něco jiného je ovšem poznávat svět řeckých silnic za volantem auta. Pro turistu, neznalého poměrů, je to zážitek. Ale i tento zážitek, veskrze osobní, jsme absolvovali a ve zdraví i přežili. Dovolenou to rozhodně obohatilo o řádnou dávku adrenalinu.

Zajímavé je, jakým způsobem jsou zde využívány odstavné pruhy na hlavních silnicích. Řečtí řidiči, bez ohledu na plnou čáru, omezenou rychlost a nejrůznější jiná omezení, jezdí nejraději s plynem u podlahy a předjíždějí, kde je to právě napadne. Jakmile však předjedou, disciplinovaně se zařadí na odstavný pruh, po kterém jedou až do dalšího předjetí. Uvolňují tak prostor pro ještě větší blázny, než jsou oni sami. Je to docela praktické a s chutí jsme si to i sami vyzkoušeli při naší stíhací jízdě do trajektového přístavu Keramoti. Jezdit rychle je tu docela lákavý sport. Snížená rychlost je skoro všude. U benzinek, u odboček, parkovišť a já nevím, kde všude ještě. To by se nikdo nikam nedostal. A tak to ani nikdo nedodržuje. Přes tuto divočinu jsme zde neviděli ani jednu bouračku. Ale abych nelhal. Pozůstatek jedné havárie jsme přeci jen viděli. Auto bylo na odpis a mělo pražskou SPZ.

Ještě jeden zajímavý úkaz můžete na řeckých silnicích vidět. Místní řidiči totiž dokážou zastavit i na těch nejnemožnějších místech, kde každému překáží. A také neustále troubí. Hlavně ti mladí mají v oblibě velký kravál. S oblibou se předvádějí před děvčaty na motorkách s odstraněnými tlumiči. Čím větší kravál, tím větší frajer.

Dost ale o dopravě a řidičích. Zajímavé je i řecké stavebnictví. Při našich cestách Řeckem nás zaujalo množství rozestavěných domů, ze kterých trčely dráty armatury. Už moje žena po svém návratu z Korfu říkala, že ten, kdo v Řecku staví, má úlevu na daních. Tuto skutečnost nám potvrdila i naše občasná průvodkyně paní Svatava cestou na Meteory. Některé stavby se proto vlečou dlouhá léta a jsou celé zarostlé křovím. Základem je masivní železobeton, vnitřní příčky se staví z cihel. Stavba musí vydržet 8° Richterovy stupnice, protože Řecko je v tektonickém pásmu. Zajímavé je hlavně to, že kdyby se při zemětřesení dům poškodil, tak jde stavitel před soud.

Obchod a služby jsou zřejmě největším problémem pro běžného turistu. O tom už ale byla také řeč. Pochopitelně mohu mluvit pouze o této části pobřeží, kde člověk nepotká jediného západního turistu. Jsou tu jen Češi, Poláci, Maďaři, Slováci a sem tam nějaký ten Chorvat. Zkrátka lidé zvyklí z minulého režimu si vždycky nějak poradit. Turista ze Západu, navyklý na běžný standard luxusních hotelů, by tu byl nešťastný. O to víc je nutné ocenit schopnost místních číšníků se domluvit v každém případě. Z každé řeči totiž něco pochytili a mluví podivuhodnou směsicí všech možných jazyků. Ostatně, pokud chcete znát v taverně cenu, stačí udělat prsty mezinárodně srozumitelný pohyb a číšník napíše cenu na papírový ubrus. Na konci stolování se ubrus spolu se všemi napsanými cenami i zbytky jídel prostě zmuchlá a vyhodí. A je uklizeno. Na stůl se dá ubrus nový a vše se opakuje. S přehnanou etiketou si tu člověk alespoň nemusí dělat starosti.

Trochu lepší už je to při nakupování v samoobsluze. Ceny jsou všude uvedeny a orientace je proto docela dobrá. Ostatně vedoucí ze samoobsluhy Tassos se naučil za ta léta již natolik česky, že domluva s ním je bez problémů.

Řecko je neobyčejně krásná země. I přes řadu problémů, s kterými se tu člověk běžně potkává. Země, prozářená východním sluníčkem, omývaná teplým mořem a obydlená docela příjemnými lidmi. Otázkou je, co tu vlastně hledáme. A na jaký standard máme a na jaký jsme zvyklí. Nepříjemná je jen ta komunikační bariéra. Ale sluncem prohřáté řecké moře a třítisíciletá řecká historie, to jsou skutečnosti, které budou pro Středoevropana vždy velkým lákadlem. 

Dobře vychlazená Apélie se dnes večer přestěhovala z bezpečí ledničky na potemnělou terasu našeho penzionu. Poslední siesta řecké noci. Přes množství drátů elektrického vedení fotím mnohobarevný západ slunce nad Strymonickým zálivem. Asi to bude chtít retuš.

 Řecko, Chalkidiki, červenec 2003

 Z knihy Středomořský kaleidoskop, která vyšla v roce 2014

 

 

Plavba trajektem na ostrov Thassos

 

 

Kláštery Meteora 1

 

 

Kláštery Meteora 2

 

 

Archeologický areál Filippi - sídelní město krále Filipa Makedonského

 

 

 Zachovalý římský akvadukt ve východořeckém městě Kavala

 

* * * 

cestování
Autor: Jan Zelenka
Hodnocení:
(5.1 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Martina Růžičková
Zajímavé a čtivě podané informace o Řecku.
Dana Puchalská
Moc hezký a poutavý článek. Do Řecka nikdy určitě nepojedu, ale bývalá kolegyně tam jezdila rok co rok a byla nadšená.
Věra Ježková
Jendo, díky za další cestopisné postřehy. Jsou poutavé a zajímavé, jako vždy. A vycházejí z tvé předchozí, alespoň teoretické, znalosti země, do níž ses vydal. Možná bys mohl ofotit své průvodce, které sis před několika cestami vytvořil. A napsat k nim krátký text. Jsem přesvědčena, že na takové úrovni je nevytvořil nikdy nikdo. :-)
Zuzana Pivcová
Já naopak se při čtení Vašeho příspěvku vracím ve vzpomínkách tam, kde jsem byla. Před Albánií jsem byla doslova posedlá cestami do Řecka, tedy kromě Olympské riviéry a poloostrova Chalkidiki to byly samé ostrovy. Začínala jsem Krétou 2003 a pak už to šlo jeden za druhým, i dvakrát do roka. Thassos, plavba trajektem na trh do Kavaly na pevnině, Meteora, co vidím na fotkách, to jsem viděla ve skutečnosti. A pod ty věcné informace, které jste tu uvedl, se mohu pod všechny podepsat, díky vlastním poznatkům i vyprávění našich různých průvodců. Děkuji.
Jitka Chodorová
Díky Honzo za poutavé počtení a krásné fotky. Já na rozdíl od Nadi pode mnou jsem měla ještě Řecko v plánu navštívit, bohužel už k tomu nedojde, a to mě docela mrzí, ale je fakt, že člověk nemůže mít vše, co by chtěl. Jsem ráda, že jsem si si mohla Tvůj článek přečíst, a na chvilku se přenést tam, kde jsem nikdy nebyla. Díky.
Naděžda Špásová
Řecko je určitě krásné, ale přiznám se, že tam zrovna bych necestovala.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%