Nezapomenutelná dovolená
Ilustrační foto :pixabay. com

Nezapomenutelná dovolená

5. 4. 2020

Už to bude patnáct let, kdy jsem na bohoslužbě naší církve potkala Juditu. Když jsem se dověděla, že pochází z Bolívie, vystudovala v Praze a pracuje kousek od mého bydliště, pozvala jsem ji k nám. Naše dospělé děti už měly svůj život a starat se o milou, zdvořilou a skromnou dívku mne těšilo.

Povídání o tom, co jsme spolu prožily, by bylo zajímavé, ale nebylo by o pobytu v Bolívii. Když mne Judita pozvala na návštěvu své vlasti, lákalo mne to, i když mi už bylo 60. Manžel mi ten výlet nerozmluvil, Judita mne začala učit španělštinu a vyřizovat vše potřebné.

V polovině prosince jsme odletěly. Tady byla zima, v Bolívii začínaly letní prázdniny. Ale v nadmořské výšce 3800 metrů žádné vedro nehrozí. Měsíční pobyt jsem strávila většinou v mikině a kalhotách, občas i v bundě, čepici a rukavicích. 

Přistáli jsme v El Alto ve výšce 4100 m a uvítat nás přišlo asi dvacet lidí z církve. Let trval celkem 22 hodin. Byla jsem vděčná za horký a sladký čaj z koky. Je to stimulátor plný vitamínů, pokud to s jeho konzumací nepřeženete. V řídkém vzduchu je potřeba.

Bydleli jsme v domě pastora místní církve. Až po delší době jsem odhalila, že rodina pastora nám přenechala své dva pokoje a sami bydleli v přízemí v jedné malé místnosti. No, řekněte, dali byste své hosty do svých postelí a šli si ustlat do prádelny? A tito lidé to považovali za samozřejmé. 

Naším programem v Bolívii byly oslavy 25 let trvání sboru církve. Před 25 lety přišli do La Paz dva mladí nadšenci a za těch 25 let se k nim přidalo 400 lidí, dalších 20 se nechalo  pokřtít v jezeře Titicaca o vánocích. Není divu, lidé této církve neberou své křesťanství formálně a opravdu se snaží žít tak, aby z nich měl Pán Ježíš radost. A lidem okolo nich se to líbí víc, než povrchní víra jiných církví. 

Jezero Titicaca jsem navštívila třikrát. Jednou při křtu nových členů, podruhé jsme tam jeli na výlet. Malým motorovým člunem jsme se dostali na Sluneční ostrov. Potřetí jsme byli u Titicaca navštívit příbuzné pastora. Mají na břehu jezera domek a malé hospodářství. V jednom místě jsme přes jezero koukali do Peru.

Jedna členka církve pracující v cestovní kanceláři mi nabídla výlet autobusem do hor. V její kanceláři mne předala kolegyni a ta mne usadila do autobusu, který se naplnil výletníky a vyrazil do hor. Kdybyste viděli kudy! My tu nadáváme na naše silnice, ale tam se jezdí po udusané hlíně, z jedné strany sráz, z druhé strany hora, no já se modlila, abychom se nezakutáleli do údolí. Z autobusu jsme vystoupili u horské chaty s údajem 5 500 metrů nad mořem. Však se mi taky hned udělalo zle z řídkého vzduchu. Počkala jsem, až se ostatní vydrápou na vrchol hory. Mně stačilo vystoupat v chatě pár schodů a byla jsem zničená. A po stejné silnici nás čekala cesta zpět! Já si dovedla představit několik strážných andělů, kteří přidržovali autobus na silnici! Jak se může někdo živit jako řidič horského autobusu? Já bych si rozmyslela nastoupit do toho autobusu podruhé!

Další zastávka autobusu byla v La Paz v Údolí Luny. Zajímavé pískovcové útvary byly příjemně vyhřáté sluncem, a tak jsem si tam lebedila. Po pobytu ve výšce s věčným sněhem to byla příjemná změna. V La Paz mají také zoologickou zahradu.

Na řídký vzduch jsem si zvykala těžko. V chytrých knihách bylo, že aklimatizace trvá tři dny, mně to trvalo tři týdny. Když už jsme se chystali domů, byla jsem schopná popoběhnout a nedusit se u toho...

Silvestr v La Paz byl bouřlivý, i když zrovna lilo jako z konve. Rakety křižovaly obzor a dělaly rámus, až uši zaléhaly. Bylo na co se dívat. Po Novém roce jsem ještě navštívila několik milých rodin. A na letiště v El Alto nás zase doprovodila spousta lidí. Nejen sourozenci Judity s rodinami, ale i členové církve.

Cestou z La Paz do Miami mělo naše letadlo zpoždění a na Miami jsme zmeškali spoj do Londýna. Pracovník AA někam dlouze telefonoval a pak nám oznámil, že budeme na účet AA spát v hotelu a počkáme na ten samý spoj do zítra. A tak se česká důchodkyně dostala do amerického hotelu a nestálo ji to ani dolar. To si pište, že jsme si s Juditou vzaly taxíka a šly se namočit na pláži do moře! 15.ledna se tam koupala spousta lidí.

V Praze na letišti nás nečekalo 20 lidí jako v Bolívii, čekalo nás zimní počasí a běžné povinnosti.

Od té doby nabízím přednášku o Bolívii, promítáme fotky, které jsem tam nafotila, a dáváme i ochutnat masové kuličky a čočkové placičky podle bolívijského receptu. A Judita? Vzala si Pražáka a mají se dobře.

cestování
Hodnocení:
(5.1 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Eliška Murasová
Marie, to je opravdu nezapomenutelné. Škoda, že jste nám neukázala i pár fotek, píšete, že jste fotila.
Eva Mužíková
V těch horách bych se asi také bála a zkazilo by mi to zážitek. Jinak to byla asi úžasná dovolená.
Jana Šenbergerová
Na takové dovolené se snad ani zapomenout nedá. Pěkné!
Jana Hošková
Moc zajímavý článek ! Taky bych chtěla vidět jezero Titicaca, kdoví, co se skrývá na jeho dně... A Věro J., ta německá písnička by mne teda zajímala :-))
Jarmila Komberec Jakubcová
Krásný článek který mi moc potěšil. Projela jsem Jižní Ameriku od Brazilie po Peru, Mexiko a Venezuelu. Mám na tyto země nádherné vzpomínky. Zkusím také něco napsat z zážitcích z cest. Nejvíc mi oslovilo Peru a jeho historie.
Věra Ježková
Zajímavá zkušenost. O jezeru Titicaca umím jednu německou košilatou písničku. :-)
Alena Vávrová
Maruško, tak to byla paráda. Můj zeťák byl před lety na soukr. expedici ve Venezuele a letos v Ekvádoru. Taky má zážitky na celý život.
Zdenka Soukupová
Opravdu krásná dovolená.Tak trochu Vám ji závidím....
Soňa Prachfeldová
Maruško, krásná nezapomenutelná dovolená.
Jitka Hašková
Krásná a nezapomenutelná dovolená.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%