Co si to vlastně pamatuji?
Foto: archiv autorky

Co si to vlastně pamatuji?

25. 3. 2020

Mám sestru, která (ostatně je podle horoskopu Štír, ti to mají v popisu práce :-D) má asi tak jednu a půl mé dlouhodobé paměti. Dokonce možná dvě. Když si nemůžu vzpomenout na něco z dětství, zeptám se jí a ona to až na výjimky ví.

Takže ve svém zpětném listování životem, co je mým nejranějším zážitkem, který jsem si uchovala v paměti, možná trochu podvádím. Ne, že bych chtěla, ale některé historky mi buď Marcela nebo před dávnými roky maminka ještě během mého dětství připomněly. Je tedy dost možné, že si nepamatuji tu vlastní událost, nýbrž svou trochu pozdější vizualizaci toho, co jsem od vypravěček slyšela. Berte mě tedy s rezervou!

Jelikož jsem se narodila v dubnu a toto vyprávění směřuje do začátku prosince, bylo mi přes 2 a půl roku. O rok víc rozhodně ne. Maminka prý k nám (bydleli jsme v činžáku na náměstí) objednala Mikuláše. Jenže on s tou svou chasou nešel a nešel. Šla ho tedy z prvního patra, kde jsme bydleli, vyhlížet ven před dům. Bylo totiž už pozdě a hlavně já už jsem měla spát. Když se maminka nevracela, vzala mě sestra za ruku a vedla mě po schodech dolů ven ji najít. A já jsem s sebou na těch schodech praštila. Ten okamžik, pád, pořádný řev a zděšenou přibíhající maminku, která mě rychle nese po schodech nahoru domů, si pamatuji. Je to jen takový mžik, ale tak silný, že v paměti zůstal. Okolnosti jsou samozřejmě dovyprávěné. Víckrát už k nám Mikuláš nepřišel a jako děti jsme ho chodily pouze shánět po městě.

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 21 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Naděžda Špásová
Zuzko, ta fotka je fakt kouzelná. Nám Mikuláše dělala babička. Vzpomínky nám nikdo nevezme. :-)
Eva Mužíková
ZUZKO, i kdyby mne nezaujal obsah článku, ta fotka je přímo reklamou na šťastné dětství. ALE , celé Tvé vyprávění mne hned po ránu /je už skoro jedenáct/ hezky naladilo. Děkuji. Bertice.
Danka Rotyková
Zuzko, hezká vzpomínka a ještě hezčí fotografie. Mě samotnou překvapuje pár okamžiků z mého života, o kterých vím bohužel jen já, ačkoli mám 2 starší sestry. Když vzpomínáme, tak už na období, kdy jsme byly všechny školou povinné. Ale ty mé mikrovzpomínky jsou z doby cca 3-4 let, kolem roku 1959-60. Moje sestry si až tak detaily nepamatují, takže se mi někdy zdá, že jsme ty chvíle neprožívaly spolu. Ale je toho stále moc, nad čím se smějeme.
František Matoušek
Hezká vzpomínka doplněná hezkou fotografií. Těmi schody jste mi Zuzano připomněla jak k nám do přízemního bytu v květnu 1945 vyjel "ruský soldat" 12 schodů na motorce až do bytu. To jsem tedy byl už 4-letý.
Alena Tollarová
Měly jste krásně udělané vlásky. Obě copánky a mašli, a přece účes jiný. Ono je to Zuzko, jedno, jestli si příběh pamatuješ Ty sama nebo jsi si ho uložila jako vyprávěný. Až na ten závěr je roztomilý, ale nějaká ta boule sem, boule tam ... k dětství patří.
Irena Mertová
Ježíš - BYLY - ne bili :-( To je ostuda....
Irena Mertová
Zuzko, to jste byli hezké holčičky :-). Ty nejranější vzpomínky bývají zrádné, také si nejsem úplně jistá, jestli jsem si některé sama dodatečně nevytvořila - ale co, beru je za své...
Věra Ježková
Zuzko, hezká vzpomínka, kouzelná fotka. Připomněla jsi mi, jak jsem jako malá spadla z dřevěných točitých schodů u známých ve vesničce blízko Příbrami. Asi to není možné, ale maminka říkala, že ten placatý kus hlavy mám od té doby. :-)
Květuše Pinkasová
Já si školku pamatuji, že jsem byla za pomněnku. Dodnes je upřednostňuji a každoročně je přesazuji po celé zahradě jako i v těchto dnech. Mám nejraději modrou barvu a líbily se mi náušničky pomněnkové na dětech... Sestry jsou Zuzko vždy super. Vědí a pamatuji si vše co ne my...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.