Středa 8. dubna: Co by vám nemělo uniknout
Ilustrační foto: pixabay.com

Středa 8. dubna: Co by vám nemělo uniknout

8. 4. 2020

Roste počet uzdravených z nemoci COVID-19, celkem už se v Česku zotavilo 181 lidí. Roste ovšem i počet úmrtí, koronaviru podlehlo 91 lidí. Počet nakažených již přesáhl hranici pěti tisíc lidí.

- Nouzový stav v České republice potrvá do 30. dubna. Rozhodli o tom poslanci.Vláda navrhovala prodloužit nouzový stav o měsíc, to se jí ale nepodařilo prosadit. Opoziční politici se ve Sněmovně domáhali jasného plánu vlády, kdy by se Česká republika mohla vrátit k normálnímu životu. „Lidé potřebují vidět světlo na konci tunelu,“ řekl například poslanec Vít Rakušan.

- U chřipky i nemoci covid-19 je podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) primární příčina úmrtí často jiná. Statistiky u obou nemocí navíc postihují jen počty úmrtí pacientů v nemocnicích. Za zhruba měsíc a půl vrcholu chřipkové epidemie letos v nemocnicích skončilo podle údajů SZÚ 287 osob, které vyžadovaly intenzivní péči, z nichž 57 zemřelo. U nemoci covid-19 šlo od začátku března o 80 zemřelých z celkem více než 400 hospitalizovaných, intenzivní péči potřebovalo 86 lidí.

- V Alzheimercentru Ostrava se nákaza covid-19 potvrdila u 23 klientů a devíti zaměstnanců. Výsledky testů, které podstoupilo všech 77 klientů a 70 zaměstnanců, jsou už kompletní. Tři klienti jsou hospitalizovaní, většina z pozitivně testovaných klientů centra je v současnosti bez příznaků onemocnění.

- V pondělí večer zemřel ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze (VFN) pacient narozený v roce 1978, u něhož byla diagnostikována choroba Covid-19. Podle mluvčí nemocnice Marie Heřmánkové bylo příčinou úmrtí krvácení do mozku při zánětu srdce.

- Co všechno skrývá čínská epidemie? Proč chyběli ochranné pomůcky při vypuknutí epidemie? A proč stát odmítal pomoc českých výrobců zdravotnického materiálu? Odhalují Reportéři ČT - viz zde: https://www.ceskatelevize.cz/porady/1142743803-reporteri-ct/220452801240014/

- Slovenští vědci z několika firem a státních institucí společně vyvinuli vlastní testy k odhalení nového typu koronaviru Sars-CoV-2. Vědci v úterý oznámili, že v rámci boje proti nákaze věnují Slovenské republice 100 tisíc těchto testů.

- Otevřít nejdřív kadeřnictví? Nebo hobbymarket? Vláda nemá analýzy, co může udělat. Více zde.

- Obchodníci v hlavním městě by mohli k prodeji bezplatně využít prostor před svými provozovnami. Opatření zvažuje vedení Prahy s tím, že by obchodníkům stačilo pouze podat žádost o zábor prostranství. Musel by být zachován volný průchod a chodník by musel být následně uklizen.

- Ceny zeleniny rostou. Například u cibule v posledním týdnu vyrostla až o 30 procent. A zdražování bude pokračovat. Na vině jsou malé zásoby ve skladech a koronavirová nákaza, která zdražuje zeleninu napříč Evropou.

koronavirus
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(5.1 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Puchalská
Děkuji za informace. Jak píše Věra malé provozovny typu kadeřnictví asi těžko otevřou. Já jen tiše doufám, že moje pedikúra otevře brzo. Je totiž součástí kadeřnického salónu.
Věra Ježková
Přestože bych potřebovala kadeřnici jak koza drbání, neumím si představit, že bych teď svoji malou oblíbenou provozovnu navštívila. Kontakt je příliš těsný, místnost špatně větratelná.
Soňa Prachfeldová
Děkuji

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...