Aktivní pohyb (nejen) seniorů je možný i v době pandemie koronaviru
Kateřina Macháčová (FOTO: Nadační fond Veolia)

Aktivní pohyb (nejen) seniorů je možný i v době pandemie koronaviru

27. 3. 2020

Pohyb je důležitý v každém období našeho života, ovšem s přibývajícími léty jeho význam ještě narůstá. „Pak už to není  ´jen´ o výkonech nebo dobrém pocitu, ale o zajištění soběstačnosti a schopnosti dělat věci, které nás naplňují a přináší do života radost,“ říká Kateřina Macháčová z Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy.

Nabízí způsob, jak i v této době, kdy jsou možnosti pohybových aktivit značně omezeny. Zacvičit si s ní si mohou všichni. Ať už aktuálně pracují z domova, pečují o děti, které nechodí do školy, přijdou domů vrací z práce vykonávané v mimořádných podmínkách anebo jsou senioři a neměli by prakticky vůbec nikam vycházet.   

Kateřina Macháčová založila a vede iniciativu Pohyb pro život, jejímž cílem je podporovat aktivní životní styl a přispívat tak k prodlužování života ve zdraví. Vytvořila koncept cvičení Permanento. Dlouhodobě zastává pravidelné cvičení doma, a proto je součástí cvičení mobilní aplikace, jejíž nejdůležitější část je zdarma.  V rámci Centra pro studium dlouhověkosti a dlouhodobé péče při Fakultě humanitních studií Univerzity Karlovy se věnuje výzkumu v oblasti aktivního a zdravého stárnutí.

S Kateřinou Macháčovou v minulém roce zahájil spolupráci Nadační fond Veolia při přípravě odborné monografie Aktivní gerontologie aneb jak stárnout dobře, jejíž vydání podpořil.  V letošním roce na ni nadační fond chce navázat také prostřednictvím podpory aktivit spolku Moudrá Sovička, který je partnerem nadačního programu Stále s úsměvem – Aktivně po celý život se zaměřením na podporu uživatelských dovedností v oblasti informačních a komunikačních technologií.

Autor: Petr Orálek
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%