Není podpis jako podpis

Není podpis jako podpis

5. 4. 2020

Denně mi pod ruce přijde mnoho listin a dokumentů. No, asi by bylo přesnější říci „pod oko“, neboť je mi většina servírována v počítači elektronicky. Ale vy mi rozumíte, co myslím, prostě denně obdržím a pročítám spoustu lejster, textem dlouhých, textem krátkých, věcně důležitých nebo nepodstatných, svým zpracováním k analýze či k nastavení nové koncepce, tu k archivaci a některé bez pardonu po vytištění zhltne nenažraná šrotovačka. Je to můj chleba a mám svou papírovou práci ráda.

Tuším, co vám nyní hlavou běhá: „potrhlá kancelářská krysa“… „šílená ouřada“… „stolová hnida“? A já se na vás nezlobím, předešlý odstavec vás k úsudku evokuje, je mi to jasný. Ale nejsem takový cvok.

Svou úřednickou práci si zpříjemňuji tím, že do ní vkládám prvek mého soukromého zájmu. Bez ohledu na to, s čím dokument pracovně souvisí (o tom si nemohu s vámi povídat), ze všeho nejdříve kouknu na jeho konec a zjistím, kdo a jak se pod ním podepsal. Když jde o mail, elektronický dokument, byť vytištěný, podpisu ve formě přísně nastavené šablony, případně podpisu elektronickému, se nevěnuji déle, než že si tento fakt uvědomím. Má dojmová emoce se u tohoto druhu podpisu nestihne psychicky generovat.

Ovšem, když je na konci nějaká ta malůvka, to je jiné kafíčko. Svou mysl na okamžik implantuji do ručně psaných písmenek. Vcítím se do hrotu psacího prostředku, který do jedinečného tvaru zafixoval v prostoru a čase něčí duševno. Přestože často netuším vizualitu podepsaného, jeho podpis mi s nemalou validitou o jeho JÁ mnoho naznačí. Mohu si pro sebe soukromě interpretovat charakteristiku jeho osobnosti.

Zdá se vám to divné?

Věřte mi. Z projekce podpisu lze vyčíst mnoho informací, když ne to, jaký podepisující člověk skutečně je, tak naopak podpis nastíní to, jakým by podepisující chtěl být - zde však platí pravidlo, že podpis nekoresponduje s běžným písmem podepisujícího. A protože pod strojově napsaným textem podpis nemohu porovnat, proto si získané informace nechávám pro sebe (je to 50 na 50, buď takový je, nebo chce být).

Podpis, který mne zaujme, anonymně rozeberu na základě mnoha různých grafologických znaků (grafologie je podle některých autorů vědecká disciplína s úzkým vztahem k psychoanalýze, já se přikláním k názoru, že jde o podpůrnou diagnostickou projektivní metodu s cílem interpretovat charakteristiku pisatele), které jsou pro mne informací o tom, zda má podepsaný např. vysoké či nízké sebevědomí, je suverén či je plachým jedincem, zda je srdečný či hostilní, zda a jak je sociabilní, jak energický, zkrátka vysleduji z podpisu nápovědu k tomu, jaké tendence anebo vzorce chování a jednání lze od podepsaného očekávat.

Svého času jsem do své sbírky podpisy bezostyšně žebrala. Především v době, kdy jsem studovala grafologii (škola doc. Kulky i dr. Jeřábka). Byla jsem mladá, dnes už nemám tolik kuráže prosit o autogram. Proto si cvičně rozeberu nějaký ten podpis z běžného pracovního dokumentu, nebo si nostalgicky některé exempláře podpisů prohlédnu v mé sbírce, zvláště ty „andělské“, tedy podpisy těch, kteří odešli do nebe - maminky, tatínka, třeba Jiřiny Jiráskové, Pavla Tigrida.

Jeden TOP ulovený podpis mám jako z učebnice. Patří Davidu Copperfieldovi, světově známému mágu a iluzionistovi. Když se mi podepisoval, ani chvilku jsem nepochybovala, že jeho podpis bude odrazem toho, kým je. Jeho teatrálně provedený podpis byl čarodějný (téměř přes celou stránku a-čtyřkového programu) jako jeho velkolepá šou. 

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Mesarčová
Ano, omlouvam se za mistifikaci...na fotce samozřejmě neni podpis herecky Bohdalové, ale pani Bohdanové;
Martina Růžičková
Grafologie mi přijde jako sympatické zpestření úřednické práce. Tak ať vám pod ruce přijde hodně zajímavých podpisů :-).
Jana Šenbergerová
Grafologie mě také kdysi přitahovala. Že to není žádná pavěda, jak si stále mnozí myslí, jsem se mohla přesvědčit na vlastní kůži. Vyhrála jsem grafologický rozbor osobnosti, jenže jsem o tom nevěděla. Když mi přišel třístránkový dopis od neznámého muže, který o mně psal věci, které nikdo jiný než já nemohl vědět, došlo mi, že jsem se někdy před rokem zapojila do akce jednoho časopisu: "Napiš pohled z prázdnin a vyhraj grafologický rozbor." Výhra mi přišla v době, kdy jsem byla "na dně" a pomohla mi dostat se zas "na hladinu". Díky, že jste mi to připomněla. Dopis mám schovaný. Teď je ta správná doba, kdy bych si ho měla znovu přečíst.
Anna Potůčková
Zajímavý článek. Grafologie je věda a zajímal by mně rozbor mého podpisu.
Irena Mertová
P. S. Myslím samozřejmě charakteristiku těch podpisů, ne vaši... :-)
Irena Mertová
To je zábavné - škoda, že jste k přiloženým fotografiím podpisů nenapsala i vaši stručnou charakteristiku... :-)
ivana kosťunová
Určitě - Blanka Bohdanová je m.j. i malířka a její podpis je malebný. Jiřina Bohdalová má takové energické písmo, na kudrlinky si nepotrpí. A podpisy Hitlera, Heydricha a Napoleona odpuzují už od pohledu.
ivana kosťunová
Myslím, že tam máte chybu v popisce. Podpis není Jiřina Bohdalová, ale Blanka Bohdanová.
ivana kosťunová
Grafologie mě také zajímá, zkusila jsem kdysi rozbor písma podle nějaké publikace, ale nedařilo se mi. :))
Zuzana Pivcová
Rozbor písma některé již nežijící osobnosti nebo pro někoho, kdo o to sám požádá, to ano, to se mi líbí. Ale třeba návštěvníka v úřadě atd., to by se dalo i zneužít. Podobně jako třeba ty někdejší tzv. Oxfordské testy inteligence a další.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.