Nejlepší knihy do karantény
Foto: Archiv

Nejlepší knihy do karantény

31. 3. 2020

Přemýšlíte, po jaké knížce sáhnout v období karantény? Tady je několik tipů na zajímavé čtení, které si můžete v internetových knihkupectvích objednat buď do čtečky nebo si knihu nechat poslat domů.

Na hranici života a smrti: 25 rozhovorů s předními českými lékaři
Marie Frajtová
Lékaři nyní bojují s nebezpečným onemocněním COVID – 19 v první linii, chcete se o nich dozvědět víc? Přečtěte si rozhovory s matadory české medicíny. V knize se seznámíte s odborníky, jako jsou chirurg Pavel Pafko, kardiochirurg Jan Pirk, neurochirurg Vladimír Beneš, onkoložka Jitka Abrahámová, psychiatr Radkin Honzák či celostní lékař Jan Hnízdil. A vedle nich současná generace lékařů - padesátníků, kteří jsou na vrcholu kariéry a patří mezi evropskou špičku jako plicní chirurg Robert Lischke, spondylochirurg Jan Štulík nebo kardiolog Josef Veselka. Ty se v otevřených rozhovorech ohlížejí za svou profesní kariérou, dávají čtenářům možnost srozumitelně nahlédnout za roušku svých oborů.

501 NEJLEPŠÍCH cviků pilates
Audra Avizienis
501 nápaditých cvičení, která si můžete zacvičit v bezpečí domova. Pilates zlepšuje funkci svalové kontroly, flexibilitu těla, sílu a dýchání a je zaměřené na posílení svalů celého těla, zejména hlubokých břišních a zádových svalů a svalů pánevního dna, čímž se ulehčuje páteři. Díky cvičení pilates zlepšíte svou kondici, zpevníte tělo a dosáhnete optimální koordinace pohybů.
Vydalo

Od hospody k hospodě
Markéta Zahradníková
Že máme zavřené hospody? Tak si o nich aspoň pojďme číst. Markéta Zahradníková vyzpovídala oblíbeného českého kuchaře Jaroslava Sapíka, který žil vždycky naplno a mockrát riskoval. Po dědovi je rebel, po mamince ranař a po babičce lidumil. Přiznává, že je pod pantoflem, ale nic by na tom neměnil. Podle čeho si vybíral ženu a jaký má recept na šťastné manželství? Co dělá dobrou hospodu a který host je mu nejmilejší? Koho nejvíc nesnáší a kde je nejšťastnější? Proč mu kolegové z branže nadávají a komu nejvíc závidí? Kniha Od hospody k hospodě vám poodkryje soukromí muže, jenž nikdy neztrácí humor a pro peprné slovo nejde daleko.

Bezlepkové slavnosti: Sváteční menu nejen pro celiaky
Zdeňka Mazúrová
Využijte volný čas a naučte se vařit jinak. Zdeňka Mazúrová se vařením a pečením bez lepku začala zabývat, když její dceři diagnostikovali celiakii. Donekonečna ladila a zkoušela vařit nejrůznější pokrmy tak, aby chutnaly nejen celiakům, ale i těm, kteří s lepkem problémy nemají. A protože vaří ráda, a protože miluje chvíle, kdy se kolem stolu sejde celá její velká rodina, poskládala svoje recepty do menu pro všechny příležitosti: najdete tu vánoční oběd, svatomartinské menu, ale i piknik a den pro děti.

Sbohem, přízraky
Nadia Terranova
Útlá knížky s poutavým příběh zavádí čtenáře na Sicílii, kam za matkou přijíždí Ida. Před lety se přestěhovala ze Sicílie do Říma, kde se živí psaním fiktivních příběhů do rádia a žije se svým manželem Pietrem – ten jí poskytuje oporu a něhu, ale z jejich vztahu již veškerá vášeň vyprchala. Teď se vrací do rodného domu, z něhož matka udělala skanzen, aby jí pomohla s prodejem. Stačí překročit práh a znovu se ponoří do traumatické minulosti: když jí bylo třináct, její otec beze stopy zmizel. V 6:16 ráno jednou vstal a odešel navždy. Otec, který není ani živý, ani mrtvý, se pravidelně objevuje v jejích nočních můrách a dokonce se jí začne zjevovat jako přízrak za bílého dne. V dusné atmosféře kulminuje i napětí mezi Idou a její matkou. S vědomím, že každý je přeživším svých vlastních bitev, si přiznává, že přesun do Říma byla pouhá snaha utéct před přízraky, obsesemi a vnitřními démony. S maximálním úsilím je nakonec přemůže – a cestou nazpět symbolicky pohřbí svého zmizelého otce. Její hodinky konečně ukazují 6:17. Vydal Odeon.

Chladná jako led
Teresa Driscoll
Je libo trochu napětí. Zde ho máte vrchovatě. Míle od domova a syna Bena jede Sophie se svým manželem ve vlaku a zaskočí ji děsivý telefonát. Její syn skončil po tragické nehodě v nemocnici. Sophie byla přesvědčená, že své nové přítelkyni Emmě může věřit. Byla si jistá, že jejího chlapce ochrání. Nemůže ale setřást pocit, že udělala strašnou chybu a uvrhla svou rodinu do nebezpečí. Bezmocná a stále hodiny od domova zjišťuje pravdu. Její život už nikdy nebude jako dřív…Vydala Euromedia Group - Ikar.

Sněžím! Deník bílé mafie
Radek Kedroň
Přední český investigativní novinář Radek Kedroň, který před pár lety debutoval knihou Operace Rath, se nyní zaměřil na rozkrytí machinací a korupce v českém zdravotnictví, kterým často bez kontroly procházejí miliardy korun z veřejných peněz. Jako ukázkový případ si vzal kauzu ředitele Nemocnice Na Homolce Vladimíra Dbalého, který byl odsouzen na 9 let a proslul v médiích tím, že si o svém korupčním, finančním i kokainovém tažení vedl barvitý deník. Skvěle napsaná kniha, která se čte jako detektivní thriller, je dokonalou rekonstrukcí a popisem toho, jak mafie v českém zdravotnictví fungovala - od dodavatelů přes šéfy zdravotnických zařízení a vysoké státní úředníky až po vyhlášené kmotry. Zároveň kniha podrobně mapuje, jak spletité sítě bílé mafie rozplétala policie a vyšetřovatelé. A samozřejmě nechybí ani bohaté citace z legendárního ředitelského deníku. Vydalo nakladatelství Zeď.

Chirurg: před sebou neutečeš!
Petra Dvořáková
Výborná kniha jedné z nejlepších českých autorek nabízí nejen pohled do zákulisí operačního sálu, ale tady za život chirurga v příhraniční nemocnici, který už ani nedoufá, že by se jeho život ještě někdy mohl vyvíjet příznivěji. „Nedokážu být ani rovnej, ani křivej. Můj život se rozlomil vejpůl a já už nečekám žádný pevný lano, který mě bude jistit,“ přemítá MUDr. Hynek Grábl. Kariéra špičkového odborníka na pražské klinice předčasně skončila kvůli jednomu karambolu s alkoholem a následky teď musí nést nejen on, ale i jeho věčně nespokojená žena a dospívající děti. Životní ani finanční účetnictví nevykazují příznivou bilanci a na horizontu zítřka se objevují všechny symptomy krize středního věku. Gráblova snaha nalézt východisko se však podobá spíš jízdě na horské dráze a často končí kocovinou. Vydalo nakladatelství Host.

knihy
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
ivana kosťunová
Děkuji určitě nějaké tipy využiji
Svatava Páleníková
Děkujeme za tipy. Ty rozhovory s lékaři mohou být zajímavé.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%