Krizový den aneb Opravdu v krizi?
Foto: autorka

Krizový den aneb Opravdu v krizi?

27. 3. 2020

Z okna vidím kousek našeho jihoměstského sídliště a po ránu mě budí cukrování zdejších hrdliček. Skoro mi ani nepřipadá, že takhle tu před svým notebookem sedám už téměř dva týdny. Mé "krizové" dny vypadají navenek víceméně stejně, a přesto je každý z nich něčím osobitý.

Jeden z nich je prozářen nevídaně intenzivním slunečním svitem, jiný sympatickým telefonním hovorem a další překvapivým videem na youtube. Mám se stále na co těšit.

Velkou část dne trávím s portálem i60. Kontroluji a zařazuji došlé články, sleduji pohyb na "íčku", tu vyřídím něčí žádost, tu něco prohodím na chatu a obecně se snažím na každý příspěvěk za sebe samu zareagovat. Každý, kdo se zapojil a něco napsal, napsal to pro nás ostatní a zaslouží si se k tomu nějak postavit. Vždyť mnozí další nepíší nic. Překvapivě ubylo různých sporů a reptání. Je to únavou nebo uvědoměním si, co je dnes důležitější?

A tak bych mohla vlastně skončit. Napohled už nic dalšího zvláštního neprožívám. Kromě toho, že si chodím nakoupit do blízké sídlištní prodejny Albert. A ta je v těsném sousedství Domova pro seniory, který patří nikoliv naší městské části, ale Hlavnímu městu Praze.

Od včerejšího rána jsou před areálem v pohotovosti žluté blikající sanitní vozy pro přepravu pacientů. Nevím, kolik má zdejší domov "obyvatel". Ale je fakt, že i sem byl zavlečen virus, a protože jde o lidi nejvíce ohrožené, je třeba jednat rychle. Probíhá zde celkové testování, vidím se míhat zdravotníky a záchranáře v ochranných oblecích a s maskami. Opodál stojí vozidlo městské policie.

Jdu z obchodu a jsem v duchu vděčná za to, že jsem (zatím) ještě soběstačná. Má soukromá krize je najednou zcela nepodstatná. Obdivuji všechny lidi, kteří ze své pozice a jakkoliv pomáhají tuto situaci zvládat. Ať už fyzicky nebo duševně. Každý z nás přišel na svět jako člověk, a základní vlastností člověka by měla být lidskost. To znamená sounáležitost s ostatními včetně sebe, což není pouhé protlačování vlastních zájmů na úkor druhých. Virus a s ním spojená doba se dotýká nás všech. Je to krize, ale i možná pomoc, jak se stát znovu lidmi v tom nejlepším slova smyslu.

můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 19 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Polednová
Zuzko, díky za Tvou práci i za článek. Mimo jiné, ten barák velmi dobře znám a divím se, že jsme se tam ještě nepotkaly. Mladí jsou skoro Tvými sousedy, už jsme se o tom spolu bavily.
ivana kosťunová
Mám to tak nějak podobně
Eva Mužíková
Díky Zuzko za Tvá slova. Také se snažím reagovat alespoň několika řádky na příspěvky ostatních, vím jak to potěší. Ráda takto i tu malou radost rozdávám.
Jitka Caklová
Ještě se vracím, abych dodala: Nejvíc nám, jako lidstvu pomůže, když každý jeden z nás svůj pohled z okna a na všechno co tam vidí, otočí sám do svého nitra ♥♥♥
Zuzana Pivcová
To je dobře. Děkuji.
Jitka Caklová
Zuzko, moc hezky napsáno. Mám to štěstí, že jsem se od PODSTATY SVÉHO BYTÍ NIKDY NEODPOJILA ♥♥♥
Zuzana Pivcová
Danko, je to Brodského ulice na Chodově. :-D
Marie Novotná
Obdivuji Tě.Je dobře ,že můžeš pracovat z domova a děkuji ,tím víc,že je to pro naší generaci,pro nás ,co se známe-i neznáme-,pro ty,co rádi čtou tento portál atd....Však víš sama dobře,co chci říci.Moc si přeji a těším se,jak se zase sejdeme,kdekoliv . Přeji zdraví a hodně sil v této době,ale i po ní.
Danka Rotyková
Zuzko, moc hezký článek, naprosto souzní s mým vnímáním. Když jsem uviděla fotku v záhlaví, myslela jsem si, že je to foceno v některé ulici u nás na Jižáku II. Ale podobně asi vypadají teď i jiná sídliště. Mé dny se bohužel teď liší v tom, že nevycházím, drží se mě už pár dní nepříjemný kašel. Přeji všem zdraví a klidnou mysl.
Jan Zelenka
Pěkná úvaha, Zuzko. Bohužel si budeme muset zvyknout na zcela jiný denní režim. I v Litoměřicích jsou první nakažení z Domova důchodců.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.