Vzpomínky
Foto: archiv autorky

Vzpomínky

29. 3. 2020

Tak, jak to v rodinách odjakživa chodí, starší sourozenci pomáhají s hlídáním těch mladších, mnohdy k nelibosti obou. Tak tomu bylo i u nás doma.

Moje sestra je o čtyři roky starší, a tak musela v době, kdy jí bylo pět let, pomáhat s hlídaním mé maličkosti.To prý většinou, když maminka obstarávala domácí práce a babička nebyla zrovna k mání. Hlídat takového prcka třeba v kuchyni, nebo na trávníku, to sestra neměla moc ráda. Pořád jsem někde lezla, padala, vztekala se a bulela. Zabavit mne bylo prý obtížné. Ale když mne maminka dala do hlubokého kočárku, to byla jiná.

"Zajeď s ní, Janičko, pod lípu, tam v chládku Evička hezky usne," pravila maminka. Ale kdepak drahá sestřička, chvilku mne prý drncala pod tou lípou, ale jelikož jsem měla oči stále dokořán, dostala nápad. Šup na druhou stranu dvora a přímo proti sluníčku. "To by bylo, abys ty oči nezavřela." 

Tak to se mnou praktikovala. Někdy se prý podařilo, že jsem přeci jen usnula, ale stávalo se, že jsem místo spánku začala pořádně jećet. A že jsem to prý uměla. Je vám jasné, že v takových případech musela zasáhnout maminka. Vysvobodila toho upoceného řvouna z kočárku a sestra určitě pochvalená nebyla. Ale to prý jí nezabránilo v tom, aby svoji uspavací metodu příště, v případě mého odmítaní spánku nezopakovala.

Z vyprávění. Ubulánek Bertice

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 19 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Eliška Murasová
Evi, než jsem začla číst, myslela jsem si, že jsi ta větší, jste si podobné dnes? Já byla mladší sestra bráchy a nevím, nestěžoval si.
ivana kosťunová
Starší sestry v tom byly nevinně. ony za to to nemohly, že se narodily jako první. Já jsem to hlídání a odpovědnost za mladší sestru nesla jako velikou nespravedlnost. Já jsem přeci byla taky dítě-jenže starší.
Elena Valeriánová
Evo, ty starší sestry to byly v našem dětství pěkné megery. Mám taky starší sestru a aby ode mne měla pokoj a mohla se oddávat jiným činnostem nasypala mi do kočárku švestky. Nejdříve jsem je prý jen matlala, až mě napadlo strčit si jednu do pusy. I s peckou, nikdo mi neřekl, že se nejí. To jsem neměla ještě ani rok. Začala jsem se dusit. Naštěstí šel okolo kočárku starší brácha (tenkrát mu mohlo být necelých 15) a nakoukl. A dal mi herdu do zad. A jsem tu, takže asi dobrý. Vím to jen z vyprávění. :-)
Naděžda Špásová
Evi, ty jsi byla hezké batole, ne že bys teď nebyla fešanda. U nás to bylo podobné, sestra mně za to nenasnášela. (◕ᴗ◕✿)
Hana Nováková
Evi, hezké vyprávění i já to tak měla, měla nebo resp. ještě mám bratra o více jak 7let mladšího. Často jsem vozila kočárek k mé nelibosti, musela jsem později si s ním i hrát. Ač jsem měla jiné zájmy musela jsem. Ale tak to mělo asi hodně těch, které mezi sourozenci dělilo několik let.
Anna Potůčková
Evi krásné vzpomínky! Setru jsi měla nápaditou!
Jitka Hašková
Díky, moc hezké vyprávění.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.