Ověřeno: Pěknou a funkční roušku dokáže ušít i ten, kdo šít vlastně vůbec neumí. Zkuste to taky
FOTO: archiv redakce

Ověřeno: Pěknou a funkční roušku dokáže ušít i ten, kdo šít vlastně vůbec neumí. Zkuste to taky

23. 3. 2020

Slyšíme to a čteme nyní od rána do večera: chovat se zodpovědně, nepodléhat panice, zabavit se jinými činnostmi, nesledovat média nonstop…. Jenže ono se to lehko řekne a mnohem složitěji provádí.

Prostě ten koronavirus je teď pořád s námi, máme strach o sebe, své blízké, o všechny lidi, o celý náš svět… a je těžké se soustředit na něco jiného.

Sedmapadesátiletá Ivana, která je nyní na nuceném pobytu doma, protože normálně pracuje jako průvodkyně v cestovním ruchu, se rozhodla k dnes zcela běžné, ale pro ni nevídané činnosti. „Můj vztah k ručním pracím byl od malička poznamenán paradoxně tím, že moje maminka, absolventka rodinné školy, uměla úplně všechno. Šila, pletla, háčkovala, ale mě to neučila a já jsem se do toho zřejmě sama nehrnula, takže mám jen chabé základy všech těchto dovedností,“ vzpomíná Ivana a dodává, že když maminka zemřela, nevzala si od ní z bytu ani šicí stroj, protože s ním zkrátka neuměla: „Teď mě to mrzí, protože bych se s tím pomocí internetu určitě nějak popasovala a moc by se mi hodil na šití roušek, do kterého jsem se dala.“

Nešité roušky hned zavrhla, měla pocit, že nebudou dost trvalé a hledala jednoduché návody na roušky šité, aby se daly šít ručně a slušně vypadaly: „Už první rouška, kterou jsem udělala bez střihu, pouze obdélník cca 20cmx30cm, po stranách tunýlky, provlékla slabou gumou, vůbec nebyla tak špatná. Svoji funkci plnila.“  

Šila dál a zjišťovala, že se i její dovednost se docela rychle zlepšuje a stehy, které používala, vypadají čím dál lépe. Rozstříhala staré polštáře, které jí chybět nebudou a našla nějaké gumy i stužky, takže materiálu celkem dost. Vyzkoušela několik střihů a pro ruční šití a pro její nepříliš pokročilý stupeň šicí dovednosti vyhodnotila jako nejlepší ten, který našla na této stránce.

Pokud chcete následovat Ivanu, právě tento střih je dostatečně jednoduchý a podrobně popsaný. Nenechte se odradit tím, že ve fotoreportáži je rouška šitá na stroji. Jde lehce i ručně za použití základních stehů: zadního a obšívacího. Jediné kritické místo je u skladu sešitých véček. Pozor na to, abyste je nepřišili k sobě, ale véčko na každé straně zvlášť. Když je rouška ušitá, zbývá tunýlky provléknout gumu nebo tkalouny, buď udělat pouze za uši nebo dlouhé na vázání vzadu na hlavě. Dobré vyzkoušet více verzí.

Tipy pro zvláště kreativní: dá se zdobit i nějakou výšivkou či nášivkou, ovšem za dodržení podmínky snadné a dokonalé údržby (časté vyvaření, vyžehlení).

 „Původně jsem chtěla ušít jednu, dvě a popravdě jsem ani nečekala, že budou vypadat tak dobře, abych je mohla někomu dát. Ale udělala jsem už pro pár známých a pořád mě napadá nějaké vylepšování, hlavně co se uvazování týká. A taky s velkým zájmem sleduji všechny roušky, které jsou k vidění na našich politicích a vůbec všech, kteří se objevují na obrazovce. Studuji střihy, látky, zpracování, a dokonce někdy můžu konstatovat, že ty moje vypadají líp (SIC). Shrnuto a podtrženo: šití roušek mi připadá užitečné, a ještě se u toho zabavím i pobavím, a to je v dnešní opravdu náročné době k nezaplacení,“ dodává Ivana.

hobby koronavirus
Hodnocení:
(5.1 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Ondra Vysma
Přidám tip na nádherné látky v metráži pro všechny :) https://www.goldea.cz/bavlna-metraz Věřím, že se bude hodit.
Marie Seitlová
Také jsem se dala do šití, první roušku jsem ušila podle staré, kterou jsem používala jako zdrav. sestra. Perfektně sedí a nosím ji. Šila jsem i skládané, těch nejvíce. Ale i tu co máte na videu.
Rostislav Mraček
Proč bych šil ručně, když tu stojí šicí stroj Veritas?! No, zlomil jsem jehlu, ztratil člunek a ulomil pant. Ale co, ustřihnu kus čepice a bububu, rouška je tu!
Alena Tollarová
Věrko, prima, vždyť to nemusí ani být žádné výstavní kousky. A když se onentluje nebo sežehlí záhyb nahoře i dole, složí a sežehlí sklady a tunýlek se rovnou přišije entlem, aby se netřepil, jde o fakt rychle :) Hanko, kdepak je konec voňavým košilkám, bělounským, vyvařeným a vyžehleným, se šňůrkami na zavazování a s vyšívaným límečkem?
Hana Rypáčková
Mám raději zavazovací, nesnesu ten tlak za ušima... Ano, i ruce lze šít. Naše generace měla ve škole i šití. Pamatuji na Rodinnou výchovu v 8.třídě. Ušily jsme my, budoucí naminky košilku pro mimino.Hodila se mi...
Věra Ježková
Ali, přímo jsi mě motivovala. Nemám šicí stroj, ale šít v ruce celkem umím. Na módu to ale nebude. Mám pár roušek nemocničních, dvě nové od Martiny, jednu jsem si vystřihla z trička – bez šití.
Jana Šenbergerová
Musím se přiznat, že než jsem ušila první zkušební, málem mě klepla pepka. A to nejsem začátečnice. Hodně záleží na materiálu. Já měla staré prostěradlo z pevného materiálu, který se špatně skládal. I mně se zdají ty skládané lepší, přestože se mi zprvu nelíbily. Zatím jsem je šila většinou s prádlovou gumou a ta něco vydrží.
Alena Tollarová
Do šití roušek jsem se dala hned jak to bylo potřeba. Začala jsem těmi skládanými. Pak jsem přešla na podobné těm z návodu v článku. Zdály se mi hezčí a lehčí na údržbu. Jenže záhy jsem zjistila, že lépe sedí ty skládané, tak jsem se k nim vrátila. Nešiji ale se šnůrkami napevno dle obrázku, nýbrž s tunýlky. Těmi se provlékne tkaloun, ale lepší jsou šnůrky do bot, které jsou pružné a lépe se s nimi manipuluje než s tkalounem. A ještě lepší je guma, ale ta se zase nedá vyvářet, jedině vytáhnout a znovu provléknout. Kdo by řekl, jaká móda nás čeká, ale nedá se nic dělat. Tak se nebojte a zkuste to, jde to :)
Vladislava Dejmková
Už mám také nějaké to šití roušek za sebou a nejlépe sedí roušky podle videa, které najďte zde: https://m.youtube.com/watch?v=whTSnWWKqi8
Anna Potůčková
Velmi užitečný článek, pokusím se podle něj také něco ušít!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%