Detaily, které mě baví - 2.
Foto: autorka

Detaily, které mě baví - 2.

2. 4. 2020

Na začátku března jsem uveřejnila na Íčku článek, ve kterém jsem popsala svoji slabost pro výzdobu domů z přelomu 19. a 20. století. K článku jsem přidala fotografie některých detailů pražských budov, které mě zaujaly. Vzhledem k tomu, že článek byl příznivě přijat a objevily se i otázky, zda bude pokračování, rozhodla jsem se předvést vám další ze svých fotografií. Nechtěla jsem, aby to byla jen jednotvárná řada maskaronů, a proto jsem pro zpestření zařadila i ukázku malířské výzdoby fasády.

0-3

Na titulní fotce a v první trojici jsem vám chtěla představit novorenesanční dům v ulici Dukelských hrdinů v Praze 7. Architektem byl Jan Zeyer, bratr básníka Julia Zeyera. Jeho práci silně ovlivnil Antonín Wiehl, se kterým spolupracoval na některých návrzích. Fasáda má sgrafitovou výzdobu a jsou na ní půvabně zpodobněni sv. Václav, sv. Ludmila a další postavy z českých dějin.

4-5

Detaily z fasády domu č. 8 v Hybernské ulici v Praze 1. Historizující fasáda spojuje novorenesanční a novobarokní prvky se secesní výzdobou. Autorem plánů je J. Blecha. Domu se říkávalo U Cikánů nebo U Ramišů.

6

Něžná dívčí tvář z průčelí secesního hotelu Central v Hybernské ulici. Na přelomu 19. a 20. století ho vybudoval Quido Bělský podle plánu Františka Ohmanna a jeho žáků. Zajímavostí je, že zdejší divadelní sál využíval kabaret Červená sedma.

7-8

U vchodu secesního domu č. 1 v ulici Na Struze blízko Národního divadla hlídají tyto dvě busty. Že by pan a paní domácí?

9

Balkón domu na roku ulic Na Struze a Vojtěšská zdobí hlava a ruce šaška.

10

Dívčí tvář z domu u Tří bílých beránků v ulici 28. října. V přízemí tohoto domu se dnes nachází vchod do metra.

11

Hlava děvčete v kroji zdobí budovu školy ve Vojtěšské ulici.

12

Dáma se secesními šperky z Pařížské ulice č. 18.

13-15

Detaily výzdoby secesní budovy Pražské úvěrní banky, které se také říká Palác Rapid. Sochařské dekorace jsou vrcholným dílem Celdy Kloučka, českého sochaře, štukatéra, designéra, pedagoga a paleontologa.

16-18

Poslední trojice maskaronů je z Prahy 7 - Bubenče, která je také lokalitou s množstvím secesních činžovních domů. Dům U lipové ratolesti v Čechově ulici je ozdoben husitskými výjevy.

Závěrečný vousáč je z nájemního domu arch. Balšánka v Čechově ulici č. 9.

 

Najít bližší údaje o stavbách mi pomohly tyto webové stránky:

https://pamatkovykatalog.cz/

https://cs.wikipedia.org/

http://langweil.info/index.php/langweil

Hodnocení:
(5.1 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Nováková
Zahrnout se krásnou starých časů v této době je Martino balzám na duši a já moc děkuji
Irena Mertová
Hezké pokračování, máte hezkou zálibu. Budu teď také koukat více nahoru - ovšem pozor, abych nezakopla :-)
Věra Ježková
Martino, v tvém podání mě baví taky. Díky moc. :-)
Zuzana Pivcová
S hlavou k zemi sice nechodím, ale tak hezky vnímavě jako Vy si ale mnohdy nevšimnu. Díky.
Dana Puchalská
Martino, to je opět moc krásná galerie fotografií. Když se tak na ní dívám, tak si vzpomenu na houfy turistů ze zámoří, kteří jsou krásou našich domů vyloženě fascinováni. A fotí jako o život. Je jich v naší krásné Praze opravdu dost. Děkuju.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.