Den krize - vzdělávací
Foto: autorka

Den krize - vzdělávací

28. 3. 2020

MOTTO: NEZOUFAT, DOUFAT

Je středa 25. března 2020 ráno, den jako každý jiný, a přece zcela odlišný. Dnes jsme měli mít v komunitním centru video přednášku Univerzity 3. věku. Je mi líto, že přednáška nebude. Máme „ve škole“ bezvadnou partu a věřím, že nám všem je líto, že spolu nemůžeme být.

Toto ráno bych se správně měla chystat do školy. Ale já i dnes vyrážím na procházku s pejskem. Už minulý týden jsem si nachystala jarní parku, ale už třetí den znovu oblékám zimní bundu. Je - 5,5 stupně. Naše kroky vedou kolem řeky a já mám pocit, že na řece je dnes letecký den. Všechno lítá, co má peří. Kachny jsou v letu, morčáci mi ulétli, volavka je zrovna na startu i ti pěvci jsou v pohybu. Ha, dokonce i z našeho venkovského letiště se vzneslo nějaké malé letadlo.  

Po procházce, kdy se snažím ulovit nějaký ten akční záběr, připravím pro sebe a manžela snídani (můj muž je totiž v kuchyni nepoužitelný – dobře mi tak, jak jsem si ho naučila, takového ho mám). Snídáme pozdě, až po deváté hodině. V plánu mám dopoledne udělat si hodinku individuální školy. Pustím si přednášku a pokusím se zvládnout test. Jo, plán to byl. Ale přesouvám ho až na odpoledne. V tomto semestru se zabýváme nádherným tématem.

Leonardo da Vinci, renesanční Itálie. Všestranně nadaný člověk. Malíř, sochař, architekt,hudebník, přírodovědec,  spisovatel, vynálezce a konstruktér. Všichni jistě víte, že je, mimo jiné, autorem nejslavnějšího obrazu všech dob, portrétu zvaného Mona Lisa, který můžeme spatřit v pařížském Louvru.

Věděli jste, že Leonardo se zasazoval o práva zvířat a možná byl jeden z prvních vegetariánů?

Věděli jste, že mistr Leonardo pracoval i jako vojenský inženýr?

Nejenže je známé přesné datum jeho narození, 15. dubna 1452, ale také hodina. Narodil se ve 22.30 hodin v horské vesnici Anchiano u města Vinci. O jeho dětství toho prameny moc neuvádějí, ale v mládí byl prý příjemného vzhledu a měl značnou sílu, ohýbal i železné pruty.

Tento výjimečný muž, nadaný umělec, zemřel ve Francii 2. května 1519.

Získala jsem pár nových informací a procvičila si mozkové závity. Nevím sice, co mi v hlavě z toho zůstane, ale určitě tam něco uvízne, zachytí se drápkem a v pravou chvíli se na to třeba jednou rozpomenu.

A teď vás chci pozvat na kávu, třeba vám přijde k chuti. A mám i čaj. A buchtu zvanou Elena (podle Elišky M.)

Dnešní den se pomalu přehoupnul do své závěrečné fáze. Zase jeden den karantény za námi.

 

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5.2 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Naděžda Špásová
Elenko, přidám ještě jednu perličku, Leonardo byl opravdu skvělý, říká se, že byl gay. To mu ovšem na genialitě nijak neubralo. A nebyl jediný, Michelangelo taky. Ale napsala jsi to moc hezky. :-)
Hana Nováková
Děkuji Elen za pěkné počteníčko...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.